Esteu aquí

Jordi Prat i Coll condueix una nova Aula de Creació a L’Artesà

Els dies 24 i 25 de maig, el dramaturg oferirà el curs "Acció #5. Re-interpretant un clàssic", una proposta intensiva sobre dramatúrgia i interpretació a partir de L’Aranya

dilluns, 28 abril, 2025 - 10:00

Al maig de 2025 tindrà lloc una nova acció de l'Aula de Creació de L'Artesà, un laboratori de creació que busca relacionar espais per fomentar la creativitat i la transdisciplinarietat, practicar el risc i la reflexió. Els dies 24 i 25 de maig, l’autor i dramaturg Jordi Prat i Coll, un dels referents catalans més reconeguts del teatre actual, oferirà un curs a L’Artesà al voltant de “L’Aranya”, obra que a més tancarà aquesta temporada de la programació del teatre.

A més d’una conferencia del dramaturg oberta a tota la ciutadania dissabte al matí, Prat i Coll es trobarà dissabte i diumenge amb un grup reduït de participants, per treballar a partir de les nocions de la coralitat a escena, el monòleg i els graus de realitat del personatge a partir de la tipologia de personatge agafant la seva versió de l’obra d’Àngel Guimerà.

 

De la dramatúrgia a la interpretació: eines per re-interpretar un clàssic

Al llarg de dos dies — amb una masterclass oberta i dues sessions pràctiques amb un grup reduït—, el curs proposa una immersió en els processos d’adaptació, anàlisi i interpretació escènica a partir de L’Aranya, versió contemporània que Prat i Coll ha fet d’un clàssic d’Àngel Guimerà. El primer dia, en una sessió oberta a tothom, el dramaturg compartirà les claus del procés d’adaptació, contextualitzant l’autor original i la seva època, i explicant els criteris que han guiat la relectura actual de l’obra. Aquesta sessió també introduirà els participants als conceptes bàsics dels graus de realitat del personatge, que serviran de base per a les jornades posteriors.

Les sessions de treball pràctic aprofundiran en dues dimensions complementàries del treball actoral: d’una banda, la coralitat escènica, entesa com la coexistència de múltiples veus en una mateixa situació dramàtica, i de l’altra, el monòleg com a espai de creació individual. Es treballarà la tensió entre veu interna i veu externa, la presència escènica fins i tot en el silenci, i la construcció del personatge a través de diverses capes: del tipus a l’arquetip, de l’estereotip a l’al·legoria. A partir de fragments concrets de l’obra, els participants experimentaran com aquestes decisions influeixen en el to, la corporalitat i la dimensió emocional del text.

Amb una combinació de teoria, pràctica i risc creatiu, el curs ofereix una oportunitat per endinsar-se en l’univers dramatúrgic de Jordi Prat i Coll i, alhora, per posar en joc eines útils tant per a la interpretació com per a l’anàlisi i la creació escènica.

El taller està destinat a intèrprets amb experiència prèvia (requereix la memorització d’un text), amb un total de 20 places. És necessària la inscripció prèvia, gratuïta, que es podrà realitzar a partir de dimarts 29 d'abril a les 17h seguint les indicacions sobre les inscripcions detallades en aquesta pàginadins la secció "Pràctiques escèniques" del Teatre L'Artesà en online.elprat.cat aquí. Si vols participar com a oient o tens qualsevol incidència o dubte: teatrelartesa@elprat.cat

 

Jordi Prat i Coll

Llicenciat en comunicació audiovisual per la Universitat Pompeu Fabra i arts escèniques per l'Institut del Teatre (Premi extraordinari, 2002), de les seves obres escrites destaquen Carrer Hospital amb Sant Jeroni, Obra vista, De quan somiava i M'hauríeu de pagar. Totes elles s'han pogut veure en muntatges teatrals dirigits per ell mateix. Però la seva feina de director escènic no es limita als seus propis textos, si no en escenificacions d'obres d'altres autors com, per exemple, El público de Federico García Lorca (2002), Vespres de la Beata Verge d'Antonio Tarantino (2012), Els tres aniversaris (2017) i Els jocs florals de Canprosa de Santiago Rusiñol (2018). Aquests i d'altres muntatges han tingut molt bona acollida tant de públic com de crítica i han guanyat diferents guardons i reconeixements. De la seva faceta de traductor podem destacar les traduccions de textos d'autors teatrals contemporanis com Caryl Churchill i Copi o de més clàssics com Noël Coward. El gener del 2019 va rebre el Premi Ciutat de Barcelona 2018.

 

Compartir

Noticies relacionades

dimarts, 22 abril, 2025 - 15:30

El cafè literari, una excusa per parlar de llibres

La proposta va comptar amb la participació de l'Associació d'Escriptores i...

dimarts, 15 abril, 2025 - 10:00

Antropoloops: tres anys de remescles sonores, identitats i vincles al Prat

Del vestíbul a l’escenari de L’Artesà, l’alumnat de secundària de Camins Vius...

dilluns, 14 abril, 2025 - 18:30

Nova incorporació de documentació del tinent coronel Felipe Díaz Sandino

L'Arxiu municipal incrementa els fons privats.