dijous, 19 octubre, 2023 - 21:00

El Prat exigeix una resolució pacífica del conflicte entre l’estat d’Israel i Palestina i condemna els atacs contra la població civil

Ple municipal octubre

 

  • El Ple municipal ha aprovat una moció que reclama el compliment de la legalitat internacional i la fi de l’ocupació i l’apartheid a l’Orient Pròxim.
  • La modificació de les ordenances fiscals manté el model dels darrers anys i blinda la qualitat dels serveis amb una actualització per sota de la inflació.

 

El ple municipal del Prat ha aprovat avui una moció per reclamar una resolució pacífica del conflicte entre l’estat d’Israel i Palestina, així com el compliment de la legalitat internacional. En la sessió ordinària d’aquesta tarda, que ha tingut lloc a la Casa de de la Vila, s’han aprovat altres qüestions com la modificació de les ordenances fiscals o l’assignació de la gestió i construcció de noves promocions d’habitatges a l’Eixample Sud a l’empresa municipal Prat Espais.

El Prat ha fet un pas important aquesta tarda en relació al seu posicionament en el conflicte entre Palestina i l’Estat d’Israel, agreujat les darreres setmanes arran de l’atac terrorista de Hamàs, amb l’aprovació d’una moció presentada pels grups municipals de El Prat En Comú Podem, PSC-CP, Esquerra Republicana i Jóvenes y Pensionistas Decidimos. El text exigeix el cessament dels bombardejos i un alt el foc a Gaza, a més de  denunciar el setge i invasió terrestre anunciat pel govern de l’Estat d’Israel, a qui es reclama l’obertura d’un corredor humanitari.

El Ple, amb la moció d’avui, condemna la violència contra la població civil, tant l’exercida per Hamàs amb els seus atacs contra la ciutadania israeliana com la perpetrada per l’exèrcit israelià en la seva represàlia indiscriminada a Gaza. El text, que s’enviarà a l’Ambaixada de l’Estat d’Israel, a més d’altres institucions, exigeix a aquest estat que posi fi a l’apartheid i l’ocupació dels territoris palestins i que compleixi les resolucions de Nacions Unides. Així mateix, reivindica la creació d’un estat propi per al poble palestí, així com la solidaritat cap a aquest per part de totes les institucions.

Actualització de la fiscalitat municipal

A banda d’aquesta qüestió, entre els acords aprovats avui, en destaca el de la modificació de les ordenances fiscals per a l’exercici 2024. El text aprovat inicialment manté el model d’anys anteriors i l’actualitza al context general d’alça de preus per tal de poder seguir mantenint uns serveis públics d’alta qualitat. En aquest sentit, es planteja l’increment de l’IBI i d’algunes taxes, però garantint que els nivells impositius se seguiran situant per sota de la mitjana de l’entorn del Prat i que l’increment està per sota de la inflació.

En el cas concret de l’IBI, es manté el model progressiu amb un augment més accentuat -d’un 15 per cent- per als immobles amb valor milionari i una actualització per a les llars -que passa del 0,575% al 0,6325%. Aquest canvi se situarà per sota de la inflació dels darrers anys.

En relació a les mesures fiscals introduïdes en els darrers anys per fer costat a les llars amb pocs recursos –com els ajuts per al pagament de l’IBI a les famílies monoparentals, amb pensions baixes i amb aturats de llarga durada- i al comerç local -eximint del pagament de l’ICIO o la taxa per l’atorgament de llicències a les persones que arrenquen un negoci o la bonificació de la taxa d’escombraries els petits establiments, entre d’altres, es mantenen. L’única bonificació que no es manté, introduïda de forma temporal i transitòria durant la pandèmia, és la de les terrasses, que ja s’havia anat reduint a mesures que s’eliminaven les restriccions sanitàries.

Pel que fa a la tarifa de l’aigua, que al Prat s’ha mantingut congelada des de març de 2019 mentre pujava als municipis de l’entorn, es presenta una actualització que es traduirà en què una llar mitjana de la ciutat, habitada per tres o quatre persones, pagarà aproximadament dos euros més al mes. Així, la tarifa de l’aigua, un servei que presta l’empresa pública Aigües del Prat, és manté un 40% més baixa que a la resta de municipis l’entorn metropolità, que estan apujant preus per fer front a l’increment de costos.

Nou impuls al parc d’habitatge assequible

El Ple d’avui ha servit també per avançar en la construcció d’habitatge públic de lloguer assequible a la ciutat, gràcies a l’aprovació de la cessió a Prat Espais de dues parcel·les a l’Eixample Sud. Als dos solars, de propietat municipal i situats al carrer de Jaume Casanovas, s’hi construirà una única promoció, a la construcció de la qual l’Ajuntament s’ha compromès a aportar un import màxima d’uns 5 milions i mig. Així, aquest projecte se suma a les altres dues promocions d’habitatge públic que es desenvoluparan al nou barri en sòl municipal, una gestionada per la Fundació Benestar i Família i Hàbitat 3 i l’altra, per la Cooperativa Obrera de Viviendas.

 

Descarregar

(2)

Compartir

A les xarxes