dilluns, 17 juny, 2019 - 14:00

El Prat organitza un cicle d’activitats culturals i de sensibilització durant tot el mes de juny a l’entorn del Dia per l’alliberament LGTBI (28J)

Més prevenció i atenció per als casos de LGTBI-Fòbia al Prat, sobretot entre joves i espais d'oci

Concentració contra la LGTBI-Fòbia al Prat el 5 de març de 2019

Concentració contra la LGTBI-Fòbia al Prat de Llobregat el passat 5 de març (imatge d'arxiu)

Entitats del Prat i l’Ajuntament van rebre recentment el Premi 17 de Maig, concedit per l’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya. Es va  reconèixer així la resposta ciutadana contra l’agressió homòfoba que es va produir a la ciutat la passada nit de Carnestoltes.

El municipi segueix avançant en la defensa dels drets LGTBI. Té previst ampliar la prevenció i atenció dels casos de la LGTBI-Fòbia en activitats d’oci i festes populars, així com fer accions de sensibilització entre joves als centres educatius. També s’ha començat a formar el personal municipal en aquesta matèria.

 

En el marc del Dia per a l’alliberament LGTBI (28J), al Prat de Llobregat s’organitza un cicle d’activitats culturals, artístiques i de sensibilització en defensa dels drets d’aquest col·lectiu durant tot el mes de juny. Més enllà del cicle a l’entorn del 28J, l’Ajuntament del Prat també té previst reforçar durant els propers mesos la prevenció i atenció dels casos de LGTBI-Fòbia, especialment en entorns lúdics i festius, i les accions de sensibilització ciutadana, especialment entre les persones més joves.

Cal recordar que entitats del Prat compromeses en la defensa dels drets LGTBI i l’Ajuntament van rebre recentment el Premi 17 de Maig de l’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya. Amb el guardó, es va voler reconèixer la resposta i mobilització de la societat pratenca enfront de l’agressió homòfoba que es va produir a la ciutat durant la passada nit de Carnestoltes.

Al Prat, es venen desenvolupant accions de sensibilització, accions formatives als instituts, campanyes i formació per al personal municipal des de fa anys, en el marc del Programa municipal d’igualtat de la Secció de Ciutadania. Tot just fa un any, també es va constituir el Servei d’Atenció Integral (SAI), que ofereix atenció i assessorament (legal, psicològic, social...) a les persones del col·lectiu LGTBI. El SAI s’emmarca en la xarxa de serveis de proximitat per garantir els drets d’aquest col·lectiu de la Generalitat de Catalunya.

A més, en aquests moments, l’Ajuntament del Prat està elaborant el primer pla local de diversitat sexual, afectiva i de gènere, per a la confecció  del qual es compta amb les aportacions de la ciutadania a través d’entrevistes i grups de discussió.

De cara a l’any vinent, l’Ajuntament del Prat té previst reforçar l’atenció i prevenció dels casos de LGTBI-Fòbia en festes populars de la ciutat. Fins ara, ja s’estava prestant informació i acompanyament amb aquest objectiu durant la Festa Major, però a partir de 2020 es farà també durant el Carnaval i el festival juvenil Altraveu. Aquest servei s’articularà des dels denominats “punts lila”, espais d’informació i suport que incorporen també la vessant LGTBI. 

A més, l’Ajuntament del Prat ha fet recentment una formació per a entitats de la ciutat perquè tinguin més eines per promoure l’atenció i prevenció de conductes LGTBI-Fòbiques en les activitats lúdiques i festives que organitzin elles mateixes i perquè tinguin protocols d’actuació de referència. Així mateix, s’ha format una vintena de treballadors i treballadores municipals en aquesta matèria.

D’altra banda, aquesta mateixa setmana, El Lloro (Serveis de Joventut), a través dels Punts d’Informació als Instituts, farà sensibilització sobre els drets del col·lectiu LGTBI als instituts de la ciutat.

Cicle d’activitats del 28J, #OrgullPrat

El mateix dia per a l’alliberament LGTBI (28J), s’organitzaran diverses accions per simbolitzar el compromís de la ciutat amb els drets d’aquest col·lectiu. Per primera vegada, es pintaran amb els colors de la bandera LGTBI diferents elements de dos dels centres esportius municipals de la ciutat (el Sagnier i l’Estruch). També, com és habitual, es penjarà aquesta bandera de la façana municipal i s’il·luminarà la torre de l’aigua del Cèntric. A més, es repartiran polseres #OrgullPrat en diversos equipaments municipals.

A més, durant tot el mes de juny, s’estan organitzant activitats culturals i artístiques (de dansa, cinema, lectures dramatitzades...), a més de xerrades de sensibilització a l’entorn dels drets del col·lectiu LGTBI. Així per exemple, el dijous 27 de juny, al Centre Cívic Jardins de la Pau, tindrà lloc una xerrada on persones lesbianes,  gais, transgèneres, bisexuals i intersexuals compartiran les seves experiències vivencials i, a més, en acabar, es podrà conèixer el ball del Voguing, un estil de dansa urbana que va néixer a finals dels anys 70 als Estats Units com a forma d’expressió del col·lectiu LGBTI.

També el dissabte 29, a les 12 h, s’explicarà un conte divers al “Sofà de la convivència”, una iniciativa de l’Ajuntament del Prat per conversar de forma distesa a l’entorn d’un sofà que se situarà a la porxada de la Plaça de Catalunya. La diversitat és un dels temes dels quals es parlarà a l’entorn d’aquest sofà.

Es pot consultar la programació d’activitats a: https://www.elprat.cat/persones/lgbti/28-j-dia-lalliberament-sexual-i-de-genere

Descarregar

(2)
(1)

Compartir

A les xarxes