dijous, 21 desembre, 2023 - 10:30

Les obres de rehabilitació del Cementiri Vell del Prat arrenquen aquest 2024

Rehabilitació Cementiri Vell

 

  • Els treballs, supervisats per la Comissió de Patrimoni de l’Ajuntament, busquen resoldre greus problemes que afecten l’estructura de l’equipament més antic de la ciutat.

  • La primera fase de la intervenció, que afectarà una agrupació de 98 nínxols, estarà llesta per a Tots Sants.  

 

El Cementiri de l’Est del Prat, conegut popularment com el Cementiri Vell, començarà a ser rehabilitat aquest mes de gener per tal de reparar diverses patologies que pateix. La intervenció, de la qual s’ha informat per carta a les persones titulars dels nínxols, es farà per fases i amb la màxima cura per tal de no alterar una construcció que està catalogada des del 2004 com a patrimoni arquitectònic local.

L’Ajuntament del Prat engegarà aquest mes de gener la reforma pendent del Cementiri Vell per preservar-ne l’estructura i garantir la prestació del servei. Moltes estructures estan en mal estat i presenten risc d’ensorrament. La principal patologia d’aquest cementiri, que va entrar en funcionament fa més d’un segle i mig i és, per tant, l’equipament municipal més antic en funcionament, és el deteriorament de la façana i les cornises de la primera agrupació de nínxols.

Davant d’aquesta situació, la reforma es realitzarà per fases, i cada fase afectarà una agrupació de nínxols diferents. La primera fase es concentrarà en la primera agrupació, que es troba en entrar a mà esquerra, i es preveu que s’acabi per a Tots Sants de 2024. A partir de llavors, podrà començar la rehabilitació gradual i per fases de les altres agrupacions.

Informació a les famílies

L’actual projecte s’ha dissenyat amb la màxima cura pel patrimoni arquitectònic i mirant de minimitzar les intervencions en les sepultures, centrant-se exclusivament en aquelles necessàries. Aquest projecte s’ha redactat després de descartar-ne un d’anterior, que preveia l’enderroc de les agrupacions de nínxols i la seva construcció de bell nou.

Enlloc d’això, l’actual projecte s’ha concentrat a identificar aquells punts més mal conservats de les estructures i actuar quirúrgicament allà on s’han detectat els desperfectes. “Tot i que aquesta primera agrupació està integrada per 98 nínxols, s’actuarà en 28 d’ells, que caldrà exhumar mentre duri la intervenció i que es tornaran a inhumar un cop reforçades les estructures”, segons ha explicat avui Quim Bartolomé, tinent d’alcaldia de l’Àrea d’Acció ambiental i Serveis Urbans, que ha afegit que la resta es taparan mentre durin els treballs.

Bartolomé ha recordat que el projecte de reforma del Cementiri Vell ve de lluny: “Quan va haver-hi l’obra de l’AVE, l’Associació de Veïns del Nucli Antic va ser la primera en fer un toc d’alerta. Llavors va ser quan vam decidir que volíem rehabilitar el Cementiri Vell i vam començar a estudiar com volíem fer aquesta rehabilitació”, ha recordat Bartolomé.

Ara que està tot a punt per arrencar amb la intervenció, l’Ajuntament ha enviat una carta tant a les persones titulars dels nínxols que seran afectats, com a totes les persones titulars d’un nínxol a l’agrupació 1 i a totes aquelles famílies titulars de sepultures al Cementiri Vell, per informar-les de les actuacions que es duran a terme. A més, s’ha convocat una sessió informativa aquest gener, el dia 11 a les 19h, al Centre Cívic Palmira Domènech, adreçada a totes les persones titulars de sepultures a l’agrupació 1.

“És una intervenció molt sensible, en un tema en què manen les emocions, i, per això, l’Ajuntament, i específicament el departament de Manteniment i Serveis, ens posem a disposició de les famílies per atendre’n els dubtes i suggeriments que tinguin”, ha assenyalat Bartolomé. En aquest sentit, les persones que vulguin més informació es poden adreçar al telèfon 934 782 676, del tanatori municipal, que ha habilitat un servei d’atenció sobre la intervenció.

Patrimoni arquitectònic

El popularment conegut com a Cementiri Vell és obra de l’arquitecte Josep Oriol Bernadet. Va entrar en funcionament l’any 1858, tot i que ja va haver de ser habilitat l'any 1854 a causa de les defuncions que va causar llavors una epidèmia de còlera. Aquest cementiri va substituir el que es trobava fins llavors al costat de l’antiga rectoria, al nucli urbà de la ciutat. L’any 1963 es va iniciar la construcció del Cementiri del Sud.

Les obres de rehabilitació del Cementiri Vell es fan sota la supervisió de la Comissió de Patrimoni de l’Ajuntament, ja que la construcció forma part des del 2004 del catàleg de patrimoni arquitectònic del Prat. “Des del principi vam tenir clar que les noves edificacions es farien respectant l’arquitectura original”, ha explicat el tinent d’alcaldia, que ha assegurat que “quan el veiem acabat ens quedarem amb la tranquil·litat que s’ha fet una bona feina”.

Descarregar

(2)
(2)

Compartir

A les xarxes