dimecres, 22 abril, 2020 - 10:30

El CAC condemna el tractament informatiu de Telecinco sobre la veïna del Prat assassinada per violència masclista, arran de les queixes de l’Ajuntament i l’ADPC

L’Ajuntament del Prat i l’Associació de Dones de Periodistes de Catalunya van presentar aquesta queixa al Consell de l’Audiovisual de Catalunya arran del tractament informatiu que Telecinco va fer de l’assassinat per violència masclista a la ciutat del passat 2 de desembre.

El Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha determinat que Telecinco va vulnerar la intimitat dels fills de la víctima de violència masclista.

 

El Ple del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) ha determinat que diverses informacions emeses per Telecinco sobre l’assassinat per violència masclista d’una veïna del Prat de Llobregat, el 2 de desembre de 2019, van vulnerar el dret a la intimitat  dels fills de la dona. La decisió la va prendre el passat 16 d’abril arran de l’actuació que va iniciar d’ofici i també a partir de la queixa presentada conjuntament per l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, i la presidenta de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC), Marta Corcoy.

En aquesta queixa conjunta, tant l’Ajuntament del Prat com l’ADPC  denunciaven que la televisió hauria vulnerat "la dignitat de la víctima i el dret a la intimitat dels seus familiars, en especial dels seus fills", entre d’altres crítiques sobre la no adequació de les informacions de Telecinco a diverses lleis en matèria d’igualtat i del sector audiovisual i a les Recomanacions sobre el tractament de la violència masclista als mitjans de comunicació. Aquest document de recomanacions està promogut per diverses institucions entre elles el CAC, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, el Consell de la Informació de Catalunya, l’ADPC, l’Institut Català de les Dones i la Regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Barcelona, entre d’altres.

Arran de la seva anàlisi sobre les notícies emeses per Telecinco sobre aquest cas de violència masclista durant els dies 2 i 3 de setembre (als informatius matinals, del migdia i de la nit i a través de la seva pàgina web), el CAC ha conclòs que el mitjà no va respectar la privadesa de la víctima ni del presumpte agressor. Determina que les seves informacions van incloure elements que, combinats entre ells, podrien contribuir a la identificació dels fills menors d’edat de la parella en l’entorn més proper, com són la imatge i dades dels progenitors i imatges del lloc de residència. 

Segons l’acord del CAC, Telecinco "podria no haver adoptat les mesures necessàries per evitar la identificació dels menors afectats", vulnerant l'article 57.4 de la llei estatal de la comunicació audiovisual (llei 7/2010), que prohibeix "la difusió del nom, la imatge o altres dades que permetin la identificació dels menors en el context de fets delictius". 

Com que el CAC no té competències per sancionar una cadena d'abast estatal, ha traslladat l'acord a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) perquè adopti les mesures corresponents.

Descarregar

(2)

Compartir

A les xarxes