Esteu aquí

En marxa el cicle de pensament contemporani Diàlegs del Cèntric

Les relacions entre poder privat i públic i la memòria com a relat són les temàtiques que han centrat les dues primeres sessions del cicle, que s’estendrà fins al mes de maig

centic_dialegs_albert llado_rosa ribas

dijous, 17 febrer, 2022 - 13:45

El passat 8 de febrer va arrencar al Cèntric Espai Cultural el cicle Diàlegs, a l’entorn de les principals preocupacions del món contemporani. El cicle s’estructura en tres eixos temàtics com són el pensament, la reflexió crítica i política i la literatura perifèrica, línies que coordinen respectivament Albert Lladó, Rubén Martínez (La Hidra Cooperativa) i Rosa Ribas.

Inici del cicle

La ponència de la investigadora i activista Erika González al voltant de les actuals relacions entre poder privat i públic va suposar el tret de sortida del cicle. Ens espera un futur amb més benestar o amb més mercat? Partint d’aquesta pregunta, González va desgranar des d’un punt de vista crític el discurs oficial de l’estat, que apunta cap a una recuperació del sistema econòmic basada en un capitalisme verd i digital i que, segons ella, «el que realment aconseguirà és sostenir les bases del model econòmic actual i els negocis de les empreses transnacionals».

En l’àmbit literari, la següent proposta va comptar amb el periodista i escriptor Albert Lladó –en aquesta ocasió des del rol d'entrevistat- per reflexionar sobre la memòria com a relat. Centrant-se en la seva novel·la La travesía de las anguilas, l’autor va parlar sobre la seva visió del concepte de perifèria, frontissa o, com ell prefereix anomenar-ho, límit, que està latent en tot el llibre. A propòsit de la tria formal del text, va exposar que «volia fer una lectura de la perifèria sense caure en la nostàlgia ni en el lament», a més de compartir amb el públic assistent com va ser l'experiència, durant el procés d’escriptura del llibre, de tornar a caminar pels escenaris de la seva infantesa, la Ciutat Meridiana on se situa la novel·la.

Properes sessions

Tancant aquesta primera tanda de sessions del cicle del mes de febrer, el professor de filosofia Joan-Carles Mèlich plantejarà com mantenir el coratge en un món cada vegada més fràgil.

En el mes de març, la filòsofa Clara Serra, especialitzada en feminisme, ens farà reflexionar sobre el moviment feminista i els diferents corrents. En el vessant literari, acompanyarem l’escriptora i periodista Anna Ballbona en un viatge sobre els nostres orígens, amb el referent familiar, i sobre el lèxic propi. I de la mà del filòsof i periodista cultural Eudald Espluga descobrirem que la fatiga i el malestar també poden ser subversius.

Podeu consultar tota la informació del cicle a elprat.cat/dialegs. En aquest enllaç també podeu veure el reportatge que ha elaborat elprat.tv sobre l'estrena del cicle.

 

 

Compartir

Noticies relacionades

divendres, 6 setembre, 2024 - 13:15

Nova oferta formativa de tardor

Els centres cívics i culturals inicien una nova temporada de l’oferta...

divendres, 16 agost, 2024 - 17:00

Un any més d’experimentació musical col·lectiva amb Antropoloops!

La Capsa i L’Artesà s’uneixen una vegada més per desenvolupar un projecte amb...