dijous, 5 desembre, 2019 - 10:30

El Prat, ciutat d’escacs

Els escacs es reivindiquen com a eina educativa al Prat, coincidint amb el torneig Open Chess

Partida d'escacs durant la primera jornada del torneig internacional Open Chess

Primera jornada del torneig internacional Open Chess

L’Escola Jaume Balmes del barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat impulsa un projecte d’innovació pedagògica vinculat als escacs des de fa 5 anys.  A secundària, l’Institut Baldiri Guilera també utilitza els escacs dins del seu projecte educatiu.

Coincidint amb el torneig internacional Open Chess, la ciutat ha organitzat diverses activitats educatives vinculades a aquest esport, entre elles partides humanes i simultànies o una xerrada del vicepresident de la Federació Catalana ad’Escacs, Josep Serra, sobre els escacs i els seus valors en l’educació.

Al torneig, hi participen més de 200 jugadors i jugadores d’arreu del món i la seva puntuació mitjana (ELO) és la més elevada d’entre les competicions que s’han celebrat enguany a tot l’Estat. L’organitzen el mitjà comarcal El Llobregat, amb el suport de l’Ajuntament del Prat, la Diputació de Barcelona, la Federació Catalana d’Escacs i el Club d’Escacs El Prat.

Coincidint amb el I Torneig internacional Open Chess, que aplega al Prat de Llobregat més de 200 jugadors i jugadores d’escacs d’arreu del món del 3 a l’11 de desembre, la ciutat ha organitzat diverses activitats educatives vinculades a aquest esport. Destaquen les partides humanes, en què nens i nenes disfressats de fitxes juguen a escacs sobre els taulells habilitats al Centre Esportiu Municipal Julio Méndez. 

En aquest torneig, hi participen jugadors i jugadores d’escacs de 35 països d’arreu del món, entre els quals figuren campions internacionals i d’Espanya. D’entre les competicions d’escacs que s’han celebrat enguany arreu de l’Estat, aquesta és la que té participants amb una major puntuació mitjana (ELO) en el rànquing d’aquest esport. També cal destacar que el torneig, que té lloc al Centre Esportiu Municipal (CEM) Estruch del Prat, vol posar especialment en valor la presència femenina en un àmbit històricament masculinitzat.

El dimarts passat, 3 de desembre, es va celebrar la inauguració oficial del torneig al CEM Estruch del Prat. El torneig està organitzat pel mitjà comarcal El Llobregat, amb el suport de l’Ajuntament del Prat, la Diputació de Barcelona, la Federació Catalana d’Escacs i el Club d’Escacs el Prat. El Prat, ciutat escollida per a aquesta primera edició del torneig, destaca per potenciar els escacs com a eina educativa i pedagògica.

L’Escola Jaume Balmes està apli­cant, des de fa ja uns 5 anys, un projecte d’innovació pedagògica basat en els es­cacs, que ha rebut el reconeixement de la Generalitat de Catalunya. Aquest projecte, que es desenvo­lupa tant a les etapes d’infantil com de primària (des de P3 fins a 6è) consisteix a aplicar els aprenen­tatges i habilitats d’aquest joc de taula a totes les matèries  (matemàtiques, llen­gua, psicomotricitat...) i també en activitats que es fan a l’hora del pati fora de l’aula o extraescolars. A secundària, l’Institut Baldiri Guilera del Prat també utilitza els escacs dins del seu projecte educatiu.

Els escacs reforcen en els nens i ne­nes capacitats com el càlcul, la memòria, el llenguatge, la concentració, la capacitat de prendre decisions i resoldre proble­mes, el pensament lògic i crític, etc. Però, més enllà de les capacitats purament acadèmiques, els escacs també reforcen valors com la companyonia, la paciència, la cooperació o la motivació. A més, els escacs permeten treballar el respecte entre alumnes de diferents procedències, religions... i treballar la interculturalitat i la cohesió social a les aules.

Diversos estudis acadèmics avalen el valor educatiu i pedagògic que poden aportar els escacs. Així per exemple, la Universitat de Girona compta amb l’Observatori “Escacs i educació”, que, amb els seus diferents estudis, ha conclòs que els nens i nenes que practiquen aquest esport desenvolupen més la seva intel·ligència en general i milloren el seu rendiment acadèmic, sobretot en matemàtiques i comprensió lectora.

Tenint en compte el potencial educatiu dels escacs, l’Ajuntament del Prat també es proposa potenciar que cada vegada més escoles del municipi puguin incorporar-los al seu currículum educatiu i aprofitar la celebració d’un torneig internacional a la ciutat per fer sensibilització en aquest sentit.

El Prat s’omple d’activitats educatives vinculades als escacs

Entre les activitats paral·leles al torneig internacional, destaquen les partides humanes i les partides simultànies que s'estant fent al Centre Esportiu Municipal Estruch. La gran majoria d’activitats estan adreçades a alumnes dels centres educatius del Prat de Llobregat i es fan en horari lectiu.  A més, Josep Serra, vicepresident primer de la Federació Catalana d’Escacs, president del Club d’Escacs Gerunda de Girona i matemàtic de formació, farà la xerrada “Els Escacs i els seus valors a l’educació”. La xerrada serà el dilluns, 9 de desembre, al Centre Cívic Palmira Domènech a les 17.30 h.

Les diferents activitats estan organitzades per l’Escola Jaume Balmes, l’Institut Baldiri Guilera i l’Ajuntament del Prat, amb el suport  del mestre internacional i codirector del torneig Open Chess, Marcelo Alejandro Panelo.

Descarregar

(2)
(8)

Compartir

A les xarxes