dimarts, 13 agost, 2019 - 10:00

Exposició “Quan l'estiu era en blanc i negre”

El Prat rememora com es vivien els estius fins als anys 60 del s.XX amb una exposició fotogràfica

Imatge de l'exposició "Quan l'estiu era en blanc i negre"

Imatge de l'exposició de l'Arxiu Municipal del Prat de Llobregat

L’exposició retrata el lleure estiuenc recollit per les càmeres fotogràfiques fins a finals dels anys 60, abans de la popularització de la pel·lícula en color. Sota el títol “Quan l’estiu era en blanc i negre”, la mostra ens recorda com vivien l’estiu els nostres avantpassats i es pot visitar al Cèntric Espai Cultural del Prat de Llobregat.

La mostra, organitzada per l’Arxiu Municipal del Prat, consta d’instantànies en blanc i negre, acompanyades de textos que ajuden a contextualitzar com eren els estius d’antany. També hi han col·laborat estudiants de l’Institut Estany de la Ricarda, a través del projecte Memorables. Es tracta d’un projecte d’aprenentatge-servei, impulsat per l’Arxiu Municipal, que pretén recuperar la història del Prat a partir del treball de l’alumnat, que cada curs se centra en una temàtica concreta. El treball comunitari és una de les vessants del projecte, amb què l’alumnat fa entrevistes per recollir fonts orals, després d’haver rebut una formació al respecte de l’Arxiu Municipal.

Memorables és un dels projectes del programa IntersECCions, una iniciativa pionera per promoure el treball en xarxa entre el món educatiu, cultural i comunitari que, durant el darrer curs escolar, ha desplegat 65 projectes i accions en diferents àmbits de coneixement.

Quins eren els escenaris de l’estiu al Prat fins als anys 60?

L’exposició ens recorda que el concepte de lleure actual és relativament modern, ja que els nostres avantpassats tenien poc temps lliure després de jornades laborals diàries molt més llargues de les 8 hores que es van aconseguir fa un segle arran de la vaga de La Canadenca (1919).

Inicialment, molts dels espais de lleure eren majoritàriament masculins, com ara els cafès, els casinos, les tavernes o els locals on s’interpretaven espectacles teatrals, musicals o, més endavant, de cinema. Els carrers i places de la ciutat també eren llocs de distracció per a la canalla i la joventut, especialment per a la gent amb pocs recursos.

A partir dels anys 40, la població comença a descobrir la platja -on s’havia de traslladar caminant, en carro o en bicicleta, perquè pocs disposaven de cotxe i escassejava el transport públic- i comença a donar-se els primers banys a la mar.

Els espais naturals del Delta del Llobregat, dels quals els pratencs i pratenques n’han gaudit des de molt antic, també són protagonistes de l’exposició. Fins als anys 60 del segle XX, l’entorn del riu Llobregat constituïa una zona d’esbarjo per a moltes famílies. Sota de la pineda, també han tingut lloc moltes celebracions festives, trobades familiars i reunions d’amics. A més, a l’antic emplaçament de l’Estany de l’Illa, cobert entre finals dels 60 i principis dels 70, es va construir primer el càmping El Cisne i, després, el Cala Gogó.

En aquella època, escassejaven les activitats de lleure. Moltes eren de caire religiós i organitzades per entitats (balls, espectacles, àpats populars, revetlles...). També destaquen les projeccions de cinema a la fresca, al pati de cinema Monmari, entre 1958 i 1975.

L’exposició es podrà visitar fins al 21 de setembre al Cèntric Espai Cultural del Prat, de dilluns a divendres de 15.30 h a 21 h i dissabtes, de 10 a 14 h. A partir del 26 d’agost, de dimarts a dissabte també obrirà a les tardes fins a les 21 h (i dissabte fins a les 20 h).

Descarregar

(2)
(3)

Compartir

A les xarxes