dimecres, 30 maig, 2018 - 11:00

L’Escola de Música del Prat, premiada per un projecte innovador amb què els alumnes aprenen a tocar

Alumnes del Prat, del programa Entreinstruments, a la Tocata del 20 de març de 2018.

El projecte pretén facilitar l’aprenentatge de diversos instruments als nens i nenes de primària en horari escolar, així com promoure la inclusió i cohesió socials a través de la música.

“Entreinstruments” forma part del programa global “Educació, Cultura i Comunitat” de l’Ajuntament del Prat, que pretén promoure les interrelacions entre aquests tres àmbits, per generar accions conjuntes i afavorir el desenvolupament cultural i artístic de la ciutadania i la igualtat d’oportunitats en l’accés a aquestes activitats. 

 

L’Escola de Música del Prat ha estat guardonada pel Premi Baldiri i Reixac a la Innovació Educativa, concedit per la Fundació Carulla, pel seu projecte “Entreinstruments”. Aquest projecte  pretén facilitar l’aprenentatge de diversos instruments als nens i nenes de primària en horari escolar. L’Escola recollirà el guardó el  diumenge 3 de juny en l’acte que se celebrarà al Teatre Nacional de Catalunya a les 12 h. Per part de l’Ajuntament del Prat, hi assistiran la Tinenta d'alcalde d'Igualtat i Drets Socials i Regidora d'Educació, Pilar Eslava, i el regidor de Cultura, Participació i Ciutadania, David Vicioso.

Gràcies al projecte “Entreinstruments”, els nens i nenes poden aprendre a tocar diferents instruments de corda (violí, viola, violoncel i contrabaix), de vent (flauta, clarinet, saxo, trompeta i trombó) i d’arrel tradicional (gralla, acordió, timbals, flabiol i violí). A més, el projecte permet que l’alumnat, a través de la pràctica instrumental en grup, pugui desenvolupar una experiència artística i creativa més rica, en la qual es propicia l’adquisició de valors, es treballen habilitats socials i intrapersonals i es fomenta l’aprenentatge competencial transversal i la cooperació. El projecte també vol democratitzar l'accés a l’aprenentatge d'uns instruments que no solen tenir entrada a les escoles.

Es multipliquen per quatre els participants del projecte “Entreinstruments”
L’alumnat que participa en aquest projecte s’ha multiplicat per quatre des que va començar el curs 2014-2015. En aquell moment, va començar amb 116 alumnes, xifra que ja ha arribat als 530 durant aquest curs escolar.
 
Actualment, el projecte es fa en quatre centres educatius del municipi: Escola Jacint Verdaguer, Escola Joan Maragall, Escola Pepa Colomer i Escola Sant Jaume. Les activitats del programa estan dirigides a tot l’alumnat d’entre 3er i 6è de primària d’aquests instituts i es fan dins de l’horari lectiu i com a part de la formació de l’àrea de música (educació artística) de primària. Concretament, dediquen una sessió setmanal (d’entre 45 minuts i una hora) a aquestes activitats, que no tenen cap cost addicional per a les seves famílies. Actualment, treballen en el projecte set professors de l'Escola Municipal de Música i 6 especialistes de música de les escoles de primària.
El passat dimarts 20 de març, 200 alumnes de les escoles del Prat participants en el programa EntreInstruments van oferir el seu primer concert conjunt al Centre Cívic Delta del Llobregat. En concret, la Tocata va ser interpretada pels alumnes de 4rt de les escoles participants del projecte.

 A més, entre aquesta setmana i la vinent, l’alumnat del projecte “Entreinstruments” d’aquests centres educatius tancaran el curs amb els següents concerts:

  • Concert "EntreCordes" (de l'Escola Pepa Colomer): Dijous 31 de maig, a partir de les 15 h (2 funcions). Lloc: Cèntric Espai Cultural.
  • Concert i activitat mostra "EntreTradis" (de l'Escola Joan Maragall): Dilluns 4 de juny, a les 11.30 h. Lloc:Escola Joan Maragall
  • Concert "EntreCordes" (Escola Sant Jaume): Dimarts 5 de juny, a partir de les 11.30 h (2 funcions). Lloc: Cèntric Espai Cultural.
  • Concert "EntreVents" (de l'Escola Jacint Verdaguer): Dimecres 6 de juny, a partir de les 11.30 h. Lloc: Cèntric Espai Cultural.

L’Escola de Música de Prat

L’Escola Municipal de Música del Prat va néixer l’any 2014. A més de promoure el projecte “Entreinstruments”, l’Escola de Música del Prat organitza un ampli ventall d’activitats per promoure la formació musical, amb una oferta diversa i flexible, adaptada a totes les edats, adreçada tant a les persones que s’hi volen dedicar professionalment com a aquelles que busquen un aprenentatge a mida.

Durant aquest curs, s’han inscrit al conjunt de les seves activitats 1.392 persones, més del doble que el curs 2014-105 (quan l’escola tenia 581 alumnes). A més de les formacions musicals de diferents tipologies i nivells, entre les seves activitats, hi figuren les activitats de música en família -per compartir experiències musicals amb nadons- i les de musicoteràpia o música inclusiva, entre d’altres.

A partir del curs vinent, l’escola incorporarà, a més dels ensenyaments de música, els de teatre i dansa.

Descarregar

(2)
(4)

Compartir

A les xarxes