LAIKA: llançadora de projectes
LAIKA: llançadora de projectes és un laboratori de processos de creació
Aquest espai el conformen projectes que volen començar a desenvolupar una part de les seves propostes, estructurar-les o bé realitzar un procés de recerca al llarg de les diferents sessions de treball del programa. La sala d'exposicions Josep Bages és el centre d'operacions i un espai obert a l'acció del públic.
Els eixos de treball de la llançadora LAIKA són, per una banda, la relació amb el públic que pot fer el seguiment i testar el desenvolupament de la recerca així com les accions que es van duent a terme al laboratori; per altra, la recerca al voltant de com s'incorpora el públic i altres agents externs en els processos artístics i la seva relació amb el territori.
Les propostes que es despleguen a la Sala d'Art Josep Bages sorgeixen d'un procés horitzontal d'intercanvi i selecció en el marc d’unes jornades de presentació de portafolis en les que s'exposen idees i projectes de forma ràpida, senzilla i informal.
Amb la intenció de posar en òrbita les diferents trajectòries, es busquen punts de contacte i contrast entre elles i es consensuen els criteris de selecció amb el grup per decidir quines propostes es desenvolupen finalment a la Sala d'Art Josep Bages al llarg de sis setmanes.
Dels projectes d’art i més enllà
La nau espacial Sputnik 2 es va enlairar el 3 de novembre de 1957. El llançament que posava en òrbita a Laika, sense tornada prevista, es va convertir en una de les accions més emblemàtiques de la carrera espacial, tant per la reivindicació que va generar respecte a l'ús d'animals en experiments, com per l'estrany fenomen d'identificació que la figura de Laika va generar en l'imaginari col·lectiu. Quan per fi llancem un projecte artístic a l'espai exterior, és tan important què volem realitzar, com els mitjans i estratègies amb les quals el duem a terme i obtenim els resultats de les nostres proves, assajos i errors.
Aquesta trobada i proposta de treball es posa en marxa a partir de la intersecció entre el projecte de mediació d'/Unzip Arts Visuals Qué Bonito Amor i els projectes de Suport a la creació i formació del Centre d'Art Torre Muntadas.
Com hi puc participar?
Consulta el document adjunt amb tota la informació.
Procés de treball en codi obert (edició 2021)

Fase 0 del laboratori - Vol parabòlic
El grup de treball es presenta en una sessió en línia, hem aprofitat per identificar els diferents aspectes i punt de partida de cada projecte en una valoració conjunta. S'han situat espais de reflexió, zones de contacte i perill per acotar les accions a abordar al llarg del laboratori. Les participants de l'edició d'enguany són Otraputacuentadedibujos amb el projecte "Otra puta mierda de exposición"; la productora Groc Llimona amb "Lil Pu$$y" i Isabel Gonzalo amb "Bienvenidas Vecinas". Acompanyen els processos Ángela Palacios, Cristina Sanz-Gadea, Jesús Arpal (llibreria La Caníbal), Lara Martínez (relatoria) i equip /Unzip.

Fase 1 del laboratori - Intercanviador de calor
En les tres primeres sessions del laboratori les sales de Torre Muntadas s'han conventit en un taller temporal i alhora espai expositiu dels processos que s'hi estan duent a terme. Els projectes investiguen sobre possibles configuracions expositives i quines accions haurien de succeir en cada espai i moment, preguntant-se a què inviten a l’espectador amb cada decisió i fins i tot per la funció d'un centre d'art avui. Persones convidades a les sessions i públic en general fan de testers i també hi diuen la seva.

Fase 2 del laboratori - Experiments pilotats
Hem estat pensant des de diferents vessants els projectes, ara concretem fins on volem arribar i provar en el marc del laboratori. Especifiquem detalls de producció entre totes i planifiquem els passos a seguir per al muntatge de l'exposició. Algunes formalitzacions en les que s'està treballant: transformació de l'espai en un dibuix 3D per contar històries de rates (Otra puta mierda de exposición); una trobada entre veïnes i obra gràfica sobre estores (Bienvenidas Vecinas); presentació de moments, personatges i debats del curt, marxandatge i construcció d'un chroma (Lil Pu$$y). I seguint amb la idea de posar en pràctica les propostes a mesura que es van desenvolupant, el darrer grup convidat a participar-hi convida més persones per continuar creant plegades en un procés ric d'intercanvi i aprenentatge horitzontal.

Fase 3 del laboratori - Procés de rotació i sortida
El grup de treball s'ha reunit per valorar l'estat de les diferents propostes expositives i seleccionar en un procés de debat i consens quin del projectes es troba en el moment òptim per continuar desenvolupant-se i aprofundir en les seves idees fins a final d'any; a partir d'ara en el marc de la Convocatòria de projectes artístics /Unzip com a guanyador de la modalitat Exposició. S'anunciarà pròximament quina ha estat la decisió! De moment, es pot visitar a la Sala d'Art Josep Bages i fins al 23 de juliol, l'exposició que a mode d'índex presenta les diferents propostes artístiques.
Edicions anteriors

Laika 2021
Relat gràfic en format fanzine que trasllada moments de posada en comú en les sessions de treball del laboratori. Aquesta publicació esdevé una oportunitat més d'incloure experiències, visions i pensaments al voltant del fer creatiu i el fet expositiu.
Descarrega PDF
(pdf - 12564538 bytes)

Laika 2020
Audioguies dels projectes en format audiovisual.

Laika 2018
Aquesta publicació és un recull de les fases del projecte i una proposta per posar en funcionament les accions destinades al públic i dissenyades pels artistes participants. Podeu veure aquí la publicació resultant.
Descarrega PDF
(pdf - 3803586 bytes)