Cicle l'autor i la seva obra

Manel Millán

El Cicle l’Autor i la seva obra neix al 2013 amb la clara voluntat de donar visibilitat a les imatges capturades al llarg del temps pels diferents fotògrafs de la ciutat del Prat. Des del Centre Cívic Jardins de la Pau es treballa el suport a la difusió a través d’iniciatives com aquest cicle per posar en valor el material recopilat.

 

 

L’objectiu del projecte és crear un recull fotogràfic que tingui com a protagonista l’obra i la trajectòria de l’autor en el marc del Prat de Llobregat, partint d’una selecció conjunta del material que posteriorment es donarà a la col·lecció de l’Arxiu Municipal, així com oferir un espai expositiu on mostrar les imatges seleccionades.

Fins a aquest moment autors tan destacats com Joaquim Torrent, Fernando Vecino, Frederic Comas, Gerard Giménez, Josep Bel Maurí, Josep Manel Benet , Àngel Ventura i Josep Lloret han format part d’aquest cicle dirigit per l’equip tècnic del Centre  Cívic Jardins de la Pau i l’Arxiu Municipal.

La novena edició del Cicle acull una selecció d'imatges capturades pel fotògraf Manel Millán que ens proposen un recorregut per la vida agrària del prat: els productes, les eines, les festes i les persones que hi participen. 

 

 

Manel Millán Diví

Podrem perdre la memòria, però mai un record immortalitzat.

 

 

L’any en que es celebrava l’Exposició Internacional de Barcelona, al 1929, va néixer a la nostra ciutat, Manel Millán Diví. Un home que, a dia d’avui, necessitem de la seva feina per aconseguir un record complert del que va ser i és el Prat.

 

Provinent de família pagesa, nét de Cal Caset, sempre va gaudir treballant la terra. Tot i així, va dedicar gran part de la seva vida treballant a la Gemo, fins que aquesta va haver de tancar.

 

Abans que arribés aquest moment, però, en Manel va patir un ictus que va fer canviar el rumb de la seva vida. Les circumstàncies de vegades no són les que un espera i, és aleshores, quan només queda adaptar-s’hi. I això és el que ell va saber fer de bon grat.

 

Aficionat a la fotografia des de feia anys, va començar amb una clàssica Voigtländer i amb el temps va anar renovant. La fotografia es va convertir en la seva forma de vida. Retratava cada moment. Ell, sempre clicant l’ullet darrera la càmera, ens va ensenyar la importància del revelat: l’espera d’un record de la memòria; un moment de felicitat.

 

La seva passió va fer que fotografiés un a un els records de tota la família. Al poc temps, es va veure engrescat en retratar les masies i els conreus del Prat, fent així que quedessin immortalitzats per sempre. Gràcies a aquests records, avui dia podem imaginar i visualitzar d’una forma més acurada com vivien algunes famílies enmig del Delta. El que aleshores es coneixia com “la gent del fang”.

 

Aquests records plasmats en imatges, van ajudar a que en Manel recordés durant els seus últims anys de vida tots aquells moments que havia experimentat des del seu tercer ull, la càmera. Malauradament, l’Alzheimer va acabar guanyant la batalla i l’any 2015 en Manel Millán Diví ens va deixar. Un home molt estimat per la família, amics, coneguts i veïns i veïnes del Prat.

 

Per a la família és un orgull compartir aquest record amb tots els pratencs i les pratenques i fer èmfasi en la màgia de la fotografia i del revelat.