dimecres, 9 març, 2022 - 19:30

El Prat se suma al compromís municipalista per la pau a Ucraïna i mobilitza 20.000 euros per a l’ajuda humanitària i l’acollida de persones refugiades

Suport unànime per la pau a Ucraïna_2

Abans d'iniciar el ple d'avui, els regidors i regidores del Prat han mostrat la seva adhesió unànime al compromís municipalista per la pau a Ucraïna.

 

  • El ple municipal ha aprovat avui per unanimitat la declaració institucional de suport a la societat ucraïnesa i en defensa de la Pau de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i s’ha compromès a destinar 20.000 euros a la Creu Roja per les seves tasques d’ajuda humanitària a Ucraïna i d’acollida de persones refugiades a la ciutat.
  • Un dia després del 8M, s’ha aprovat per unanimitat la Declaració institucional Dia Internacional de les Dones. El text, aprovat pel Consell Municipal de les Dones, denuncia les desigualtats de gènere encara existents i també fa una menció especial a les dones i nenes ucraïneses.
  • El plenari també ha aprovat per unanimitat una declaració institucional per estudiar l’impuls d’uns serveis bancaris bàsics públics com a resposta a l’exclusió financera i una moció per defensar la inclusió bancària de la gent gran.

 

El Prat se suma al compromís municipalista per la pau a Ucraïna i mobilitza 20.000 euros per a l’ajuda humanitària i l’acollida de persones refugiades. En aquest sentit, el ple municipal ha aprovat per unanimitat aquest dimecres, 9 de març, la declaració institucional de suport a la societat ucraïnesa i en defensa de la Pau de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). A més, l’Ajuntament ha decidit també per unanimitat destinar fins a 20.000 euros per donar suport a la població ucraïnesa afectada pel conflicte, a través de la Creu Roja.

La meitat d’aquests recursos es destinaran a les tasques humanitàries que la Creu Roja està fent a la zona de conflicte per ajudar la població civil que pateix els seus efectes. L’altra meitat serviran per reforçar el conveni actualment vigent entre l’Ajuntament del Prat i la Creu Roja al Prat per poder donar suport a les tasques d’acollida que està fent a la nostra ciutat aquesta entitat, que és la responsable de l’acollida de persones refugiades a l’Estat.

Aquesta mobilització de recursos acordada pel plenari se suma a les tasques que està desenvolupant l’Ajuntament del Prat per canalitzar la solidaritat cap a la població civil que pateix el conflicte i preparar la ciutat per a l’acollida de persones refugiades ucraïneses que hi arribin.

En aquest sentit, l’Ajuntament fa una crida a la ciutadania a prioritzar les ajudes econòmiques, tal i com recomanen les principals entitats internacionals d’ajuda humanitària i l’Agència Catalana de Cooperació. El consistori ha habilitat un compte corrent per tal que la ciutadania que ho desitgi pugui fer arribar ajudes, que es canalitzaran a través del Fons Català de Cooperació. El compromís de l’Ajuntament és donar tants diners com doni la ciutadania, i ja ha avançat aquests 20.000 euros que es destinaran a la Creu Roja.

Paral·lelament, els serveis de Nova Ciutadania de l’Ajuntament han habilitat un formulari web per tal que tothom qui estigui disposat a ajudar a l’acollida de persones refugiades facin arribar la desva disponibilitat. Així mateix, prepara una acte informatiu el proper dilluns, 14 de març, a les 18h, al Cèntric Espai Cultural. Tota la informació i el número de compte corrent per fer donacions es pot consultar a elprat.cat/dacollidaisolidari.

 

El Prat se suma a la declaració de la FMC contra la guerra d’Ucraïna

Així mateix, el ple del Prat també ha acordat sumar-se al compromís municipalista per la pau i per la resolució no violenta dels conflictes, a partir del diàleg i la diplomàcia. La declaració de la FMC, a la qual s’ha adherit l’Ajuntament del Prat,  rebutja la invasió russa d’Ucraïna com un atac que “no té precedents” i exigeix “el cessament immediat de les hostilitats abans que es multipliqui el nombre de víctimes, així com el retorn de les tropes al territori internacionalment reconegut de la Federació Russa”. A més, apel·la a la comunitat internacional, en especial a la Unió Europea, “a adoptar un paper de mediació per preservar la vida i els drets humans”.  La declaració de la FMC se suma a d’altres realitzades per d’altres entitats municipalistes, el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya en defensa de la pau.

També es fa una menció especial a totes les dones i nenes ucraïneses a la Declaració institucional del Dia Internacional de les Dones (8 de març), una altra de les aprovades avui el ple per unanimitat. El text, aprovat abans pel Consell Municipal de les Dones, denuncia les desigualtats de gènere socials, laborals i econòmiques i institucionals, així com les violències masclistes i el poc valor social dels treballs de cures.

