divendres, 28 octubre, 2022 - 13:00

Nou espai de dol perinatal al Cementiri del Sud del Prat

Espai de dol perinatal

 

  • D’aquesta manera, les famílies que hagin patit una mort gestacional, perinatal i neonatal comptaran amb una zona reservada al cementiri, que vol ajudar-les i acompanyar-les en el seu procés de dol. Avui l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, i el tinent d’alcaldia de Serveis Urbans, Quim Bartolomé, han presentat aquest espai de dol perinatal.

  • En el marc de la festivitat de Tots Sants (1 de novembre), s’espera que prop de 10.500 persones visitin els cementiris del Prat (Sud i Est) en les setmanes prèvies i els dies posteriors a l’1 de novembre. Per això, s’ha ampliat l’horari dels cementiris i el servei de bus per desplaçar-s’hi.

 

El Prat ja compta amb un espai de dol perinatal, neonatal i per morts gestacionals al Cementiri del Sud. Se suma, doncs, al conjunt de municipis que han decidit facilitar que les famílies que s’enfronten a processos de dol per aquests motius puguin comptar amb un espai específic als cementiris.

La presentació del nou espai de dol perinatal, que ha tingut lloc aquest migdia al Cementiri del Sud, ha anat a càrrec de l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, i del tinent d’alcaldia d'Acció Ambiental, Energia i Serveis Urbans, Quim Bartolomé.

El disseny del nou espai de dol perinatal està concebut perquè les famílies puguin comptar amb un entorn adient per recordar la memòria dels nens i nenes que no han arribat a néixer o que han mort durant els seus primers dies de vida. L’espai té forma circular i està orientat cap al sol i, en el seu contorn, hi trobem un arbre de l’espècie Ginkgo biloba, una més antigues del món amb fulles dotades de propietats medicinals. També s'hi instal·larà un prisma transparent al·legòric de la vida truncada. Dins del cercle, s’hi troba un petit jardí de mabre blanc on les mares, pares i familiars que ho desitgin hi poden col·locar un còdol personalitzat en memòria dels seus fills i filles. Al peu del Ginkgo, s'hi col·locarà un rasclet, perquè els familiars que vulguin puguin dedicar una estona a cuidar l’espai.

Per a l’adequació de l’entorn de l’espai de dol perinatal, també s’han fet al Cementiri del Sud d’altres treballs, per reordenar els elements de jardineria, col·locar una borda metàl·lica d’acer i paviment amb sauló compactat,  modificar els sistemes de reg, realitzar tasques de desbrossament  i instal·lar una nova gàrgola metàl·lica a la coberta del tanatori municipal, amb què es volen subsanar els problemes que tenia fins ara per filtracions d’aigua.

 

La incidència de les morts gestacionals, perinatals i neonatals

Es consideren morts gestacionals les que es produeixen durant l’embaràs (en les primeres setmanes), perinatals les que es produeixen a partir de la setmana 22 d’embaràs i els 7 primers dies de vida i neonatals, fins als 28 dies de vida.

A l’Estat espanyol, es calcula que moren prop de 2.000 nadons a l’any entre les 22 setmanes d’embaràs i el primer mes de vida, segons Umamanita, una de les principals entitats que es dedica a aquest tema arreu de l’Estat. A Catalunya, la taxa de mort perinatal és de 3,59 defuncions per cada 1.000 naixements i la de mort neonatal d’1,49 per mil (INE), si bé la complexitat de recollir dades del tema dificulta tenir dades precises sobre l’abast real del fenomen.

 

Ampliació de l’horari dels cementiris i del servei de bus per desplaçar-s’hi

Més enllà d’explicar els motius que han portat l’Ajuntament a obrir el nou espai de dol perinatal i les seves característiques, a l’acte d’avui també s’ha explicat el dispositiu especial de la ciutat per Tots Sants (1 de novembre), tant pel que fa a l’ampliació dels horaris dels cementiris com del servei de transport públic per arribar-hi. Cal tenir en compte que, durant les setmanes prèvies i els dies posteriors a Tots Sants, es preveu que prop de 10.500 persones es desplacin esglaonadament als cementiris del Prat (Sud i Est). Enguany, es preveu recuperar la completa normalitat als cementiris durant aquesta festivitat, després de les restriccions causades per la pandèmia durant els darrers anys.

Donada la major afluència de persones als cementiris per aquestes dates, s’amplia el seu horari (tant al Cementiri Est com al Sud del Prat), de la mateixa manera que a d’altres municipis de l’entorn, del 24 d’octubre fins al 2 de novembre. Durant aquest dies, els cementiris del Prat estaran oberts de 9 a 18h. El servei d’oficines funcionarà de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i els dies 30 i 31 d’octubre i 1 de novembre en aquest mateix horari.

 

Reforç del servei d’autobús per desplaçar-se al Cementiri del Sud

Així mateix, des de demà dissabte, 29 d’octubre, fins al dimarts 1 de novembre, sortiran autobusos de la línia PR2/PR3 cada 30 minuts des de davant de l’estació de Rodalies del Prat en direcció al tanatori entre les 8 i les 20.30 h. Des del tanatori, el servei de bus també sortirà en direcció a l’estació de Rodalies cada 30 minuts entre les 8.45 h i les 21.15 h. Aquesta ja és la freqüència habitual dels autobusos que van cap al tanatori els dies laborables (dilluns-divendres) i els dissabtes, però, en en motiu de la festivitat de Tots Sants, també s’oferirà aquest servei diumenge, 30 d’octubre, i el dimarts festiu de l’1 de novembre. Cal tenir en compte que dissabtes i dies laborables (com dissabte 29 i dilluns 31 d’octubre) cal avisar el conductor o conductora del bus que es vol parar cementiri.

 

Activitats especials als cementiris del Prat

Per Tots Sants, als cementiris del Prat també s’hi organitzen activitats especials en memòria de les persones difuntes. Al Cementiri del Sud, hi haurà un servei d’acompanyament musical l’1 de novembre cap a les 12 h, entre d’altres activitats de record. Així mateix, es recomana que es facin les ofrenes amb flors o plantes naturals, per tal de reduir l’ús de plàstics, i es demana evitar l’ús de recipients on l’aigua pugui estancar-se, per evitar el risc de proliferació del mosquit tigre.

Descarregar

(2)
(1)

Compartir

A les xarxes