Esteu aquí

El projecte Converses literàries es consolida i s'amplia en el segon curs d’aplicació

Forma part de l'àmbit de la lectura del programa municipal IntersECCions

converses_literaries_institut.jpg

Alumnat de secundària de l'institut Estany de la Ricarda conversant a l'aula. Curs 2018-2019.

dijous, 7 novembre, 2019 - 18:30

Després de rebre molt bones valoracions tant per part dels docents com de l’alumnat durant el curs passat, el projecte Converses literàries (que s’inscriu dins l’àmbit lectura del programa municipal IntersECCions) es consolida aquest curs 2019-2020. Des de l’octubre s’està portant a terme la conversa literària a 55 grups classe de 5 centres educatius de la ciutat, impactant així sobre més de 1.200 alumnes. Aquest curs hi participen uns 250 infants i joves més que el curs passat, ja que els centres participants han decidit estendre l’ús d’aquesta metodologia innovadora a nous grups.

Hi participen les escoles bressol Sol Solet i El Cabusset, les escoles Charles Darwin i Galileo Galilei, l’Institut Estany de la Ricarda, l’AMPA de l’Escola Charles Darwin i la Biblioteca Antonio Martín (BAM), així com el Centre de Recursos Pedagògics del Prat i tècnics i tècniques del programa IntersECCions impulsat per l’Ajuntament.

Aquest projecte té la voluntat d’implementar la metodologia de treball de la conversa literària a l’aula, desenvolupant dinàmiques de lectura compartida (debats al voltant d’àlbums il·lustrats que són llegits en veu alta per les mestres) que facilitin una lectura crítica per part de l’alumnat. Així, persegueix la construcció col·lectiva del coneixement a partir del protagonisme i empoderament dels infants i joves. 

Aprenentatge entre docents

Una altra novetat d’aquest nou curs és que s’han redefinit i enfortit els espais d’intercanvi, treball conjunt i formació entre docents. S’ha creat un nou entorn d’aprenentatge entre docents de 0-6, en el que hi participen 28 mestres i educadores, promovent així el treball coordinat entre bressol i educació infantil. Aquest entorn d’aprenentatge es va iniciar el passat 10 d’octubre a la Biblioteca Antonio Martín i tindrà una periodicitat mensual fins al mes de març. L’espai de treball de mestres de primària i secundària es manté, tindrà 7 sessions entre octubre i abril, i compta amb 25 mestres inscrites.

Aquest projecte va ser dissenyat de manera col·laborativa durant el curs 2017-2018, i un grup de treball amb persones provinents dels diferents centres educatius i equipaments que hi participen porta a terme la seva implementació i coordinació. Aquest grup ja s’ha trobat 2 vegades i aquest curs té com a repte principal propiciar un rol més actiu de les famílies en relació al projecte. Alguns centres educatius ja han iniciat accions en aquesta línia, obrint 1 cop al mes les aules que fan conversa literària a les famílies, entre d’altres.

Finalment, la Biblioteca Antonio Martín accentua aquest curs el seu paper de suport als centres, oferint activitats educatives que amplien el treball fet a l’aula durant tot el curs escolar i que faran tècnics de la biblioteca a la biblioteca o als centres educatius.

Opinions dels participants durant el curs 2018-2019

Selecció de frases dels participants al projecte Converses literàries durant el curs 2018-2019:

  • "Descobrim noves mirades per gaudir de la literatura" / "Ens empoderem per acompanyar els alumnes en el camí de descoberta del producte literari". Cristina, mestra de l'institut Estany de la Ricarda.
  • "Les Converses literàries s’han demostrat com un excel·lent exercici de convivència cultural". Albert, Biblioteca Antonio Martín.
  • "Una experiència molt enriquidora que ha redimensionat la meva feina com a gestora cultural" / "Compartir objectius i treballar ‘colze a colze’ amb agents educatius fa possible projectes més rics i potents!”. Montse, tècnica de Cultura.
  • "Participar en aquest projecte m’ha permès veure la potència de la conversa literària a l’aula, tant pel que fa al gran treball de mestres i profes com pel que fa a les experiències de lectura que s’han produït. Un plaer poder-hi participar!". Anna Juan, especialista en literatura infantil.

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 4 agost, 2022 - 10:00

L'Illa de la lectura: 25 nenes i nens compartint aventures i complicitats

La Sala Infantil de la Biblioteca Antonio Martín forma infants lectors amb...
Casal d'estiu de natació a la piscina del CEM Fondo d'en Peixo

dilluns, 1 agost, 2022 - 10:45

Uns 3.600 infants i joves han participat als casals i activitats d’estiu al Prat durant el mes de juliol

Durant tot l’agost, es continuaran fent casals i campus nàutics (per aprendre...
Festa_Major

divendres, 29 juliol, 2022 - 10:45

Ens preparem per a la Festa Major 2022!

Al setembre ens espera una Festa Major amb un dia més i que es desenvoluparà...