dilluns, 9 setembre, 2019 - 12:45
Inici del curs escolar a l'Escola Sant Jaume, 2017 (imatge d'arxiu)
El Prat de Llobregat comença el curs escolar 2019-2020 amb dos nous instituts de secundària. Dijous vinent, entrarà en funcionament l’Institut El Prat de Llobregat, ubicat en un edifici municipal completament rehabilitat, el de l’antiga Escola del Parc. D’altra banda, la fins ara escola Pepa Colomer incorporarà els estudis d’ESO, convertint-se així en Institut-Escola.
En cadascun dels dos centres, s’incorporaran dues noves línies d’ESO (quatre en total). Aquest primer curs, entraran en funcionament quatre nous cursos de primer d’ESO, amb 120 alumnes en total. La implantació del model d’Institut-Escola al Pepa Colomer té com a principal valor afegit el fet de ser un model integrat d'escolarització (3-16 anys) que permet aprofundir en la continuïat formativa de l’alumnat.
L’Ajuntament del Prat, juntament amb la Generalitat i la comunitat educativa de la ciutat, ha treballat des de fa temps per arribar a configurar aquesta nova planificació educativa per respondre a les necessitats d’escolarització. Amb la incorporació d’aquests dos nous instituts, el Prat compta actualment amb una trentena de centres educatius públics, amb prop de 13.000 alumnes, en les diferents etapes formatives i en ensenyament reglat i no reglat.
A més, al llarg d’aquest curs s’incorporarà el servei AIS (Aula Integral de Suport), adreçat a alumnes amb necessitats educatives especials associades a trastorns mentals greus que necessiten suport integral i intensiu de forma temporal per poder assolir l'equilibri i el benestar personal suficient pel retorn als contextos escolars ordinaris.
Tret de sortida al nou curs escolar
Dijous passat, es va donar el tret de sortida al curs escolar al Cèntric Espai Cultural. Itziar González, exregidora de Ciutat Vella i activista urbana, va ser l’encarregada de pronunciar la lliçó inaugural, sota el títol “Espais cooperatius per a la transformació de la ciutat”. Va posar el focus en la necessitat de cooperació i interacció entre els diferents agent socials, polítics i econòmics del territori i en el paper de la ciutadania en la presa de decisions sobre l’entorn.
Davant de representants de tota la comunitat educativa de la ciutat, tant l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, com la regidora d’Educació, Pilar Eslava, van refermar l’aposta del municipi per l’educació i la cultura. En aquest sentit, cal destacar que, durant aquest curs, es continuarà desplegant el programa municipal IntersECCions, que afavoreix el treball en xarxa entre els centres educatius, els agents culturals i la comunitat i la igualtat d’oportunitats en l’accés a pràctiques educatives, dins dels següents àmbits: l’educació artística, l’anglès, el foment de la lectura, el coneixement científico-tècnic i el patrimoni de la ciutat.
Novetats en la Formació Professional
Aquest curs, s’impartiran 26 especialitats de formació professional de grau mig i superior i 5 tipologies diferents de Programes de Formació i Inserció (PFI), adreçats a joves que no han finalitzat l’ESO, per tal de proporcionar-los l’oportunitat de tornar al sistema educatiu a través de la FP i oferir-los l’aprenentatge imprescindible per accedir al mercat de treball.
Pel que fa a les novetats, cal destacar que l’Institut Illa dels Banyols impartirà una nova especialitat: un cicle formatiu de grau superior, únic a tot l’Estat, on es prepararà l’alumnat per treballar com a hoste o hostessa en diferents mitjans de transport (aeri, marítim i terrestre), a més de fires i congressos. D’altra banda, l’institut incorporarà a la FD Dual –que aprofundeix els vincles entre l’entorn acadèmic i empresarial- el cicle formatiu de grau mitjà d’Electromecànica de vehicles d’automòbils. L’Institut Les Salines també començarà un nou PFI d’Auxiliar en imatge personal: perruqueria i estètica. L’oferta es completa amb el cicle formatiu de grau mitjà de Perruqueria i cosmètica capil·lar, que pot donar continuïtat formativa al PFI.
Donar continuïtat a l’etapa 0-6 anys
Un altre dels reptes d’aquest curs escolar és donar major continuïtat i coherència a la tasca educativa que es fa a les escoles bressol (dels 0 als 3 anys) i al segon cicle d’educació infantil (dels 3 als 6 anys). Per expressar aquesta voluntat, dimecres passat, 4 de setembre, prop de 200 mestres d’aquestes etapes educatives es van aplegar en un acte a l’Escola del Parc per treballar en aquesta connexió d’etapes. L’Ajuntament del Prat també vol continuar aprofundint en el treball amb les famílies, per fer-les partícips de l’educació dels seus fills i filles, amb diferents tallers i activitats i facilitant que puguin compartir amb ells diferents espais als centres (espai nadó, espai familiar o espai de joc).
A les escoles bressol, l’Ajuntament manté la tarifació social, bonificant d’un 15 a un 65% el preu d’escolaritat, en funció de la renda i nombre membres de la llar.
Les activitats extraescolars
L'Ajuntament del Prat destinarà aquest curs uns 239.000 euros a ajuts socials per garantir l’accés a la realització d'activitats extraescolars per a 1.400 infants i joves de famílies de la ciutat. Cal destacar que als centres educatius públics del Prat, la denominada comissió social, integrada per un equip multidisciplinar social i educatiu de l’Ajuntament i Generalitat, treballa per proposar la realització d’activitats extraescolars per fomentar determinades habilitats segons el perfil i necessitats de cada alumne (per exemple, fer teatre, per promoure l’expressió corporal i reforçar la pròpia imatge).