El Prat s'afegeix com a punt d'estudi de l’Observatori Metropolità de Papallones

La Platja del Remolar i el Parc del Riu són les noves zones incorporades a aquesta investigació i des de l’organització fan una crida a la ciutadania per a participar-hi de forma voluntària.

Les papallones són uns insectes especialment sensibles als factors relacionats amb el canvi climàtic. Per aquest motiu, són objecte d’estudi a diferents investigacions i projectes d’arreu del món. A la nostra ciutat, diverses espècies hi conviuen, per això el nostre litoral s’ha escollit a la tercera fase de l’Observatori Metropolità de Papallones mBMS, en funcionament des de 2019.

Aquest observatori ha permès recollir dades dels parcs i platges de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ja que ocupen un lloc estratègic: es troben en una posició intermèdia entre el teixit urbà i els grans espais naturals del territori. L’objectiu final és estudiar i fer proves d’estratègies de conservació d’aquest grup d’insectes tan importats.

Com participar?

Les tasques són senzilles: cada 15 dies, el voluntariat ha de desplaçar-se a la zona triada (Platja del Remolar o el Parc del Riu) i seguint una metodologia concreta, fer un recompte de les papallones. Per anotar tot el que s’observa, l’observatori disposa d’una fitxa de camp que cal imprimir i endur-se per al mostreig. Els voluntaris i voluntàries hauran d’introduir, després, les dades a l’ordinador.

Per tal de poder realitzar una bona identificació de papallones, l’organització farà una sessió formativa properament, amb data encara per determinar, i està a disposició de tots els participants per tal de resoldre dubtes. A més a més, els impulsors han editat diverses guies:

Guia per aprendre a identificar les papallones

Identificació de les principals espècies

Fitxes d'identificació

Crida a voluntaris i voluntàries

Per poder continuar amb l’estudi, es necessiten persones voluntàries que vulguin participar d’aquesta investigació. És una activitat oberta a tota la ciutadania, famílies i persones amb sensibilitat vers la natura i la cura del Medi Ambient. Qui estigui interessat i per conèixer la metodologia, s'ha d'inscriure a : http://mbms.creaf.cat/participa-hi/. Si teniu qualsevol dubte heu d’escriure a mbms@creaf.uab.cat.

Projectes relacionats

BioPrat

Ajuda'ns en la recerca de la biodiversitat del Prat.

Mapa de la biodiversitat i el verd urbà

Conèixer la biodiversitat ens permet valorar l'estat de salut del nostre entorn.