dilluns, 3 desembre, 2018 - 11:15

Pla Integral contra les Violències Masclistes del Prat de Llobregat 2019-2023

El PIa implica la ciutadania i el teixit social en la prevenció i detecció de la violència masclista

L'alcalde Luis Tejedor en l'acte de presentació del Pla contra les Violències Masclistes.

Les principals línies estratègiques del pla són la prevenció (en l’àmbit educatiu i comunitari i a través de la comunicació); l’abordatge de les violències masclistes, que s’adequarà a la diversitat de perfils de les dones que la pateixen i reforçarà les intervencions per facilitar la seva recuperació; i la millora de la coordinació i organització dels recursos i serveis per fer front a la violència masclista per guanyar en eficiència.

En el mateix procés d’elaboració del pla i de la diagnosi prèvia, s’ha implicat el teixit social i la ciutadania mitjançant un procés participatiu.

Un 77% dels serveis municipals que intervenen en l’abordatge de les violències masclistes tenen formació suficient sobre el tema, tot i que aposten per continuar-la ampliant de forma continuada.

L’Ajuntament del Prat de Llobregat ha presentat aquest divendres, 30 de novembre, a la tarda el Pla Integral contra les Violències Masclistes del Prat de Llobregat 2019-2023 al Cèntric Espai Cultural. El principal objectiu del pla és superar les estructures actuals per abordar les violències masclistes i interpel·lar altres agents socials i la ciutadania, que poden tenir un paper clau en la lluita contra les violències masclistes (VM), especialment des de la vessant de la prevenció i la detecció. “El Prat Violència 0” és el principi que guiarà el desenvolupament del pla. La presentació del pla ha anat a càrrec de la regidora d’Igualtat, Anna Martín.

De fet, en el mateix procés d’elaboració del Pla Integral contra les violències masclistes -que ha vingut acompanyat d’una diagnosi prèvia sobre aquesta problemàtica social i els recursos i serveis de la ciutat per fer-hi front-, s’ha implicat la ciutadania i el teixit social, mitjançant un procés participatiu.  La diagnosi s’ha realitzat a través de 16 entrevistes a figures de referència dels diferents recursos de la ciutat. També s’han analitzat 45 qüestionaris adreçats a les persones referents dels serveis i recursos rellevants en l’abordatge de la violència masclista. A més, s’ha fet un grup de discussió amb 3 dones supervivents de violència masclista, que va permetre analitzar l’atenció dels serveis, els circuits que fan les usuàries i identificar potencialitats i dificultats (s’adjunta el document del pla i diagnosi, amb 25 conclusions i 22 propostes de futur).

Els principals objectius i línies estratègiques del pla

A més d’implicar els diferents agents socials i la ciutadania en l’abordatge de les VM, el pla també es planteja dos objectius més: avançar en la coordinació i homologació del funcionament dels diferents serveis que aborden les violències masclistes per guanyar en eficiència i dotar el conjunt d’actuacions per front a les VM (ja siguin impulsades per les diferents àrees municipals, d’altres institucions o agents socials) d’un marc de referència comú.

Les tres línies estratègiques del pla, que es desplegaran amb 31 accions, són les següents:

  1. Estratègies de prevenció: en l’àmbit educatiu, comunitari i també a través d’accions de comunicació.
  2. Estratègies d’abordatge: tindran en compte especialment tres factors: les situacions d’especial complexitat, en què les violències masclistes coincideixen amb moltes altres causes de vulnerabilitat (socials, econòmiques...); la diversitat social i cultural, per adequar l’abordatge de les VM a les característiques de dones amb diferents perfils (per raó d’origen, cultura, diversitat funcional, situació administrativa, etc) i també a l’atenció dels fills i filles que són testimonis de violència masclista; i la millora de les intervencions adreçades a facilitar la recuperació de les dones que han patit VM (per a la inserció laboral, l’accés a un habitatge...)
  3. Estratègies per millorar la coordinació i organització interna dels propis recursos i serveis per fer front a les VM.

 

El Prat, ciutat pionera en la lluita contra les violències masclistes

El Prat va ser un dels primers municipis de tot Catalunya a aprovar el Protocol del Circuit Local per a l’atenció de les dones víctimes de violència l’any 2003. Durant aquest temps, s’han continuant reforçat els recursos del Circuit contra la VM del Prat de Llobregat i s’ha format cada vegada més professionals en perspectives de gènere i violència masclista. Actualment, el 77% dels serveis consideren que els seus equips professionals tenen la formació suficient sobre aquest tema, encara que aposten per ampliar-la de forma continuada.

També s’ha consolidat el SIAD com a servei de referència en l’abordatge de les VM al Prat. El servei també ha anat incorporant nous serveis per adaptar-se a les necessitats socials. Així per exemple, arrel del procés d’elaboració del pla, el maig de 2018 el SIAD va incorporar el servei de suport psicològic per a menors d’edat que han viscut violència masclista. D’altra banda, cal destacar que és un servei pioner en l’atenció a persones de col·lectius LGBTI en situació de violència masclista en la parella, que també es presta des dels serveis de joventut municipals.  

A més del SIAD (que va atendre 214 dones el 2017), els principals serveis municipals que intervenen en casos de violències masclistes són els Serveis Bàsics d’Atenció Social (van atendre 84 dones el 2017) i la Policia Local (va atendre 91 dones durant el 2017).

Descarregar

(2)
(1)
(3)

Compartir

A les xarxes