dilluns, 12 juliol, 2021 - 10:30

1r any de l’Espai Situa’t d’informació i assessorament en salut mental

L’Espai Situa’t del Prat atén un centenar de demandes sobre salut mental i benestar emocional i 3 de cada 4 són de dones

Espai Situa't

Sessió d'orientació a l'Espai Situa't (30 d'octubre de 2020)

 

Davant de l’augment dels factors de risc per a la salut mental en el context de la covid, el darrer ple municipal del Prat va aprovar una moció en què demana a la Generalitat un pla de xoc en aquesta matèria, acordat amb els ajuntaments, que aporti més recursos al món local per fer-hi front.

 

L’Ajuntament del Prat ha presentat avui dades de balanç del primer any de funcionament de l’Espai Situa’t, servei d’orientació, informació i suport per a persones que necessitin ajuda per millorar el seu benestar emocional o per superar problemes vinculats a la salut mental.

L’Espai Situa’t es va posar en marxa el juliol de 2020 en el context de la pandèmia sanitària, situació que ha agreujat els factors de risc per a la salut mental. Des de la seva posada en marxa, ha atès un centenar de demandes i ha pogut constatar el major impacte que la crisi de la covid ha tingut en el benestar emocional de les dones, a qui corresponen el 76% de les consultes.

Aquest servei, que l’Ajuntament del Prat desplega en el marc de la seva Estratègia de salut mental comunitària, està vinculat al programa Activa’t. Aquest programa està impulsat per la Federació Salut Mental de Catalunya i la Generalitat i s’hi ha incorporat posteriorment VEUS (Federació Catalana d’Entitats de Salut Mental en 1a persona). També compta amb el suport de Diputacions i ajuntaments com el del Prat.

La memòria del primer any de funcionament de l’Espai Situa’t al Prat també indica que, entre les persones que hi fan consultes i demandes, hi ha proporcions similars de persones directament afectades per problemes de salut mental o benestar emocional (40%), de membres del seu entorn familiar i social (35%) i de professionals d’aquest àmbit (25%). 

Pel que fa a les vies per les quals es coneix el servei, prop del 40% de les persones ateses en aquest primer any van ser derivades a l’Espai Situa’t per professionals de la xarxa sociosanitària. Pel que fa al 60% restant, havien conegut el servei per diferents vies, principalment per mitjans de comunicació, Internet i xarxes socials, fulletons, cartells o postals, en percentatges similars en els tres casos.

La majoria de demandes rebudes pel servei tenen a veure amb sol·licituds d’escolta i seguiment, de suport psicològic, i d’informació sobre salut mental i de recursos sociosanitaris. Des de l’Espai Situa’t, també s’ha promogut la divulgació de la xarxa associativa i sociosanitària, dels serveis del Circuit Activa’t i dels Grups d’Ajuda Mútua (GAM), per tal que les persones amb necessitats de salut mental coneguin la xarxa de recursos al seu abast.

 

El ple del Prat demana a la Generalitat un pla de xoc per la salut mental

A través de l’Espai Situa’t i del conjunt de l’Estratègia de salut mental comunitària que s’està desplegant al Prat, l’Ajuntament ha pogut constatar com la crisi de la covid està agreujant els factors de risc perquè la població pateixi problemes derivats de l’estrès i de l’impacte emocional que ha suposat la pandèmia. Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament del Prat demana a la Generalitat que impulsi un pla de xoc per la salut mental a Catalunya, acordat amb els ajuntaments, que comporti més eines i recursos perquè es pugui fer front a aquesta problemàtica des del món local. Així ho recull una moció aprovada al ple municipal del Prat el passat 7 de juliol.

 

L’Estratègia de salut mental comunitària al Prat

En el context de la covid, es va iniciar el 2020 al Prat una innovadora estratègia de salut mental comunitària, que implica el conjunt de la comunitat en la seva prevenció, detecció i atenció, avançant cap a un model de ciutat cuidadora. 

L’estratègia, fruit d’un procés de treball previ que es remunta a fa més de 10 anys i que s’ha adequat als factors de risc per la salut mental del context de la pandèmia, consta de quatre eixos estratègics. En primer lloc, vol seguir millorant els serveis socials i de salut mental adreçats a la població (amb una atenció de proximitat, integral, centrada en la persona, ètica i respectuosa i d’acció comunitària). En segon lloc, vol generar més oportunitats de relació i evitar situacions de soledat no volguda, per la qual cosa esdevé clau la prescripció social de diferents activitats culturals, educatives, esportives, de lleure... En tercer lloc, vol donar suport a les famílies en la gestació, naixement i primeres etapes de la vida. En quart lloc, vol reforçar l’educació en competències emocionals d’infants i joves (educar per la resiliència). D’altres objectius més transversals són lluitar contra l’estigma que pateixen les persones amb problemes de salut mental  i promoure el treball en xarxa i el coneixement mutu dels diferents professionals que intervenen en aquest àmbit.

En el marc d’aquesta estratègia, l’estiu passat es va posar en marxa l’Espai Situa’t i durant la tardor de 2020 es va desenvolupar la campanya “Parlem, escolten, ens cuidem” per promoure la implicació de la comunitat per al benestar emocional propi i dels altres, així com per combatre els estigmes associats a la salut mental. També es van realitzar l’any passat diversos tallers per a persones interessades en participar en accions contra els estigmes de les malalties mentals.

El proper mes d’octubre, també es realitzarà al Prat la formació Prospect, que s’emmarca en un programa europeu amb més d’una dècada de trajectòria i que aporta eines per abordar problemes de salut mental i facilitar la recuperació de les persones que els pateixen. Es realitzarà en format telemàtic i va adreçada tant per a les persones amb experiències pròpies en salut mental com als seus familiars i als professionals del sector.

Descarregar

(2)
(1)

Compartir

A les xarxes