dimecres, 6 abril, 2022 - 20:15

El Prat destina 7,3 milions d’euros de romanents de 2021 principalment a millores a l’espai públic i als equipaments i a la transició energètica

Ple març 2022_2

Imatge d'arxiu (març de 2022)

 

  • Fins a 179.000 euros es destinaran al capital inicial de l’Ajuntament en l’empresa publicocomunitària d’energia, que és previst constituir properament al Prat i que contribuirà a la posada en marxa de la comunitat local d’energia. També s’aportaran 312.500 euros més al foment dels vehicles elèctrics compartits.

  • El ple ha donat llum verda als canvis de l’ordenança fiscal que afecten el sistema de tarifació social de les escoles bressol. S’aposta per adequar el màxim les quotes a la situació de cada família, enlloc d’aplicar les mateixes per trams d’ingressos. També s’ha aprovat inicialment el Pla Local d’Infància i Adolescència 2022-2025.

  • Una de les mocions aprovades defensa uns serveis d’atenció domiciliària desmercantilitzats i de qualitat. Al Prat, l’Ajuntament va desmercantilitzar el servei fa un any i ara vol aplicar un increment del 8% del salari del personal, format majoritàriament per dones, però demanda el suport de l’Estat i la Generalitat per fer-ho possible. El marc dels pressupostos generals de l’Estat només permet aplicar-hi increments del 2% i l’Ajuntament reclama una excepció per poder arribar al 8%.

 

El ple municipal del Prat d’abril, celebrat avui dimecres dia 6, ha aprovat destinar una partida extraordinària de 7.295.639,53 €, procedent de romanents de l’any 2021, a implementar millores en els equipaments o l’espai públic o a reforçar i endegar projectes de ciutat en diferents àmbits. S’ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups, excepte de C’s, que s’hi ha abstingut.

Les partides més importants, que representen més del 60% d’aquests 7,3 milions, van adreçades a inversions en edificis, instal·lacions, equipaments o infraestructures municipals, així com en implementar millores a l’espai públic (d’enllumenat, senyalització, etc.).

Pel que fa a la resta de partides, cal destacar que es destinaran fins a 179.000 euros a aportar el capital inicial de l’Ajuntament en l’empresa publicocomunitària d’energia, que és previst constituir properament al Prat.  Aquesta empresa, per a la qual se cercaran socis entre actors privats i la comunitat, és també la base per posar en marxa la comunitat local d’energia que s’està constituint al Prat, que vol ser la de major abast de tot l’Estat. Amb el suport de l’empresa publicocomunitària, els membres d’aquesta comunitat podran autoabastir-se amb energia produïda al Prat i guanyar així independència de les grans elèctriques. 

Precisament, els 179.000 euros que l'Ajuntament aportarà al capital inicial de l'empresa publicocomunitària d'energia equivalen a l'estalvi econòmic que es preveu obtenir a partir de la instal·lació de plaques fotovoltaiques en les cobertes de 22 equipaments municipals durant el proper any. L'estalvi energètic associat a l'ús d'aquest font d'energia renovable també comportarà aquesta reducció de la despesa en els subministraments dels equipaments.

En matèria de sostenibilitat, es destinaran, a més, 312.500 euros a la contractació de serveis de vehicle elèctric compartit, una de les accions amb què l’Ajuntament del Prat vol fomentar un model de  mobilitat sostenible a la ciutat.

Altres partides es destinaran a projectes d’educació (prestació de serveis d’escoles bressol, projectes  pedagògics...), plans d’ocupació, habitatge social o a la prestació dels serveis d’esports, entre d’altres.

 

Cap a un sistema de tarifació social de les escoles bressol que beneficia un major nombre de famílies

Al ple d’avui, també s’han debatut i aprovat diversos temes relacionats amb l’educació i la infància. Un dels més destacats ha estat l’aprovació provisional de la modificació de l’ordenança fiscal (número 18), que implica un canvi en el sistema de tarifació social de les escoles bressol, amb el vot favorable de tots els grups excepte de C’s, que s’hi ha abstingut. A partir del curs vinent, s’aplicarà un nou sistema lineal de càlcul, que determinarà individualment la quota a abonar per part de cada família en funció del seu nivell d’ingressos i membres. Fins ara, totes les famílies dins d’un mateix tram d’ingressos abonaven la mateixa quantitat. La proposta també inclou l’augment del nivell d’ingressos que dona accés a la tarifació social. Així mateix, s’estableix una quota mínima de 35 euros mensuals i una màxima de 160, per als nivells més baixos i més alts d’ingressos, respectivament. D’aquesta forma, s’ampliarà la base de les famílies beneficiades per aquest sistema.

