dimarts, 13 desembre, 2022 - 15:15

La proposta de pressupostos municipals per al 2023 consolida els serveis públics municipals i concreta diversos projectes per impulsar el Prat del futur

La proposta pressupostària de l’Ajuntament de 2023 suma un total de 113,5 milions d’euros, entre despesa ordinària i inversions, gairebé 5,6 milions d’euros més que l’exercici anterior. Hi destaca el manteniment de la gran majoria de les partides tot i les fortes pujades del preu de serveis bàsics i subministraments.

Les inversions es destinen a la conclusió de diversos projectes de millora de l’espai públic i equipaments o l’inici de la construcció de la nova residència per a persones grans de l’Eixample Sud, entre altres.

L’Ajuntament del Prat ha presentat la seva proposta pressupostària per a l’any 2023 en una audiència pública celebrada a la sala d’actes del Cèntric Espai Cultural. Aquesta proposta es debatrà i votarà al ple municipal d’aquest dimecres. Els pressupostos de l’Ajuntament de l’any que ve sumen un total de 113,59 milions d’euros (106,97 de despesa ordinària i 6,6 milions d’inversions).

Hi destaca l’augment en un 42,5 % en les àrees d’Acció Ambiental i Energia, un 15,5 % en Educació i el manteniment de les partides que garanteixen els serveis a les persones com ara Acció Social i Comunitària, Activitat física i Esport i Manteniment i Serveis.

En aquest acte, s’ha presentat també la proposta de pressupostos de les empreses municipals (Aigües del Prat, Prat Espais i El Prat Comunicació), la del Consorci del Prat Nord i la de la Fundació Rubricatus. En total, la proposta dels pressupostos de la corporació sumen 126,56 milions d’euros (119,3 milions d’euros en despesa ordinària i 7,2 milions d’euros en inversions).

Es manté la inversió social i en equipaments públics

La proposta, d’una banda, busca fer costat a les llars i comerços de la ciutat en l’actual context d’encariment de preus consolidant i preservant la inversió social per continuar sent una de les ciutats de l’Estat que fa un major esforç en aquest àmbit per habitant. D’altra banda, en aquests pressupostos es materialitzen alguns dels projectes de mandat que han d’assentar les bases del Prat del futur que dibuixava el PAM 2020-2023.

Aquesta proposta se suma a la d’ordenances fiscals que ja va debatre i aprovar de forma inicial el plenari municipal, a través de les quals el municipi ja mirava de fer costat a les llars i els comerços de la ciutat davant de l’elevada inflació amb una congelació d’impostos i taxes municipals per al 2023.

Ara, a la proposta de pressupostos pretén consolidar els serveis i equipaments públics de la ciutat, mantenint la inversió en ells a pesar de l’encariment de preus també per al municipi. Cal recordar que el Prat és una de les ciutats de l’estat amb una major i millor inversió social, segons l’Associació Estatal de Directives i Gerents d’Acció Social, i l’objectiu és que ho segueixi sent.

Els reptes de la proposta pressupostària de 2023 passen per adaptar-se a la pujada dels preus dels serveis, proveïdors i energia. L’augment d’aquests costos de subministrament de gas i electricitat es calcula en 2,3 milions d’euros més que l’any passat sumat a la inflació en general. A més a més, s’han de tenir en compte els augments salarials del personal municipal (en gairebé 2,8 milions) i encariment de contractes.

El Prat del futur es fa present

D’altra banda, en aquests comptes es materialitzen també alguns dels projectes previstos en el PAM i en els quals els equips municipals han estat treballant durant el mandat. És el cas de l’inici de la construcció de la nova residència per a persones grans o les millores als equipaments municipals o l’institut escola Pepa Colomer, o la culminació d’aquelles actuacions aprovats en els pressupostos participatius. Es tracta, per tant, de grans projectes i intervencions de mandat que ja arriben a la seva recta final: el Prat del futur ja és present.

Finalment, cal destacar la feina del consistori per captar fons europeus per impulsar millores en la mobilitat, la sostenibilitat, l’atenció social i la defensa del dret de l’habitatge, entre d’altres. Fins ara, s’han aconseguit subvencions per al desplegament de plaques fotovoltaiques, la implantació de la Zona de Baixes Emissions, la pacificació de l’avinguda del Canal, la millora d’accessibilitat d’equipaments municipals, projectes de promoció econòmica i suport a l’ocupació i l’impuls de l’habitatge públic de lloguer assequible a l’Eixample Sud.

Es pot consultar aquí la presentació de la proposta pressupostària:

Descarregar

(1)

Compartir

A les xarxes