dijous, 11 octubre, 2018 - 11:15

Projecte "Ciutats Defensores dels Drets Humans" 2018

Visita d’activistes pels drets humans d’arreu del món al Prat de Llobregat

Dones alçant la veu pels drets humans

Acte "Dones que alcen la veu pels Drets Humans" al Cèntric Espai Cultural

En aquesta edició, han visitat el Prat de Llobregat els defensors i defensores dels drets humans següents:

 • Margarita Pineda, defensora dels drets de la població indígena i de les dones a Hondures.

 • Marisa Franco, defensora dels drets de les persones migrades i del col·lectiu LGTBI als Estats Units.

 • Janahuy Paredes, activista contra la violència de l’Estat mexicà

 • Manal Tamimi, activista pels drets del poble palestí.

 • Spitou Mendy, defensor dels drets laborals de les persones migrades als camps d’Andalusia, d’origen senegalès.

 • Tun Khin, defensor de la població rohingya de Myanmar.

 

En el marc del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans (DH), reconeguts activistes d’arreu del món han fet tot un seguit d’activitats al Prat de Llobregat per compartir les seves experiències en la defensa dels DH. Aquestes activitats s'han celebrat entre el dimecres 3 d’octubre i el dilluns, 10 d’octubre, en el marc de la VII edició de la Jornada “Ciutats Defensores dels Drets Humans”.

D’aquesta manera, es pretén sensibilitzar la ciutadania sobre la importància dels drets humans, així com posar en valor la tasca d’activistes que lluiten en favor de les persones que pateixen vulneracions d’aquests drets (dones que pateixen discriminació per raó de gènere, persones desplaçades, empobrides, el col·lectiu LGTBI, minories nacionals, ètniques, religioses, lingüístiques...). Cal tenir en compte que, només l’any 2017, van ser assassinats 300 activistes pels drets humans en 27 països d’arreu del món, segons el darrer informe anual de Front Line Defenders.

La jornada l'ha impulsada pel Projecte Ciutats Defensores pels Drets Humans, en què hi participa  el  Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans, l’Institut Català Internacional per la Pau, així com diversos municipis, entre ells el Prat de Llobregat -que ha estat present des de la primera edició-, i institucions com la Diputació de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD), l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Casa Amèrica de Catalunya i el Fòrum de Síndics i Defensors Locals de Catalunya.

Concretament al Prat de Llobregat, han assistit a les jornades els següents defensors i defensores dels drets humans:

 • Margarita Pineda: fundadora del Moviment Indígena Lenca Independent de La Paz (MILPAH), és defensora del medi ambient i dels drets de les minories ètniques i nacionals a Hondures. Denuncia la manca de consultes prèvies, lliures i informades sobre projectes miners i hidroelèctrics que afecten el territori.

 • Marisa Franco: activista pels drets de les persones migrants i contra les deportacions dels Estats Units. Ha format part de diverses campanyes per reclamar el respecte als drets civils, econòmics, socials i laborals, com #Not1MoreDeportation. També lluita pels drets civils, pels drets de les dones i pel de les treballadores de la llar, així com per defensar el col·lectiu LGTBI. Forma part de l’organització d’activistes Mijente: “pro-black, pro-woman, pro-queer, pro-poor.”

 • Janahuy Paredes: activista mexicana contra les desaparicions forçades. Després que el seu pare (José Francisco Paredes) fos desaparegut, fundà l’organització Comité de Familiares de Personas Detenidas en México (Cofaddem-Alzando Voces), que lluita per la memòria, veritat i justícia amb les víctimes de desaparicions forçades.

 • Manal Tamimi: activista palestina contra l’ocupació israeliana i membre del Comitè de Coordinació de la Lluita Popular (PSCC) als territoris ocupats. Ha estat detinguda i ferida diversos cops, una repressió també viscuda per d’altres membres de la seva família, com l’adolescent Ahed Tamimi, empresonada per colpejar un militar israelià i recentment alliberada.

 • Spitou Mendy: defensor d’origen senegalès dels drets laborals de les persones migrants treballadores del camp a Andalusia. Portaveu del Sindicat d’Obrers del Camp – Sindicat Andalús de Treballadors (SOC-SAT) del 2006 al 2017.

 • Tun Khin: defensor dels drets de la població rohingya de Myanmar. Ell mateix és rohingya exiliat al Regne Unit, on presideix la Burmesa Rohingya Organisation UK per fer incidència política sobre les greus vulneracions de drets humans que pateixen els rohingyes.

 

Activitats de sensibilització  sobre els Drets Humans al Prat

Al Prat de Llobregat, les jornades “Ciutats Defensores dels Drets Humans” van començar el dimecres, 3 d’octubre,  amb la celebració de tres actes. A les 17 h, el Gastrobar del Cèntric Espai Cultural va acollir la Trobada amb les  persones defensores dels Drets Humans convidades al Prat de Llobregat. A les 18 h, es va celebrar també al Cèntric la xerrada “Dones que alcen la veu pels Drets Humans”, amb Janahuy Paredes i Margarita Pineda. El mateix dia al matí, Margarita Pineda i Marisa Franco van fer dues xerrades per a  600 estudiants de diferents centres educatius de la ciutat.

El següent acte va ser el Sopar de Cooperació,  amb la presència de cinc activistes pels drets humans convidats al Prat de Llobregat. El sopar va tenir lloc el dissabte, 6 d’octubre, a les 20 h, al Centre Cívic Sant Jordi Ribera Baixa. L’entrada al sopar era una donació de 20 euros per al projecte El Prat Solidari 2018-2019 “Visió per a tothom” de la Fundació Ramon Martí i Bonet contra la Ceguera.

Finalment, dimecres 10 d’octubre, van cloure les jornades amb una xerrada amb l’activista palestina Manal Tamimi a l’Institut Baldiri Guilera, per a alumnat del centre.

Més informació a l’apartat “Ciutats Defensores dels Drets Humans 2018” de l’Ajuntament del Prat o al dossier de la VII edició de “Ciutats Defensores dels Drets Humans”.

Descarregar

(2)
(1)
(6)

Compartir

A les xarxes