dijous, 29 agost, 2019 - 10:15

Exposició aeronàutica: 100 anys d'aviació

"El Prat de Llobregat acull una exposició sobre aeronàutica única a Catalunya"

Centre Cultural Aeronàutic del Prat: exposició "100 anys d'aviació"

Destaquen dues rèpliques a mida real del primer avió que es va enlairar des de l’aeroport del Prat l’any 1916 (el Monocoq), amb destinació a Palma de Mallorca, i del que va fer el primer vol a Espanya, a la ciutat de Barcelona, l’any 1910 (el Blériot XI). 

També es poden trobar fotografies i referències històriques de Maria Pepa Colomer, la primera dona catalana amb llicència de pilot molt vinculada a l’aeroport del Prat.

 

A partir del proper diumenge, 1 de setembre, es pot tornar a visitar al Prat de Llobregat l’exposició “100 anys d'aviació”. La mostra repassa l'evolució que ha viscut l'aviació internacional, nacional i també local al llarg de la història, a través d'aeronaus, panells gràfics, fotografies, motors i maquetes d’avions, així com de les terminals i les pistes de l’aeroport. L’exposició, que acull el Centre Cultural Aeronàutic de l’aeroport del Prat, és l’única d’aquestes característiques present a Catalunya.

L’exposició està organitzada per la Fundació Privada Parc Aeronàutic de Catalunya (de la qual depèn el Centre Cultural Aeronàutic del Prat), amb la col·laboració d’AENA, que cedeix l’espai per a la mostra. Per la seva banda, la fundació és la propietària dels avions i maquetes exposades, en molts casos procedents de donacions de particulars, i, a partir del treball del voluntariat, garanteix totes les tasques necessàries de gestió, manteniment o dinamització. L’Ajuntament del Prat de Llobregat també hi dona suport, contribuint a la difusió de les seves activitats.

L’exposició va néixer el 13 de maig de 2016, en el marc de la celebració del centenari del primer vol que es va enlairar de l’aeroport del Prat, en direcció a Palma de Mallorca, el 2 de juliol de 1916. En aquella època, l’avió va trigar fins a 2 hores i 8 minuts a completar el trajecte.  Un dels exemplars més destacats de l’exposició és precisament l’avió Monocoq en què Salvador Hedilla va realitzar aquest primer vol des del Prat.

Una altra de les peces més destacades és la rèplica de l’avió Blériot XI, amb què el pilot francès Julien Mamet va fer el primer vol a Espanya, precisament a la ciutat de Barcelona, l’any 1910.

En l’exposició, també s’hi poden trobar fotografies i referències històriques de Maria Pepa Colomer (Barcelona, 1913 - Surrey, Anglaterra, 2004)  que, amb només 18 anys, es va convertir en la primera pilot d’avió catalana. Cal destacar que, durant la Guerra Civil Espanyola, es va ocupar del trasllat aeri de ferits de guerra i d’altres tasques que li va encomanar la Generalitat de Catalunya.

Tres anys després de la seva inauguració, l’exposició resta oberta al públic i, després de l’aturada del mes d’agost, es podrà tornar a visitar gratuïtament a partir del proper diumenge, 1 de setembre, de 10 a 13.30 h. A partir del següent cap de setmana, es podrà visitar tant dissabte com diumenge en aquest mateix horari.

També es poden concertar visites entre setmana, amb reserva prèvia. De fet, són diversos els grups d’alumnes de diferents escoles de l’entorn que visiten l’exposició, que també vol contribuir a la divulgació i formació en matèria d’aeronàutica.

L’edifici del Centre Cultural Aeronàutic (Av. Maria Pepa colomer / C. Josep Maria Carreras) que acull l’exposició es troba al costat de la Terminal Corporativa de l’aeroport del Prat.

Descarregar

(2)
(5)

Compartir

A les xarxes