dimecres, 7 juliol, 2021 - 20:15

El Prat es dota d’un Pla local de Govern Obert per impulsar noves eines de transparència, participació i gestió de les dades municipals

Ple juliol 2021_1

 

  • També s’ha aprovat de forma definitiva el Pla local d’habitatge 2021-2027, que contempla una inversió de 25 milions d’euros amb aquesta finalitat i preveu doblar el lloguer social i assequible a la ciutat, passant dels 329 pisos actuals a més de 600.
  • L’Ajuntament també obre noves convocatòries de subvencions adreçades a donar suport a les associacions i entitats del Prat, afectades per la pandèmia, a reprendre la seva activitat i per ajudar les famílies que ho necessitin a costejar el cost de les activitats complementàries de les escoles com les sortides o les colònies.

 

El ple municipal del Prat de Llobregat, celebrat aquest dimecres 7 de juliol, ha aprovat de forma inicial el Pla local de Govern Obert, amb què l’Ajuntament del Prat es vol situar com a ciutat capdavantera en transparència i participació.

Aquest pla, el procés de redacció del qual es va iniciar la passada legislatura, consta de cinc eixos d’actuació. En primer lloc, vol avançar en el tractament de les dades amb l’objectiu d’implementar millores en la gestió municipal, tant externes de cara a la ciutadania com internes per a l’organització de l’administració local. En segon lloc, es vol aprofundir en la transparència i millorar la visualització de les dades de la gestió i polítiques municipals. En tercer lloc, es vol avançar en la rendició de comptes, perquè la ciutadania pugui comprovar els compromisos formals del consistori i quin és el seu grau de compliment al llarg del temps, mitjançant eines que en simplifiquin la supervisió. En quart lloc, es vol fomentar més la participació ciutadana, ampliant les iniciatives ja posades en marxa els darrers anys amb aquest objectiu. Finalment, el cinquè àmbit està dedicat a la integritat pública, per reforçar les garanties del comportament ètic dels membres de la corporació. 

El Pla local de Govern Obert és el resultat del treball iniciat fa més de 10 anys, quan el departament de Ciutadania de l’Ajuntament va començar les primeres iniciatives de participació adreçades als col·lectius del teixit associatiu. També, des de fa dues legislatures, s’estan duent a terme processos participatius, per consultar individualment als veïnes i veïnes del Prat la seva opinió sobre diversos temes (plans locals, reformes urbanes, pressupostos participatius dels quals s’acaba de fer la segona edició, etc.). L’any 2013, també es va posar en marxa el portal de transparència del web municipal i es va iniciar l’Estratègia digital de l’Ajuntament, que s’han anat actualitzant des d’aleshores d’acord amb l’evolució de les necessitats. El 2016, es va crear la regidora d’Economia, Bon Govern i Transparència i el 2017 es va aprovar el nou Reglament Orgànic Municipal, incorporant els principis de transparència i bon govern.

Després de l’aprovació inicial del Pla local de Govern Obert, amb el vot favorable de l’equip de govern i Podemos, l’abstenció d’ERC i el vot contrari de C’s, s’obrirà període d’exposició pública.

 

Acaba el procés d’aprovació del Pla local d’habitatge 2021-2027

Al ple d’avui, també s’ha aprovat de forma definitiva el Pla local d’habitatge de la ciutat per al període 2021-2027 amb el vot favorable de tots els grups excepte de C’s, que s’ha abstingut. El Pla local d’Habitatge, que defineix els principals reptes i línies d’actuació per garantir aquest dret social al Prat en els propers 6 anys, contempla una inversió de 25 milions d’euros amb aquesta finalitat. La major part (16,5 milions) es destinarà  a promoure el parc d’habitatge social i assequible. Fins al 2027, és previst doblar el lloguer social i assequible a la ciutat, passant dels 329 pisos actuals a més de 600.  Les noves promocions de lloguer social i assequible, que es faran a l’ARE Eixample Sud, seran gestionades per Prat Espais o la Cooperativa Obrera de Viviendas, que realitzarà el primer bloc d’habitatges cooperatiu de la ciutat en un solar del qual l’Ajuntament ha cedit el dret de superfície per a més d’un centenar d’habitatges.

El Pla Local d’Habitatge s’ha elaborat a partir d’un procés participatiu en què han pres part els diferents agents socials, polítics i econòmics locals involucrats en aquesta qüestió. Consta de quatre eixos d’actuació: ampliar el parc d’habitatge social i assequible (16,5 milions d’inversió); rehabilitar i mantenir el parc d’habitatges (2,8 milions); prevenir i atendre l’exclusió residencial (5,3 milions); i controlar el preu del lloguer -per tal que es respecti la normativa catalana que el regula- i el bon ús dels habitatges (480.000 euros).   A més de la construcció de prop de 300 habitatges de lloguer social i assequible, altres accions destacades del pla són: l’adquisició per part de l’Ajuntament de 70 pisos més a través de l’exercici del dret de tanteig i retracte, la concessió d’ajuts a la rehabilitació d’habitatges -alguns específicament per a comunitats vulnerables- també tenint en compte criteris d’eficiència energètica; o la posada en marxa del Servei d’Intervenció i Prevenció de l’Exclusió Residencial (SIPER), que es dedicarà a intervenir i prevenir casos d’exclusió residencial.

