dimarts, 11 juny, 2019 - 11:00

Projecte “Investiguem, inventem per ser més sostenibles”

Alumnat del Prat crea videojocs, vídeos tutorials i circuits electrònics sobre reptes mediambientals

Un grup de 4t de l'Escola Bernat Metge rep la visita d'alumnes de l'Institut Baldiri Guilera que els ajuden a elaborar un videojoc de sostenibilitat (curs 2018-2019)

Projecte "Investiguem i inventem per ser més sostenibles" a l'Escola Bernat Metge.

L’alumnat participant del projecte “Investiguem, inventem per ser més sostenibles” de diferents centres educatius compartirà els resultats del treball realitzat el proper dijous, 13 de juny.

Les famílies també tindran l’oportunitat de jugar i descobrir els videojocs de sensibilització mediambiental el cap de setmana del 15 i 16 de juny.

 

Més de 300 alumnes de diferents centres educatius del Prat de Llobregat han participat durant el curs al projecte “Investiguem, inventem per ser més sostenibles”. Fent ús de la tecnologia i els mitjans digitals, han ideat materials de sensibilització sobre reptes ambientals tan importants com el consum responsable de l’aigua o el reciclatge de materials (com videojocs, vídeos tutorials educatius i circuits electrònics amb microcontroladors per promoure l’estalvi energètic).

En aquest projecte, s’ha implicat alumnat de diferents cursos -des de 4t de primària fins a 2n d’ESO- de les següents escoles i instituts de la ciutat: Escola Charles Darwin, Escola del Parc, Escola Bernat Metge, Escola Galileo Galilei i Institut Baldiri Guilera.  A partir d’una primera fase d’investigació a l’entorn de la sostenibilitat ambiental i energètica, cada escola i institut ha anat desenvolupant la seva pròpia línia de treball. Ho ha fet mitjançant un procés de treball en xarxa amb els altres centres educatius implicats; dos centres cívics de la ciutat (Jardins de la Pau i Sant Jordi-Ribera Baixa); i el Servei Educatiu del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, que compta amb professionals que han assessorat i acompanyat l’alumnat al llarg del procés.

L’alumnat participant compartirà el resultat del treball realitzat durant el curs en la jornada que se celebrarà el proper dijous 13 de juny als Centres Cívics Sant Jordi-Ribera Baixa i Jardins de la Pau entre les 9.30 i les 12.30 hores. A Jardins de la Pau, es compartiran els diferents videojocs sobre consum responsable de l’aigua realitzats per l’alumnat de les escoles Charles Darwin, Bernat Metge i l’Institut Baldiri Guilera, mitjançant l’entorn de programació Scratch.

Al Sant Jordi-Ribera Baixa, s’exposarà la maqueta d’un hort domotitzat -amb un sistema de circuits electrònics amb microcontroladors- treballada per l’alumnat de l’Institut Baldiri Guilera per promoure l’estalvi d’aigua a partir d’un sistema de reg automàtic de l’hort del centre educatiu, elaborat amb la plataforma de software lliure Arduino. També s’hi projectaran els curtmetratges i vídeos tutorials sobre reciclatge elaborats per alumnat de l’Escola Galileo Galilei i l’Escola del Parc a partir de la tècnica del Stop Motion. 

A més, el cap de setmana del dissabte 15 i diumenge 16 de juny, entre les 11 i les 13.30 hores, se celebrarà al Centre Cívic Jardins de la Pau una jornada on l’alumnat podrà compartir amb les seves famílies els seus videojocs resultat del treball realitzat durant el curs.

Un projecte científicotècnic en xarxa

“Investiguem, inventem per ser més sostenibles” és un dels projectes d’IntersECCions, un programa municipal pioner a Catalunya per promoure la igualtat d’oportunitats educatives i el dret a la participació cultural, a partir del treball en xarxa entre agents socials, culturals i educatius. IntersECCions, que compta amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, treballa en diferents àmbits de coneixement, entre ells el científico-tècnic-digital, però també l’educació en les arts, la lectura, el coneixement de la ciutat i l’impuls de l’anglès.

Per apropar el coneixement científic a l’alumnat, el projecte “Investiguem, inventem per ser més sostenibles” gira a l’entorn del binomi investigador- inventor, com a pràctica d’entendre el món i emprendre solucions creatives des d’una perspectiva crítica, i la posa en relació amb la necessitat de fomentar la sostenibilitat ambiental i energètica.

El projecte, que s’ha començat a implementar aquest curs, es va idear l’any passat a partir del treball en xarxa entre mestres, educadors, professionals, entitats i altres agents educatius i culturals que treballen en l’àmbit científic-tècnic i digital. Per promoure la gestació de noves idees i projectes, IntersECCions té espais de treball que anomena “Laboratoris” que agrupen els diferents agents implicats en cada àmbit de coneixement. En aquest cas, ha estat el Laboratori científic, tècnic i digital el que ha gestat el projecte.  

Descarregar

(2)
(4)

Compartir

A les xarxes