 

Llum verda al Pla local d’Infància i Adolescència

Un altres dels punts sobre educació tractats al ple d’avui és el Pla local d'infància i adolescència (PLIA) 2022-2025, un dels compromisos recollits al Pla d’Actuació Municipal d’aquest mandat. El PLIA té com a objectiu general millorar la planificació estratègica de les polítiques municipals d’infància i adolescència i té en compte les normatives i objectius al respecte establerts per les Nacions Unides i per la legislació catalana i estatal.  Avui, el ple ha aprovat inicialment el pla per unanimitat.

En paral·lel al procés d’elaboració del PLIA, s’ha creat la Taula Local de la Infància i l’Adolescència per fomentar la col·laboració mútua i el treball en xarxa dels diferents agents del sector.

Així mateix, s’ha aprovat inicialment per unanimitat les bases de les subvencions per a empreses que facilitin la contractació laboral al sector de la logística dels participants del projecte “Logística 4.0: generant un ecosistema d’innovació”. Aquest projecte es duu a terme al Prat, Sant Boi i Viladecans en el marc del programa Treball, Talent i Tecnologia de la Diputació de Barcelona.

 

Moció pels serveis d’atenció domiciliària desmercantilitzats i de qualitat

En l’apartat de mocions, el ple n’ha aprovat avui una per defensar uns serveis d’atenció domiciliària desmercantilitzats i de qualitat i una millora de les condicions laborals del personal, format majoritàriament per dones, demanant el suport d’Estat i Generalitat amb aquesta finalitat. La moció s’ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups, excepte de C’s, que s’hi ha abstingut.

Al Prat, l’Ajuntament té la voluntat d’incrementar d’un 8% la remuneració del personal del Servei d’Ajut a Domicili, la gestió del qual es va desmercantilitzar fa un any i depèn d’una fundació (Fundació S21) vinculada a un consorci públic (el Consorci de Salut i Social de Catalunya).  Però, per fer-ho possible, la moció demana una excepció a l’augment del salaris públics, fixat en el 2% per la llei dels Pressupostos Generals de l’Estat. La moció dona suport a les treballadores del Servei d’Ajut a Domicili (SAD) del Prat en la lluita per la millora de les seves condicions laborals.

 

Altres mocions aprovades

Així mateix, s’ha aprovat una altra moció per compensar als usuaris i usuàries que pateixen l’increment dels preus de l’energia i per la reducció del cost de la targeta T-Usual. Hi han votat a favor El Prat En Comú, ERC i Podemos i s’hi ha abstingut el PSC i C's. La moció insta l’Autoritat del Transport Metropolità (ATM) a explorar una reducció excepcional del 50% de la targeta de transport T-Usual per compensar la gent treballadora i amb menys recursos que l’utilitza.

A més, la moció aposta per incrementar la quota tributària de les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, de manera que les grans elèctriques, que han vist incrementar darrerament els seus beneficis, compensin la ciutadania pel cost social de les seves activitats. També aposta per incrementar els ajuts a les famílies que tenen dificultats econòmiques per afrontar la pujada del preu de la llum, aprofitant la recaptació addicional que s’aconseguís amb la pujada de l’impost anterior. Per això, s’insta la Generalitat a aprovar la proposició de llei de modificació de la Llei 5/2020, del 29 d’abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, que implica canvis de la normativa amb els objectius anteriors.

D’altra banda, el ple del Prat ha aprovat una moció per ampliar l’edat per accedir a la T-Jove dels 25 als 30 anys, per tal que l’Ajuntament del Prat proposi i treballi amb l’ATM amb aquesta finalitat i fer efectiva aquesta ampliació abans de 2023. Hi han votat a favor El Prat En Comú, ERC i Podemos i s’hi han abstingut el PSC i C’s.

Al ple d’avui, s’ha aprovat, a més, una moció per instar al Departament d’Educació de la Generalitat a aplicar una moratòria d’un any en la proposta de reorganització del calendari escolar anunciada i a negociar amb tots els agents implicats, amb el vot favorable de tots els grups municipals, excepte d’ERC, que hi ha votat en contra.

Una altra de les mocions aprovades ha estat la de defensa del dret a l’autodeterminació del poble sahrauí, que demana a l’Estat espanyol una rectificació immediata del seu suport al pla d’autonomia del Sàhara occidental presentat pel Marroc i que impulsi la realització d’un referèndum d’autodeterminació al Sàhara Occidental, entre d’altres. S’ha aprovat amb el vot favorable de El Prat En Comú, ERC i Podemos i el vot contrari del PSC i C’s.

Descarregar

(2)

Compartir

A les xarxes