 

El Prat impulsa la Xarxa de Serveis Bancaris Bàsics

Un altre tema tractat al ple d’avui té a veure amb la necessitat de cercar solucions contra l’exclusió financera, que s’ha aguditzat de la de crisi de 2008. per la concentració del sector bancari i el tancament d’oficines, especialment entre les persones que més pateixen l’escletxa digital.

El ple del Prat ha aprovat per unanimitat la declaració institucional contra l’exclusió financera i pels serveis bancaris públics. Es reclama a l’Estat i a la Generalitat que impulsin una regulació que obligui les entitats financeres a garantir aquest dret i a prevenir i sancionar les males praxis.  També s’aposta per impulsar la Xarxa de Municipis pel Dret als Serveis Bancaris Bàsics, presentada al Prat el passat 25 de febrer, i estudiar el potencial de les fintech per impulsar serveis financers municipals.

A més, al ple d’avui s’ha aprovat per unanimitat una altra moció per defensar la inclusió financera i bancària de la gent gran i demanar a les entitats bancàries que reforcin l’atenció al client de foma presencial i no cobrin comissions per treure diners en efectiu a la finestra si no es tenen habilitats per fer-ho en caixers automàtics. La gent gran és un dels col·lectius que més pateix el tancament d’oficines bancàries i l’escletxa digital per accedir a la banca online.

 

L’ordenança fiscal del Prat s’adapta a la nova regulació estatal del “l’impost de la plusvàlua”, que s’ajusta a la doctrina del Constitucional

D’altra banda, al ple d’avui s’ha aprovat la modificació provisional de l’ordenança fiscal municipal, per adequar-la al recent Reial Decret llei de l’Estat (RD Lllei 26/2021) sobre el denominat impost de la plusvàlua (l’Impost sobre l’Increment de Valor de Terrenys de Naturalesa Urbana). La principal novetat és que  deixaran d’estar subjectes a aquest impost els terrenys o immobles que no s’hagin revaloritzat o aquells en què l’increment patrimonial obtingut fos inferior que la quota a satisfer. S’ha aprovat amb el vot contrari de C’s i el vot favorable de la resta de grups.

Cal recordar que el Reial Decret Llei del govern espanyol arriba després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) 182/2021 al respecte del passat mes d’octubre. Amb aquesta sentència, el TC va declarar inconstitucional el mètode de càlcul d’aquest impost. Els canvis de l’ordenança municipal permetran seguir-lo percebent en els casos estipulats, quan hi hagi revalorització dels terrenys o béns immobles i  segons els nous coeficients de càlcul, ajustants a la doctrina del TC.  L’ordenança fiscal del Prat també introdueix una bonificació de fins al 95% de la quota de l’impost per les persones físiques que hagin adquirit un immoble després de la mort del seu anterior propietari i l’aportin als programes municipals de mediació per al lloguer social i de cessió social d’habitatge, entre d’altres modificacions.

 

Convertir la SAREB en una eina pública per garantir el dret a l’habitatge

Finalment, una altra de les mocions aprovades insta al Govern estatal a convertir la SAREB, també coneguda com a “banc dolent”, en una eina pública per garantir el dret a l'habitatge amb durada indefinida. La moció també demana a l’Estat i la Generalitat que impulsin que el sòl urbanitzable en mans de la SAREB es mobilitzi per a fer-hi lloguer social i assequible, entre d’altres. S’ha aprovat amb el vot favorable de El Prat En Comú, ERC i Podemos i l’abstenció del PSC i C’s.

 

L’Institut Escola Pepa Colomer es reformarà entre aquest any i el vinent

La sessió del ple avui també ha aprovat definitivament per unanimitat el projecte executiu de reforma interior i nova construcció del gimnàs de l’Institut Escola Pepa Colomer, amb un pressupost de 1.487.510,10 €. Les obres seran cofinançades entre la Generalitat  i l’Ajuntament, però l’Ajuntament avançarà més import del que li correspon, amb el compromís del govern català de retornar-li posteriorment la diferència.

Les obres s’iniciaran després de la finalització d’aquest curs escolar i es dividiran en tres fases. Durant la primera, que comprendrà les vacances escolars de 2022 i en absència d’alumnat, es faran les tasques amb major impacte a l’interior i l’exterior de l’edifici, com ara l’inici de la construcció del gimnàs i de la creació de la nova biblioteca, entre d’altres. En la segona fase, que comprendrà el primer trimestre del proper curs escolar fins a les vacances de Nadal, s’acotarà la intervenció a zones concretes i continuaran les obres del gimnàs i s’emprendrà la reforma de la cuina, entre d’altres actuacions. Durant aquest període no hi haurà servei de cuina, però es garantiran les necessitats del menjador amb un programa de càtering. Durant les vacances de Nadal, ja s’habilitarà tot el necessari, perquè després de festes, la cuina pugui entrar en funcionament en una tercera fase, que arribarà fins a Setmana Santa i en què finalitzaran les obres de remodelació.

Descarregar

(2)
(1)

Compartir

A les xarxes