dilluns, 18 desembre, 2017 - 11:45

Una de les úniques sales de cinema d’arreu del país que conserva la màgia dels cinemes d’antany

L’emblemàtic cinema Capri del Prat de Llobregat compleix 50 anys

Cine Capri, una sala amb 50 anys

A Catalunya, únicament perduren 15 cinemes de sala única de característiques  similars, més d’un terç dels 43 que es mantenen arreu de l’Estat. 

El cinema Capri, propietat de la família Marimón-Padrosa, va obrir les seves portes el 23 de desembre de l’any 1967, amb la projecció de “My Fair Lady”.

“My Fair Lady” es tornarà a projectar dissabte i diumenge vinent al Capri en dos passis especials per celebrar el seu 50 aniversari.

 

L’emblemàtic cinema Capri, situat al Prat de Llobregat, compleix 50 anys el proper dissabte, 23 de desembre. La continuïtat de cinema Capri després de cinc dècades és fruit de l’esforç i dedicació de la família Marimón-Padrosa, promotors i propietaris del cinema des dels seus orígens l’any 1967.

A dia d’avui, a Catalunya només es mantenen oberts 15 cinemes de característiques similars amb una sala única de gran aforament, més d’un terç dels 43 que perduren arreu de l’Estat, segons dades de l’any 2015 del portal Cultura Visual de la Universitat Jaume I.

Són casos únics en un moment en què prolifera el model del cinema multisala. En el cas del Capri, la sala es divideix en platea i amfiteatre i, entre les dues, sumen 894 butaques.

Per commemorar el seu 50 aniversari, dissabte i diumenge vinents es faran al Capri dos passis especials de la pel·lícula “My Fair Lady”, la primera que es va projectar quan va obrir el cinema el 23 de desembre de 1967.  Dissabte 23 al vespre es farà una sessió amb invitació i diumenge 24 al matí una oberta al públic en general.

Una història lligada a la família Marimón-Padrosa

Amb l’experiència del cinema Monmari, promogut anteriorment per Joaquim Marimon (1907-1971), la família Marimon Pedrosa inicià el projecte del nou cinema, el Capri. A finals de la dècada dels 60, aquestes dues sales convivien al Prat amb l’Artesà i el Moderno i els quatre cinemes es van associar per fer front a les despeses de programació i evitar competències innecessàries. D’aquesta manera, l’Artesà i el Monmari oferien pel·lícules aptes per a tots els públics i el Capri i el Moderno, per a adults. Com que només es llogava una còpia de cada pel·lícula, s’havien d’exhibir amb l’ordre invers a cada cinema i, a mesura que s’acabaven els rotlles, un noi –que era conegut afectuosament com el noi del ”pase”- s’encarregava de portar les bobines, sovint més voluminoses que ell, d’un cinema a l’altre.

En aquest ambient, es va criar el fill de Joaquim, Fermí Marimón (El Prat de Llobregat, 1932), que recentment ha estat nomenat Fill predilecte de la ciutat del Prat de Llobregat per la seva llarga trajectòria en el món del cinema i la cultura, com a exhibidor, director i productor, primer des del Monmari i després des del Capri, i per haver impulsar el cinema amateur pratenc.

El Monmari va haver de tancar als anys 80 per la situació de crisi general d’espectadors. També ho van fer l’Artesà i el Moderno, de manera que, des del 1985, el Capri es va convertir en l’únic cinema de la ciutat de format clàssic. 

El Capri segueix conservant l’ànima del cinema d’antany, però, al mateix temps, ha anat evolucionat amb el pas del temps. L’any 2013, es va impulsar el procés de digitalització i modernització del cinema, substituint el projector de 35 mm per un projector digital, així com instal·lant una nova pantalla i equip de so.

La família Marimón-Padrosa continua sent l’ànima del cinema, que tira endavant amb el compromís del Fermí i la seva dona, la Maria Carme, i els seus fills, el Joan i la Mercè.

Tota la família està vinculada al cinema en diferents facetes. Així per exemple, el fill d’en Fermí, Joan Marimon, també és director i guionista. Com a produccions de la família, destaquen el primer llargmetratge d’animació rodat en llengua catalana, Peraustrínia 2004 (Premi Sant Jordi de Cinematografia 1990) i Pactar amb el gat (2007). 

Dinamitzador d’activitats lligades al cinema i la cultura

El Capri, ubicat a l’Avinguda de la Verge de Montserrat de Prat, també continua sent un d’impulsor i dinamitzador d’activitats culturals lligades al cinema i la cultura. En els seus orígens, durant els anys 70, s’hi feien fòrums de cinema i es va començar a impulsar el cinema amateur, contribuint a apropar el setè art als veïns i veïnes del Prat i  d’altres municipis.

A dia d’avui, també manté el seu compromís cultural amb la ciutat. El cine club del Capri, organitzat per l’àrea de Patrimoni Cultural de l’Ajuntament del Prat, dóna la possibilitat de parlar sobre cinema i història. El segon dimecres de cada mes, s’ofereixen sessions gratuïtes en versió original per incentivar, a través del cinema, la reflexió social sobre l’evolució històrica de la societat i els temps que vivim. Més enllà del Cine Club, el cinema també obre cada setmana de divendres a diumenge i els dies festius, facilitant que la ciutadania pugui gaudir del setè art.

El Capri manté un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament del Prat, que també contempla la col·laboració amb d’altres àrees, com el suport a la gent gran o la cooperació.

Descarregar

(2)
(5)

Compartir

A les xarxes