dijous, 3 octubre, 2019 - 09:45

Les Ordenances fiscals i preus públics de 2020, aprovades pel ple municipal provisionalment

L'Ajuntament congela els impostos a la ciutadania i bonifica posar habitatges en lloguer assequible

Ple municipal mandat 2019-2023 (imatge d'arxiu)

Ple municipal (imatge d'arxiu)

El ple municipal ha aprovat provisionalment les ordenances fiscals i preus públics de 2020, amb els vots a favor dels grups municipals de El Prat En Comú i el PSC-CP, l’abstenció d’Esquerra Republicana i Podemos i el vot en contra de Ciutadans.

Les ordenances fiscals de l’any vinent mantenen congelats els impostos per a la ciutadania, el petit comerç i les Pime i apliquen una pujada a l’aeroport, el port i les grans empreses. Això  permetrà disposar de més recursos per a polítiques en favor d’una ciutat més justa i inclusiva.

 

El ple municipal del Prat de Llobregat va aprovar provisionalment ahir, dimecres 2 d’octubre, les ordenances fiscals i preus públics de 2020, amb els vots a favor dels grups municipals de El Prat En Comú i el PSC-CP, l’abstenció d'Esquerra Republicana i Podemos i el vot en contra de Ciutadans.  

Les ordenances fiscals de l’any vinent contemplen un increment de la pressió fiscal molt puntual i selectiu a càrrec dels que mostren una major capacitat econòmica –aeroport, port i grans empreses-, alhora que mantenen congelats els impostos municipals que han de pagar la ciutadania, el petit comerç i les Pime.

Concretament, s’incrementarà un 10% de la quota de l’IBI en el cas del port i l’aeroport i d’una minoria (el 0,0021%) dels propietaris d’aparcaments, magatzems, comerços, hotels i oficines amb més valor. Aquesta pujada afectarà per exemple 8 comerços (d’un total de 3.053), 7 magatzems (d’un total de 7.865), i 18 oficines (d’un total de 169). D’altra banda, s’aplicarà un increment del 5% sobre l’IAE que paguen les empreses que facturen més d’un milió d’euros a l’any.

Mitjançant aquest increment d’impostos a una minoria, es disposarà de més recursos econòmics, que permetran seguir impulsant polítiques en favor d’una ciutat més justa i equitativa.

El Prat de Llobregat és una de les ciutats de Catalunya amb una major inversió anual per habitant i, alhora, una de les urbs del seu entorn on la càrrega fiscal per a la major part de la ciutadania és més baixa. De fet, en l’entorn comarcal i metropolità, és una de les ciutats amb els tipus d’IBI més reduïts.

Les ordenances fiscals de 2020 també volen contribuir a impulsar el dret a l’habitatge. Per això, es crea una nova bonificació per mobilitzar habitatges de lloguer assequible. Qui posi un pis a disposició de la borsa de lloguer social de Prat Espais, haurà de pagar només un 5% d’IBI i un 5% d’impostos si hi fa obres.

També es mantindran altres bonificacions, com la tarifació social de les escoles bressol (perquè les famílies amb més dificutalts econòmiques paguin un preu més baix), els ajuts per pagar la meitat del rebut de l’IBI a les llars amb pocs recursos i l’exempció de taxes i d’alguns impostos a aquelles persones que iniciïn una activitat empresarial. Tampoc no hauran de pagar la taxa de residus els comerços que no superin els 300 m2.

Podeu veure una infografia amb les dades més destacades de les Ordenances Fiscals en l'arxiu adjunt.

Descarregar

(2)
(1)

Compartir

A les xarxes