Octubre Ada Lovelace 2023

Si volem protegir l’oceà, primer l’hem d’entendre”- Asha de Vos. Biòloga marina i pionera en la investigació de la balena blava a l’oceà Índic.

Viatgem al fons del mar per descobrir els misteris científics que amaguen els oceans.

Sabíeu que aproximadament el 90% dels oceans no ha estat mai explorat, tot i que cobreixen més del 70% de la superfície del nostre planeta? I que, han viatjat més persones a la lluna que al fons del mar?

Al 2023 us proposem un viatge a les profunditats del mar acompanyades de la ciència i dins el marc del Decenni dels oceans (2021-2030).

Activitats Octubre Ada Lovelace 2023

Amb Anna Sànchez Vidal, llicenciada en Ciències Ambientals (UdG, 1999), doctora en Ciències del Mar (UB, 2005) i professora agregada a la Facultat de Ciències de la Terra de la UB, que es dedica a estudiar la presència de microplàstics en la costa catalana i determinar el seu origen i abundància per a saber que impacte tenen en el medi ambient i en la salut global. Aquest és l'objectiu del projecte que lidera i pel que ha arribat a ser finalista del premi Vanguardia de la Ciència.

Més informació aquí.

El dijous, 19 d'octubre, a les 19 h, parlarem de l'oceà i de dones científiques que tenen un paper destacat en el món de la investigació del fons marí amb Marta Estrada, una de les primeres dones que van trepitjar l'antàrtida per fer-hi investigacions i Iris Palma i Maria Viedma (Proyecto Velella).

Més informació aquí.

Ciència i literatura es barregen en aquesta proposta que et permetrà descobrir el fons marí i alhora gaudir de relats literaris amb temàtica oceànica.

Relats literaris a càrrec de Sandra Uve i Eve Galimany

Més informació aquí.

La biòloga marina, i autora del llibre 100 secrets dels oceans, Esther Garcés arriba al Centre Cívic Palmira Domènech per respondre aquelles preguntes sobre els oceans que han anat sorgint durant tot el mes d'octubre. També ens plantejarà de noves que encara no estan resoltes.

Més informació aquí.

No podem portar tothom cap al fons del mar així que portarem el fons del mar a la Palmira. Vine a gaudir d'un viatge a la vida de les profunditats marines amb ulleres de realitat virtual.

Més informació aquí.

Cursos i tallers relacionats

Durant tota la tardor, el Centre Cívic Palmira Domènech ofereix tallers relacionats amb el mar i els oceans.  Fes una ullada a totes les propostes

Aprofundirem en la història del dibuix científic i, a més, practicarem diferents tècniques. No es requereix nivell previ. Material a càrrec de les participants.Taller a càrrec d'Isabel Loureiro

Data d’inici: 10 d’octubre (5 sessions)

Hora: dimarts, de 18 a 20 h

Preu: 27 €

Més informació 

En aquesta activitat, els i les participants descobriran la tècnica japonesa mil·lenària del gyotaku, que consisteix a imprimir peixos, plantes o verdures fent servir aquests mateixos elements, tinta i paper.

Data d’inici: 23 d'octubre (2 sessions)

Hora: dilluns, de 18.30 a 20 h

Preu: 8 €

Més informació

Taller on els infants podran perdre la por a la ciència a partir de petits experiments relacionats amb el fons marí. Adreçat a infants de 7 a 11 anys.

Data d’inici: 21 d'octubre (4 sessions)

Hora: dissabte, de 10.30 a 12 h

Preu: 26 € 

Més informació 

Grup de lectura destinat als amants de la literatura i la ciència. Es llegiran i comentaran des de llibres divulgatius a grans clàssics relacionats amb el món dels oceans.

Data d’inici: 3 d'octubre (3 sessions)

Hora: primer dimarts de cada mes, de 18.30 a 20 h

Preu: gratuït

Més informació 

Es possible menjar peix sostenible i de proximitat avui dia? Taller que inclou una part de teoria i reflexió, i una pràctica de cuina.

A càrrec de l'Anna Bozzano.

Xerrada: dilluns 6 de novembre, de 19 a 20.30 h

Cuina: dilluns 13 de novembre, de 19 a 20.30 h 

Més informació 

Les algues són un producte que aporta molts beneficis per al nostre cos. Taller per aprendre a incorporar-lo a la nostra dieta d’una manera senzilla i deliciosa.

Data d’inici: 4 d'octubre (4 sessions)

Hora: dimecres, de 18.30 a 20 h

Preu: 30 €

Més informació

Taller per conèixer noves espècies de peixos de proximitat i aprendre a cuinar receptes innovadores.

A càrrec de l'Anna Bozzano.

Data d’inici: 17 d'octubre (5 sessions)

Hora: dimarts, de 18:30 a 20:30 h

Preu: 45 €

Més informació 

A més...

El grup de gent gran que forma part del Tomb pel barri i un grup de joves vinculat a les Tardes Joves, passejaran pel riu i la platja amb l'objectiu de fer una recollida de residus acompanyats de la Jess Sánchez (FreeBlueOceans) i una persona experta en mediambient.

En aquesta Tarda en família, crearem tortugues marines utilitzant plàstic reciclat. Serà una manera creativa i meravellosa de mostrar com el reciclatge pot ajudar a protegir les nostres amigues i amics marins.

Més informació aquí.

En aquesta tarda en família, descobrireu el treball de les científiques que han estudiat els oceans i ens divertirem fent un experiment amb Lutravioleta.

Més informació aquí.