Esteu aquí

Remena La Nau es mostra a la ciutat amb una lona que llueix a la façana de La Nau

El projecte visibilitza el treball en xarxa entre comunitats educatives i culturals al voltant de la cultura tradicional i popular pratenca

dimecres, 11 novembre, 2020 - 10:00

Un any més, El Prat ha reprès el projecte Remena La Nau, una iniciativa transversal i amb nom propi, que s’emmarca dins l’àmbit de Coneixement de la Ciutat d’Interseccions. Un nom, que implica i aplega dues confluències importants: “Remena” (mou, activa, crea, barreja, desenvolupa, cuina la memòria, mou la cultura popular i tradicional, menja-te-la!....) i “La Nau” (indret de tradició, confluència, diferència, societat, pluriculturalitat, creació popular, associacionisme, seguici festiu...); tot plegat amb la finalitat de fer visible, des d’un altre punt de vista, un patrimoni comú festiu i popular, que es fa realitat amb l’esforç de les entitats del Nus i del qual gaudeix tota la ciutadania.

Crear i treballar en comunitat

Remena La Nau es va crear per la comunitat i es dirigeix també a la mateixa comunitat, la qual li dona sentit, i implica activament als i les protagonistes del món educatiu (professorat, alumnat i famílies).

Com? A partir de diverses accions pedagògiques que tenen com a resultat final la interpretació artística del patrimoni festiu, un patrimoni que s’aplega a La Nau de Cultura Popular, i en el qual es va formar, en cadena de transmissió de coneixements, l’alumnat d’uns quants centres educatius de la ciutat.

Un relat, un conte

El primer resultat del projecte, va ser la creació, per part de l’alumnat del Servei Comunitari de l’Institut Estany de La Ricarda, d’un relat il·lustrat: “El conte de l’escuma de colors”. Aquest relat va servir de base a la resta de centres educatius que formen part del projecte per poder generar diverses interpretacions artístiques, sempre lligades als nombrosos elements que formen part del seguici festiu del Prat.

Adaptació del projecte en temps de confinament

A pesar de les dificultats que tothom hem patit durant aquests mesos, el projecte, aturat al mes de març, es va reprendre passats més de dos mesos de manera ràpida, efectiva i valent, per tal d’aconseguir el seu objectiu final. Amb la connivència i l’esforç de tots els agents implicats, la memòria tradicional i el patrimoni popular del Prat, i en concret el seu seguici festiu, s’han plasmat, una edició més, en unes petites i creatives expressions artístiques, fetes a partir d’una diversitat de mirades joves, netes i fresques: les de l’alumnat de diversos centres educatius de la ciutat.

Un petit art per a tothom

L’Institut  Estany de La Ricarda, el Centre d’Educació Especial Can Rigol, l’Escola del Parc i les escoles bressol Dumbo i La Granota, juntament amb l’Arxiu Municipal del Prat i al costat de les entitats que aplega la Federació El Nus, han assolit així un objectiu comú: el lligam entre la cultura tradicional i popular i la comunitat del Prat, una relació que es materialitza i es mostra en una particular versió artística a l’abast de tothom, en la lona que s’ha penjat i llueix des del mes de novembre a la façana de La Nau de Cultura Popular, tot fent costat a les expressions artístiques de l’edició anterior del projecte.

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 19 octubre, 2021 - 09:30

L’exposició del Clic Prat reviu una Festa Major molt especial

Les fotografies guanyadores i finalistes del 18è Clic Prat, s’exposen al...

dilluns, 18 octubre, 2021 - 12:00

Comença el cinquè curs de desplegament de projectes del programa IntersECCions

Aquest octubre s'han iniciat moltes de les accions que impliquen centres i...

divendres, 15 octubre, 2021 - 13:30

Arriba l'Octubre Ada Lovelace un any més

El cicle dedicat a la visibilitat de les dones científiques i engingyeres i a...