Activitats entorn a la memòria històrica
Taula rodona on s'explicarà i reflexionarà com les dones van patir doblement la repressió franquista, per la seva condició de dones i de republicanes. Al Prat no va ser diferent.
Participen els historiadors: Olga Duque, Marga Gómez i Joan Montblanc.
L'acte s'inicia amb uns fragments de Preses a càrrec de la companyia ELLA, producció Kaddish
Des de quan s’ha intervingut a l’Estat espanyol en les fosses comunes de la Guerra Civil? Què s’ha aconseguit amb les actuacions de recuperació de restes òssies? Com i per què s’han obert algunes i d’altres encara no? Què ens queda per investigar? Quins són els reptes de futur en les intervencions de les fosses comunes del darrer conflicte bèl·lic? Aquestes i més preguntes, són algunes de les qüestions que es donaran respostes en aquesta conferència. Ens aproparem a la memòria d’algunes emblemàtiques exhumacions per a recuperar les víctimes represaliades durant la Guerra Civil amb la intenció de retornar les restes òssies i els materials als seus familiars.
Xerrada a càrrec de Jordi Ramos, arqueòleg i historiador.
Taula rodona on es reflexionarà sobre la necessitat de treballar per a la recuperació de la memòria històrica. Fer un balanç del que s'ha fet i què queda per fer. Participen a la taula alguns dels especialistes més reconeguts en la seva matèria:
- Queralt Solé, professora d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona.
- Francisco Etxeberria, professor de Medicina Forense.
- Joan Villarroya i Font, professor d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona.
Modera: Sílvia Marimon
Cine club
20 octubre a les 19.30 h. Cine Capri
2018. Espanya, Estats Units, Canadà, França
Idioma: castellà
Durada: 96 minuts
Classificació: no recomanada per a menors de dotze anys
Direcció: Almudena Carracedo, Robert Bahar
Documental
La lluita silenciada de les víctimes del franquisme que, passades més de quatre dècades de democràcia, continuen reclamant justícia pels crims soferts durant el anys de la dictadura.
El feixisme no és només una ideologia radicalment antidemocràtica, una actitud intolerant o un rebuig de valors universals. És, sobretot, una experiència històrica que es desenvolupa en unes circumstàncies concretes i que, com a resultat d’elles, va prenent formes diferents al llarg del segle XX. La conferència farà una anàlisi de l’evolució d’aquesta experiència, des del final de la Gran Guerra fins a les darreries del segle XX.
Xerrada a càrrec de Ferran Gallego, professor d'Història Contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona.