divendres, 29 desembre, 2023 - 13:45

Aquesta au constitueix una presència habitual al Delta, que durant els mesos d’hivern acull especialment ocells aquàtics

Una vintena de flamencs, al tram final del riu Llobregat

Flamencs avistats aquest dijous al tram final del riu Llobregat. Font: Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat.

Flamencs al cor de l’àrea metropolitana de Barcelona. Es tracta d’una imatge sorprenent per bona part de la ciutadania, per desconeguda, però ben habitual. La podem veure per exemple aquests dies al tram final del riu Llobregat, als Espais Naturals del Delta del Llobregat, on hi fa parada una vintena d’exemplars d’aquesta vistosa espècie. Els tècnics del Consorci que gestiona aquest espai protegit han comptat aquest dijous 23 animals (a la foto), i també una vintena aquest divendres. Els Espais Naturals del Delta del Llobregat, una destinació de proximitat cada cop més apreciada per la ciutadania de tota l'àrea metropolitana, es poden visitar en els horaris consultables al web del consorci.

Els flamencs s’aturen al Delta del Llobregat a descansar i alimentar-se en els seus trasllats entre d’altres zones humides de la Mediterrània Occidental, especialment el Delta de l’Ebre, al sud, o la Camarga, a la desembocadura del Roina, al nord, però també d’altres més llunyans com Doñana.

Els viatges dels flamencs entre aquests grans espais humits no constitueixen una migració fixa i limitada a una època de l’any en concret, sinó que es produeix de forma regular. Per això es poden veure flamencs al Delta del Llobregat en qualsevol època de l’any.

Els ocells viatgen de nit i s’aturen a descansar de dia. Com que es reprodueixen en els grans espais humits propers al delta, els  individus que acostumen a veure’s al Llobregat no estan en edat de reproducció.

El riu i el Remolar, els indrets preferits pels flamencs al Delta del Llobregat

Els llocs del Delta del Llobregat on és més habitual veure’ls són el tram final del riu Llobregat, a l’espai natural de Cal Tet, i a la maresma del Remolar. Allà troben la tranquil·litat i l’aliment necessaris per al seu repòs durant els seus viatges.

Actualment al Delta del Llobregat, a més de flamencs, es poden observar sobretot ocells aquàtics, com una desena d’espècies d’anàtids, ocells marins, o aus limícoles. Les èpoques en les quals es pot observar una major quantitat d’aus són les que coincideixen amb les migracions, especialment a l’abril i al maig, a la primavera, i també al setembre i l’octubre, durant la tardor.

Compartir

A les xarxes