dilluns, 19 octubre, 2020 - 11:30

Cicle “Octubre Ada Lovelace” de La Palmira

El Prat apropa a la ciutadania la contribució de les dones a la ciència i la tecnologia amb propostes innovadores

Xerrada dones científiques Ada Lovelace_2 2020

En algunes de les activitats, es podrà descobrir com funcionen les impressores 3D i com permeten construir pròtesis per a les persones grans. En l’activitat “Kit: Tech 4 the people” es podran descobrir aplicacions de la tecnologia i l’enginyeria per resoldre reptes socials, en matèria de medi ambient o de mobilitat de les persones grans.

Al “Club de ciència en família”, també es podran fer experiments com extreure ADN de les cèl·lules de les maduixes, fer una cromatografia en guix de suc d'espinacs, fer piruletes de sucre cristal·litzat i molts d’altres.

 

Aquest mes, l’Ajuntament del Prat vol apropar la contribució de les dones a la ciència i la tecnologia amb un ampli ventall de propostes innovadores i lúdiques per a la ciutadania.

Per això, se suma a la celebració de la jornada internacional “Ada Lovelace Day”, que deu el seu nom a la primera programadora d’ordinadors de la història, que ja durant la primera meitat del segle XIX va crear un algoritme destinat a ser processat per una màquina molt abans que existissin els ordinadors. A l’entorn d’aquesta data, que es commemora el 13 d’octubre, el Centre Cívic Palmira Domènech del Prat ha organitzat aquest mes el Cicle “Octubre Ada Lovelace”.

El cicle va arrencar dimarts passat, coincidint amb l’Ada Lovelace Day, i consta d’una àmplia agenda d’activitats, moltes d’elles adreçades a infants i joves i les seves famílies, durant el mes d’octubre. Les activitats pretenen atraure especialment l’atenció de nenes i noies adolescents, per apropar-les a àmbits històricament masculinitzats. Seran activitats que permetran descobrir els misteris de la ciència i la tecnologia de la mà de dones que treballen en aquest àmbit, per posar un granet de sorra per trencar l'escletxa de gènere que hi ha en aquestes professions.

La majoria d’activitats es faran La Palmira i enguany també s’han sumat al cicle els centres cívics Sant Jordi-Ribera Baixa i Jardins de la Pau.

 

Aprendre a fer servir impressores 3 D o com aplicar-les per fer pròtesis

Demà mateix, es farà un taller sobre el funcionament d’impressores 3D per aprendre a ser un bon maker, al Centre Cívic Palmira Domènech.

El proper dissabte també es podrà descobrir com construir una pròtesi amb una impressora 3D i moltes altres aplicacions de la tecnologia i l’enginyeria per resoldre problemes socials, com la mobilitat de les persones grans o el medi ambient. Aquesta activitat, titulada “Kit: Tech 4 the people”, està organitzada pel Klub Infantil Tecnològic al Centre Cívic Sant Jordi-Ribera Baixa. Es tracta d’una proposta familiar participativa dinamitzada per l’associació d’enginyeres Young IT Girls, que treballen per fomentar la igualtat i per incentivar el canvi de mentalitat, potenciant així les oportunitats de futur d’infants i joves. Està adreçada a infants de 8 a 12 anys, que han d’anar acompanyats cadascun d’una persona adulta del mateix nucli de convivència per participar-hi.

També dissabte tindrà lloc una altra activitat familiar del Club de ciència en família. Durant aquest taller, adreçat a infants de 6 i 8 anys -cadascun acompanyat per un familiar-, es podran fer diversos experiments com explotar un volcà,  extreure ADN de les cèl·lules de les maduixes, fer una cromatografia en guix de suc d'espinacs o fer piruletes de sucre cristal·litzat i molts d’altres. L’objectiu és despertar la curiositat de les més petites de la casa per la ciència i, en aquesta sessió, es donarà a conèixer la figura de Rosalind Franklin, la científica que va descobrir l'estructura molecular de l'ADN.

 

Pregunta a una científica, Xerrada de dones científiques i Linkatardes: les activitats realitzades fins ara 

Fins al moment, ja s’han realitzat o iniciat tres tallers del cicle. Dimarts passat, se’n va donar el tret de sortida amb l’activitat “Pregunta a una científica”, que permet a la ciutadania adreçar preguntes a la física del Prat i investigadora del CERN a Suïssa, Ana Ventura, sobre temes diversos (física quàntica, acceleradors de partícules, antimatèria...). L’activitat continuarà al llarg de tot el mes d’octubre, ja que se li poden seguir traslladant preguntes a través de les xarxes de La Palmira (Instagram i Facebook) i per correu electrònic (ccpalmiradomenech@elprat.cat).

Dissabte passat també va tenir un lloc una “Xerrada de dones científiques” a La Palmira per donar a conèixer de forma distesa figures com les científiques Andrea Ghez i Emmanuelle Charpentier, entre d’altres. Durant la tarda del mateix dia, el Centre Cívic Jardins de la Pau va acollir “Linkatardes a Jardins: Ada's Dream”,  Una instal·lació interactiva en la qual els participants van poder fer les seves pròpies targetes perforades per crear diverses melodies, animades amb una acolorida màquina virtual.

Totes les activitats del cicle es realitzen seguint les mesures de seguretat i prevenció necessàries en l’actual context sanitari, que es poden consultar en l’apartat de cadascuna d’elles del web del cicle

Descarregar

(2)
(2)

Compartir

A les xarxes