dilluns, 11 febrer, 2019 - 09:15

L’Ajuntament vol frenar l’abandonament de l’esport en l’adolescència, especialment entre les noies

Jugadores de vòlei  practicant esport en edat escolar.

Imatge d'arxiu

Al Prat, els índexs de pràctica esportiva entre els joves en edat escolar se situen per sobre de la mitjana catalana, especialment a primària (un 86,3% al Prat i un 74,2% a Catalunya). A secundària, el percentatge del Prat és del 69% (del 67,7% a Catalunya).

El percentatge de noies que practiquen esport en edat escolar al Prat de Llobregat baixa un 9,5% entre primària i secundària. En el cas dels nois, aquesta reducció és més baixa (3,4%).

El programa municipal Caràcter Esportiu promou l’educació en valors i el suport emocional entre joves esportistes federats d’entre 11 i 13 anys. Compaginar els objectius educatius amb els de competició també pot contribuir a frenar les taxes d’abandonament.

El programa Club Esport Jove vol promoure l’esport durant l’adolescència, així com l’accés en igualtat d’oportunitats a la pràctica esportiva, mitjançant tarifes socials.

 

Les polítiques municipals, juntament amb l’esforç de les entitats esportives de la ciutat, han aconseguit situar els índexs de pràctica esportiva juvenil del Prat de Llobregat per sobre de la mitjana catalana, especialment a primària. Ara, un dels principals reptes és frenar la caiguda de la pràctica esportiva en l’adolescència, una tendència generalitzada arreu del país.

Al Prat, els índexs de pràctica esportiva entre els joves en edat escolar són del 86,3% a primària i del 69% a secundària (la mitjana catalana és del 74,2% i del 67,7% respectivament). En el cas de les noies, les taxes d’abandonament esportiu en l’adolescència són superiors. Entre primària i secundària, disminueix un 9,5% la proporció de noies que fan esport, enfront de la reducció del 3,4% dels  nois.

Un dels principals programes per promoure la pràctica esportiva entre els joves i garantir la igualtat d’oportunitats per accedir-hi és Club Esport Jove, que va néixer l’any 2014. El programa facilita tarifes socials perquè, a partir de 20 euros a l’any, els joves del Prat d’entre 12 i 18 anys puguin practicar exercici físic de forma regular. També s’ofereixen opcionalment tallers de diverses disciplines esportives i excursions puntuals, amb quotes addicionals a preu assequible.

El programa Caràcter Esportiu: fer conviure els objectius educatius amb els de competició en l’esport federat

L’any passat, també es va iniciar el projecte Caràcter esportiu,  una iniciativa capdavantera en l’àmbit municipal per promoure l’educació en valors i el benestar emocional dels joves que practiquen esport federat. El programa vol que els objectius de competició convisquin també amb els educatius, cosa que també pot contribuir a frenar les taxes d’abandonament.

Enguany, el programa s’ofereix tant en l’esport femení com en el masculí i tant en esports individuals com en equip.  Pel que fa a l’esport individual, cal tenir en compte que, en disciplines com l’atletisme o el triatló, els esportistes han de gestionar en solitari una forta pressió per les altes exigències de rendiment. Per això, rebre suport psicològic i emocional els pot resultar de gran utilitat. Pel que fa als esports en equip, presenten altres necessitats específiques, com la gestió del treball en equip, l’empatia o la reducció de la conflictivitat, entre d’altres.

Enguany, l’Ajuntament del Prat estendrà el programa al vòlei, bàsquet, atletisme i triatló, amb la col·laboració de les següents entitats: Vikings Voley Prat, CB Prat, Associació de Bàsquet Pratenc, Triplay Triatló, Triatló Prat i Associació d’Atletisme Pratenc. Hi participaran un total de 150 joves esportistes, d’entre 11 i 13 anys.

Caràcter Esportiu comptarà amb el suport d’un psicòleg esportiu de la Universitat de Barcelona, que dinamitzarà les sessions de desenvolupament emocional i en valors de 30 minuts de durada, que els esportistes realitzaran a l’inici dels seus entrenaments. En aquestes sessions, es treballarà l’expressió dels valors i emocions dels esportistes, així com el desenvolupament de la seva consciència emocional o la seva autoestima, entre d’altres aspectes. Aquestes sessions es realitzaran durant aquest primer trimestre de 2019.

També es realitzaran formacions per als entrenadors i entrenadores, perquè puguin reforçar els seus coneixements i habilitats per treballar el benestar emocional dels esportistes sobre el terreny de joc. De fet, l’objectiu del programa a mig i llarg termini és que els propis clubs puguin desenvolupar aquesta formació per ells mateixos, després d’aquest primer acompanyament.

Una tercera branca del programa és el treball amb les famílies. De fet, tant en els esports individuals com col·lectius, un espai de conflictivitat recurrent són les graderies. Per això, ja s’han repartit més de 6.000 díptics informatius i de sensibilització sobre el tema des de l’inici de la temporada. També s’han fet partícips les famílies del disseny del programa enguany, centrat en els valors de la humiltat i la creativitat.

Descarregar

(2)
(3)

Compartir

A les xarxes