divendres, 4 octubre, 2019 - 10:00

Debat ciutadà sobre els reptes de futur en la planificació urbanística metropolitana

El Prat, seu del debat ciutadà sobre el futur Pla Director Urbanístic metropolità a la zona Delta

Procés de debat ciutadà del Pla Director Urbanístic (PDU) (imatge cedida per l'AMB)

Imatge d'arxiu de l'AMB

El Cèntric Espai Cultural del Prat acull dimarts vinent, 8 d’octubre, el debat ciutadà sobre el PDU als municipis de la zona Delta.

Des d’avui, també es pot visitar al Cèntric l’exposició “Metròpolis de ciutats”, una mostra per acostar el futur urbanisme metropolità a la ciutadania d’una manera fàcil, didàctica i pedagògica.

 

El Prat de Llobregat és la seu del debat ciutadà sobre el futur Pla Director Urbanístic (PDU) metropolità a la zona Delta, que també integren els següents municipis: Castelldefels, Cornellà, Esplugues, Gavà, L'Hospitalet, Sant Boi, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern i Viladecans. El PDU és el pla que ha de vertebrar la planificació urbanística metropolitana i el seu encaix amb el territori, per preservar la cohesió social i mediambiental.

Dimarts vinent, 8 d’octubre, el Cèntric Espai Cultural del Prat acollirà una jornada de participació ciutadana i de divulgació sobre els continguts de l’avanç del PDU metropolità. La mateixa tarda, també se celebrarà l’acte d’inauguració oficial de l’exposició “Metròpolis de ciutats” -una mostra per acostar el futur urbanisme metropolità a la ciutadania d’una manera fàcil, didàctica i pedagògica-, amb què es donarà el tret de sortida al procés de debat.  L’acte institucional començarà a les 18 h i comptarà amb la presència de l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, el tinent d’alcalde d’Urbanisme, Juan Pedro Pérez, i el gerent de l’AMB, Ramon Torra. El debat ciutadà arrencarà a les 18.30 h.

Aquest debat és la segona sessió d’un seguit de jornades participatives que es faran fins a finals d’any i que recorreran tota l’àrea metropolitana de Barcelona. La primera sessió es va portar a terme el passat 25 de setembre al Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, amb la participació de més de 60 persones. També està previst fer debats a la zona del Vallès, el Barcelonès Nord i Barcelona ciutat. En paral·lel, també s’han habilitat canals de participació en línia per fer les aportacions de forma telemàtica: un espai per a la recollida de suggeriments i una enquesta. Quan s’acabi el període d’informació pública del Pla, està prevista una sessió de retorn, en què es recolliran els resultats del procés de participació que hagin aportat cadascun dels agents.

Exposició “Metròpolis de ciutats”

L’exposició itinerant “Metròpolis de ciutats”, que es pot visitar des d’avui 4 d’octubre fins al dia 19 al Cèntric Espai Cultural del Prat, s’estructura en tres parts. La primera es materialitza en un audiovisual que mostra la realitat actual de l’àrea metropolitana de Barcelona i evidencia el canvi de paradigma metropolità, encaminat cap a un nou model de ciutat. En el bloc central, s’hi exposen els reptes urbanístics en diferents àmbits temàtics com són el metabolisme urbà, la infraestructura verda, la mobilitat sostenible, les àrees d’innovació i centralitat, les àrees especialitzades d’activitat econòmica i els teixits residencials, mitjançant sis cartografies interactives. Així per exemple, es pot viatjar per la infraestructura verda a través d’unes ulleres de realitat virtual, construir maquetes participatives o interactuar amb el “el mur de directrius”: un panell interactiu que exemplifica les directrius urbanístiques plantejades pel PDU (com ara la millora de la integració de les infraestructures o el reequilibri del teixit residencial a través de polítiques d’habitatge que ajudin a minimitzar les desigualtats socials). La part final és una galeria virtual on s’exposen els projectes metropolitans realitzats en els darrers anys a diferents escales: la metropolitana, la supramunicipal i la local.

A banda de l’exposició  itinerant i dels debats ciutadans, també es produiran un seguit de sessions amb diferents col·legis professionals.

Un pla per abordar els reptes de futur de l’urbanisme metropolità

L’actual conformació de l’àrea metropolitana s’explica en gran mesura pel Pla General Metropolità (PGM) de 1976. Però, els processos urbans de les darreres dècades han transformat radicalment el territori i era necessari tornar a analitzar aquesta qüestió, des d'una òptica interdisciplinària i amb eines actuals a partir del nou PDU. Cal una planificació urbanística que entengui la complexitat dels processos urbans interrelacionats en un ecosistema metropolità i que, per tant, actuï de manera integral, estratègica i transversal. 

El període d’informació pública del nou PDU metropolità va començar oficialment el passat 26 de març, quan el Consell Metropolità va aprovar el document de l’Avanç d’aquest Pla director urbanístic, i finalitzarà el proper 13 de desembre.

Descarregar

(2)
(1)

Compartir

A les xarxes