Centenari Ramona Via

Ramona Via va ser infermera, llevadora, activista cultural, mestra de català i escriptora. Enguany se celebra el centenari del seu naixement.

Ramona Via, nascuda a Vilafranca del Penedès el 5 d’octubre de 1922, va rebre importants reconeixement per la seva trajectòria personal, professional i literària. Així, entre d’altres destaca el nomenament de filla predilecta de la seva ciutat natal i de filla adoptiva del Prat, la ciutat on va residir durant la major part de la seva vida. Aquesta distinció va ser atorgada per unanimitat del ple municipal, a títol pòstum, l’any 1994. Igualment, pel seu paper en la millora de la sanitat, en especial de les dones del Prat, es va posar el seu nom al nou centre d’atenció primària amb que comptà la ciutat, l’any 1998.

Actes de celebració

El plaer de la tristesa

12 i 13 de novembre de 2022

Teatre l'Artesà

 

A partir de Nit de reis: diari d’una infermera de 14 anys de Ramona Via. Dramatúrgia i direcció d'Arnau Puig 

Amb només 14 anys, un exercici inofensiu d'escola, fer una redacció, es converteix en la manera de deixar anar les angúnies i tristeses d'una guerra que no arriba a comprendre.

El diari de la jove autora es converteix en un testimoni privilegiat dels darrers mesos de la guerra i els primers de la postguerra en un poble de la rodalia de Barcelona.

Una obra que s'endinsa en la minúcia de les vides més humils i anònimes, en els seus afanys més casolans, quotidians i vulgars. Unes vides que constitueixen la quasi totalitat de la Humanitat i que a penes comprenen el per què (si és que existeix un per què) dels daltabaixos històrics que les sacsegen.

Ecografia d'una autora. Ramona Via 1922-2022

30 de novembre de 2022

Sala d'actes Cèntric Espai Cultural

 

Taula rodona moderada per Arnau Puig al voltant de la figura de Ramona, en les seves diferents vessants. Hi participen: M. Teresa Martínez Via, Lluís Martínez Via, Josep Messeguer-Carbó i Marga Gómez Inglada.

Altres activitats

Tintablava: Presentació del llibre Recull poètic de Ramona Via, 7 d’abril de 2022, amb poesia inèdita de l’autora

Institut Salvador Dalí: Exposició comissariada per Josep Messeguer-Carbó