Joan Rof Codina, científic gallec de l'any 2022

El veterinari pratenc, va impulsar les ciències veterinàries a Espanya en la primera meitat del segle XX

Joan Rof Codina va ser un dels principals impulsors de la veterinària a l’Estat espanyol durant la primera meitat del segle XX. A Galícia, va contribuir notablement a modernitzar el sector agropecuari. 

Va néixer el 31 d’agost del 1874 al Prat, on el seu pare tenia un taller de serralleria en el qual ell va treballar a partir dels 14 anys. Anys després, es va traslladar a Madrid per estudiar a la Escuela Superior de Veterinaria, mentre treballava en una farmàcia per mantenir-se. En acabar els estudis va aprovar les oposicions de Sanitat Militar, i va començar a treballar a Lugo el 1899.

Durant la seva trajectòria professional, va combinar l’activitat a la clínica veterinària amb actuacions dirigides al progrés i la millora del sector primari gallec. Conjuntament amb altres professionals de l’època, va ser l’impulsor de la renovació tècnica i productiva de l’agricultura gallega del segle XX; en destaca l’aplicació i divulgació de novetats zootècniques com el compàs Rof, la posada en pràctica de mesures higienicosanitàries en ramaderia i l’organització i valoració de la professió veterinària a Espanya. Cal destacar que va ser el primer divulgador de les investigacions del químic i microbiòleg francès Louis Pasteur sobre la febre aftosa i el carboncle.

La Real Acadèmia Galega de Ciències ha escollit el veterinari pratenc Joan Rof Codina (1874-1967) com a Científic Gallec 2022. L’Ajuntament del Prat s’ha sumat als actes d’homenatge participant en la comissió organitzadora d’activitats de reconeixement de Rof, que l’any 1957 va ser distingit amb el títol de Fill Predilecte del Prat.