dijous, 7 març, 2019 - 11:15

Diumenge, 10 de març, jornada de portes obertes als 39 nous horts urbans

El Prat estén els horts municipals entre població de totes les edats com a oferta d’oci comunitari

Horts municipals (imatge d'arxiu octubre de 2018)

Horts municipals (imatge d'arxiu, octubre de 2018)

Des de fa més d’una dècada, la ciutat compta amb horts per a persones grans majors de 64 anys, però en els últims anys ha apostat per estendre aquesta oferta d’oci a l’aire en lliure a persones de totes les edats.

D’aquesta manera, es vol afavorir una millora en la qualitat de vida dels usuaris i el reforç de la idea de comunitat, gràcies a la participació de persones de diferents edats i col·lectius, a més de fomentar la convivència, la solidaritat i la col·laboració.

L’any 2015, es van posar en marxa 44 horts urbans per a persones de 18 a 64 anys. Degut a l’alta demanda, l’Ajuntament ha ampliat recentment en 39 aquests horts urbans. En total, el Prat compta amb 200 horts (83 per a persones de 18 a 64 anys, 108 per a majors d’aquesta edat i 9 per a programes específics de serveis socials).  

 

L’Ajuntament del Prat de Llobregat celebrarà diumenge vinent, 10 de març,  una jornada de portes obertes als 39 nous horts urbans de la ciutat, un projecte municipal per oferir una alternativa d’oci comunitari a l’aire lliure, facilitant l’activitat física i el contacte amb el medi natural per tal d’assolir una millor qualitat de vida. La jornada de portes dels nous horts urbans, situats entre el camí de la Bunyola i la carretera de la Platja, tindrà lloc entre les 10 i les 13 h.

Durant la jornada, es farà entrega de les claus als adjudicataris dels nous horts urbans, a més d’oferir diverses activitats per a tota la ciutadania (tallers de construcció, de flors aromàtiques, experiències hortícoles, etc).

Des de fa més d’una dècada, la ciutat compta amb 108 horts lúdics per a persones majors de 64 anys, 2 per a persones amb diversitat funcional i 2 més per a programes específics de serveis socials.

Posteriorment, el 2015 es va apostar per estendre aquesta oferta d’oci a l’aire lliure al conjunt de la ciutadania, obrint 49 parcel·les d’horts urbans més, la majoria dels quals (44) es va destinar a persones de 18 a 64 anys, mentre que els 5 restants es van destinar als programes específics de serveis socials.

Des d’aleshores, la proposta ha estat molt ben rebuda per la ciutadania i ha tingut una elevada demanda, motiu pel qual l’Ajuntament ha decidit ampliar en 39 el nombre d’horts adreçats a persones de 18 a 64 anys.

Els horts urbans municipals per a persones de 18 a 64 anys

La secció de Ciutadania de l’Ajuntament, responsable de la gestió del projecte, destaca entre els seus objectius, a més d’afavorir una millora en la qualitat de vida dels seus usuaris, el reforç de la idea de comunitat, gràcies a la participació de persones de diferents edats i col·lectius en una activitat que fomenta la convivència, la solidaritat i la col·laboració.

En aquesta segona fase del projecte, l’Ajuntament han adjudicat en règim d’ús temporal per un període de 5 anys 39 nous espais de conreu. Es tracta de parcel·les de 60 m2 equipades amb un punt d’aigua. L’àrea també està equipada amb un espai comú amb armariets per guardar les eines, contenidors de reciclatge, préstec gratuït de motocultor, zona d’estada amb espai infantil i familiar, banys adaptats i aparcaments per a vehicles i bicicletes. Els horts urbans estan concebuts per a un ús comunitari, que faciliti la convivència i un espai d’oci en comú entre diferents membres d’una mateixa família o col·lectiu.

El programa compta amb un equip de professionals encarregats de la gestió diària, el manteniments i la dinamització d’aquestes espais, que també atenen les necessitats i les demandes dels usuaris i usuàries dels horts.

A partir de la propera tardor, els horts comptaran amb un nou i millor sistema de reg. En èpoques de sequera, els dipòsits d’aigua actuals no podrien cobrir la forta demanda dels horts totes les hores del dia. A més, la pressió de l’aigua és diferent en cada parcel·la. Un nou gran dipòsit d’aigua i bombes d’impulsió solucionaran aquests problemes, mentre una renovada xarxa, en forma d’anelles amb ramificacions, permetrà controlar i repara les fugues sense afectar la totalitat dels horts.

El perfil dels adjudicataris dels horts urbans per a persones de 18 a 64 anys és majoritàriament masculí (un 65,85% d’homes) i, pel que fa als grups d’edat, la gran majoria (82,93%) tenen entre 30 i 64 anys, mentre que un 17,07% té entre 18 i 30 anys.

Descarregar

(2)
(2)

Compartir

A les xarxes