 

Subvencions per ajudar les associacions a superar l’impacte de la covid

A la sessió del ple d’avui, també s’han aprovat les bases d’una nova convocatòria de subvencions per donar suport a les entitats i associacions de la ciutat, afectades per la pandèmia, a reprendre les seves activitats, amb el vot favorable de tots els grups excepte de C’s, que s’ha abstingut.  La convocatòria està dotada amb un pressupost de 200.000 euros per al 2021. El suport a la reactivació del teixit associatiu de la ciutat és una de les línies d’actuació de l’estratègia de reconstrucció del Prat front a la pandèmia.

 

Ajuts per costejar activitats complementàries (sortides, colònies...)

Així mateix, s’han aprovat per unanimitat les bases d’una convocatòria, dotada amb  50.000 euros, per ajudar les famílies que ho necessitin a costejar el preu de les activitats complementàries dels centres educatius (sortides, colònies...).

Amb aquesta aprovació inicial de les bases de les dues convocatòries de subvencions, comença el seu procés de tramitació. Properament, a partir de setembre, s'informarà de l'obertura de les convocatòries i dels requisits per accedir-hi. 

 

El ple del Prat demana un pla de xoc per la salut mental a Catalunya

Pel que a les mocions del ple d’avui, cal destacar que s’ha aprovat la que demana impulsar un pla de xoc sobre la salut mental a Catalunya. La moció  respon a l’augment dels factors de rics que ha suposat la pandèmia de la covid per al benestar emocional i la salut mental de la ciutadania. La moció considera que, fins al moment, la Generalitat de Catalunya ha exercit “un lideratge feble i ineficaç” per atendre les necessitats de salut mental de la ciutadania. S’ha aprovat amb el vot favorable de El Prat En Comú, PSC, Podemos i C’s i l’abstenció d’ERC.

La moció demana a la Generalitat que impulsi aquets pla de xoc, conjuntament amb els ens locals, per augmentar els recursos per oferir una atenció integral i preventiva dels trastorns mentals i addicions. Es vol reforçar així la xarxa pública d’atenció en salut mental, coordinada amb la xarxa de serveis socials d’atenció pública, l’acció comunitària i el reconeixement dels professionals.

També s’insta tots els grups polítics del Parlament de Catalunya a celebrar un ple monogràfic sobre aquest tema i es demana desenvolupar les competències municipals en aquesta matèria. L’Ajuntament també es compromet a seguir implementant l’estratègia de Salut mental comunitària local i a millorar en la detecció de problemes en aquesta matèria, a partir del desenvolupament de processos compartits i l’impuls de xarxes de suport veïnal. Així mateix, se seguirà reforçant l’acompanyament individualitzat i grupal en aquesta matèria i es donarà suport a les entitats que promouen la inserció sociolaboral i psicosocial de les persones amb problemes de salut mental. L’Ajuntament també s’adherirà al Grup Impulsor Salut Mental Comunitària del Baix Llobregat.

Cal recordar que l’octubre de 2020, en el context de la pandèmia sanitària, l’Ajuntament del Prat ja va impulsar la campanya “Parlem, escoltem, ens cuidem?” per promoure la implicació de la comunitat per al benestar emocional propi i dels altres, així com per combatre els estigmes associats a les persones que pateixen problemes de salut mental. També es va posar en marxa el 2020 l’espai Situa’t, servei municipal d’informació i assessorament en salut mental.

 

El Prat, contra l’exclusió dels serveis bancaris

Una altra de les mocions aprovades avui, en aquest cas per unanimitat, està destinada a lluitar contra l’exclusió financera, que està creixent darrerament entre els col·lectius més afectats per l’escletxa digital com la gent gran, davant del tancament generalitzat d’oficines bancàries i la supressió o reducció de l’atenció personalitzada. També s’exigeix a les entitats financeres que, quan alguna persona hagi de ser acompanyada per realitzar una gestió amb el banc, es respecti la seva autonomia individual, així com recuperar el tracte personal i una bona qualitat del servei. També s’insta la Generalitat a impulsar una regulació per garantir aquests drets. D’altra banda, es demanda adequar cobraments i comissions a l’ús que es faci dels serveis bancaris, així com evitar tipus d’interès abusius (aplicats a préstecs, ús de targetes de crèdit...) per evitar que contribueixen a l’exclusió financera. També s’insta la Generalitat a actuar per evitar pràctiques abusives.

 

El regidor Sergi Morales (ERC) deixa l’acta de regidor

Finalment, al ple d’avui també s’ha acomiadat Sergi Morales (ERC), que deixa l’acta de regidor per motius professionals, ja que començarà a treballar properament a l’estranger.

Descarregar

(2)
(2)

Compartir

A les xarxes