dijous, 28 desembre, 2023 - 11:45

El plenari municipal aprova els pressupostos per al 2024, amb un volum de 137,8 milions d’euros i l’objectiu de blindar els serveis públics de qualitat

  • Els comptes de l’Ajuntament per l’any vinent han estat aprovats amb els vots dels grups que formen el govern municipal, i el contrari dels que conformen l’oposició.
  • El plenari d’aquest dijous ha aprovat també noves edicions dels ajuts al pagament de l’IBI a les llars amb menys recursos i dels ajuts perquè tots els infants puguin gaudir d’activitats extraescolars i d’estiu, amb independència de la renda de les seves famílies

El plenari de l’Ajuntament del Prat ha aprovat aquest dijous, 28 de desembre, en una sessió extraordinària els seus pressupostos per al 2024, amb els quals pretén garantir la qualitat dels serveis públics i impulsar diversos projectes per seguir impulsant el Prat del futur, en un context d’increment de les despeses. Els comptes han estat aprovats amb els vots a favor dels grups que conformen el govern municipal, i el contrari dels que conformen l’oposició. L’aprovació d’aquesta proposta pressupostària, que també es va presentar a les entitats i a la ciutadania en una audiència pública la setmana passada, ha estat el tema més destacat d’un plenari extraordinari. Aquest també ha permès també tirar endavant altres assumptes abans de tancar aquest 2023, com les ajudes a les llars amb menys recursos per pagar l’IBI o perquè tots els infants puguin participar en activitats extraescolars i d’estiu, amb independència de la renda de les seves famílies.

Aquests comptes persegueixen com objectiu prioritari preservar els serveis públics d’alta qualitat que hem desenvolupat al Prat en un context de dificultats econòmiques, com l’increment de la inflació, que s’ha disparat en un 16,1 per cent del gener del 2021 a l’octubre del 2023; l’augment del 2,1 per cent dels costos laborals i del 4,2 per cent dels de subministrament d’electricitat, aigua i gas; o el creixement de les despeses de manteniment en uns 2 milions d’euros a causa de l’ampliació de la ciutat.

Per tal de mantenir la qualitat dels serveis públics i invertir en projectes que projectin el Prat cap al futur el consistori ha treballat per la millora 2024 del finançament local, la captació de recursos externs (el Prat ha aconseguit ja captar 25,68 milions d’euros dels Fons Next Generation, que permetran finançar projectes per un valor total de 83,25 milions), i l’actualització dels impostos i taxes municipals, tot preservant els criteris de progressivitat i de contenció de la pressió sobre llars i comerços que s’apliquen actualment i els ajuts i bonificacions en l’IBI per a les llars més vulnerables i les bonificacions en la taxa d’escombraries en els comerços petits o que acaben d’obrir.

Com a resultat, l’Ajuntament disposarà l’any vinent de 137,8 milions d’euros, enfront dels 126,5 de què ha disposat el 2023. La despesa corrent suposarà 110,95 milions que es destinarà, entre d’altres, a algunes línies d’actuació com el manteniment de la política d’ajudes a les llars amb menys recursos, el manteniment de l’oferta cultural de qualitat i de projectes com IntersECCions; el foment del teixit associatiu de la ciutat; l’ampliació de la flota de vehicles elèctrics compartits; inici de la comercialització d’energia neta, local i barata per part d’Energia del Prat; i impuls de la transició energètica mitjançant la instal·lació d’energia fotovoltaica a teulades privades, per posar alguns exemples.

Pel que fa a les inversions, es destinaran 12,71 milions a importants projectes de ciutat, com la reforma d’un edifici que allotjarà oficines municipals a Lo Gaiter del Llobregat per modernitzar i millorar l’atenció ciutadana, la remodelació del carrer Enric Borràs, o diverses millores en equipaments culturals, esportius i comunitaris, entre d’altres. Aquestes inversions se sumen a les que ja estan en marxa amb suport de fons d’altres administracions i de tercers, com la construcció de la nova residència municipal per a gent gran; la posada en marxa d’un allotjament d’urgència per a famílies que perden la llar a l’avinguda Onze de Setembre; o la creació dels edificis d’habitatge assequible impulsats per la Cooperativa Obrera de Viviendas i per Hàbitat 3 i la Fundació Família i Benestar Social.

Pla estratègic de subvencions, per agilitzar la seva tramitació

Un altres assumpte aprovat pel plenari municipal ha estat l’aprovació del pla estratègic de subvencions 2024-27. Aquesta eina, que garanteix una bona política pública i la transparència en el suport que l’Ajuntament presta al teixit associatiu de la ciutat, ha de ser també un pas endavant per agilitzar la tramitació d’aquest tipus d’ajudes. En el mateix sentit, el plenari ha aprovat també les bases reguladores per a l’atorgament de subvencions de les àrees d’Educació, Cultura i Comunitat i Igualtat i Ciutadania per al mateix període.

Noves edicions de les ajudes al pagament de l’IBI i per a activitats extraescolars i d’estiu

Aquest plenari municipal ha aprovat també les bases reguladores d’una nova convocatòria d’ajudes per al pagament de l’IBI a llars amb pocs ingressos: aquelles formades per persones pensionistes, aturades de llarga durada, o famílies monoparentals. Es tracta d’una nova edició d’unes ajudes que es venen atorgant des de fa anys i que formen part de la política fiscal municipal de garantir la progressivitat i la contenció de la càrrega impositiva. Aquest 2023 s’han atorgat 42.791 euros en concepte d’aquestes ajudes i la partida per al 2024 és de 55.000 euros.

Finalment, el plenari d’aquest dijous ha aprovat també les bases per a l’atorgament d’ajuts a les famílies perquè tots els infants, amb independència de la renda de les seves llars, puguin gaudir d’activitats extraescolars i d’estiu. Com habitualment, aquestes ajudes es podran demanar el febrer. En l’edició del 2023, s’han concedit ajudes a 2.676 persones, amb un import de 312.870 euros.

Compartir

A les xarxes