dimecres, 7 novembre, 2018 - 11:45

El Prat adapta el seu pla local de gent gran als reptes demogràfics i als avenços en atenció social

Gent gran activa (imatge d'arxiu).

Actualment, viuen al Prat 12.044 persones majors de 65 anys, un 60,76% més que l’any 2000, i es preveu que l’any 2021 arribin a les 13.000, situant l’índex d’envelliment del municipi en un 20,5%.

El ple municipal ha donat aprovació inicial al nou Pla Local de gent gran del Prat de Llobregat aquest dimecres, 7 de novembre. Amb aquest pla, que es desenvoluparà entre els anys 2018 i 2023, es volen adequar les polítiques que incideixen sobre la qualitat de vida de les persones grans als nous reptes socials i demogràfics, així com als nous models d’atenció social. L’Ajuntament està desenvolupant aquest procés de la mà de les diferents entitats i col·lectius de gent gran de la ciutat. Després del tràmit d'ahir al ple, sobre un període d'al·legacions, perquè les persones interessades puguin fer les seves propostes. 

5 eixos estratègics

El Pla local de la gent gran parteix de la base que l’envelliment no és la darrera etapa de la vida, sinó un procés vital. Els seus objectius i accions són transversals i tenen en compte les necessitats en diversos àmbits (residencials, d’oci, lleure, salut, benestar, etc). Les 5 línies estratègiques del Pla local de la gent gran són les següents:

  • Promoció i defensa de la qualitat de vida: per afavorir l’accés als serveis de promoció de la salut i les pràctiques saludables, mantenir i millorar la qualitat de vida al domicili habitual, promoure la inclusió de la gent gran en els serveis i activitats de la ciutat, donar suport a les persones cuidadores familiars, així com a les famílies que depenen de la gent gran, i atendre les persones amb dependència amb necessitats d’allotjament alternatiu a la pròpia llar. En aquest sentit, cal destacar que l’Ajuntament del Prat segueix treballant perquè es construeixi una nova residència pública al municipi, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya, com a administració competent en aquesta matèria.
  • Afavorir i donar suport als projectes de vida personals: promovent l’autonomia de la gent gran, fomentant el seu accés a les activitats socials i culturals o al voluntariat i facilitant-los gestions legals (referents al testament vital, document d’últimes voluntats...).
  • Les persones grans, protagonistes:  valorant la funció social de la gent gran, promovent la seva participació i fomentant una imatge positiva de la vellesa, entesa com un procés i no com una etapa.
  • Un pla de gent gran per a totes les edats: realitzant accions de sensibilització dirigides al conjunt de la ciutadania per evitar la discriminació i els abusos a la gent gran o promovent la capacitació i cura dels professionals del sector.
  • Comunicació amb la gent gran: donant més informació per a la detecció i orientació a serveis de salut i millorant l’accés a la informació per part de la gent gran.

Per actualitzar aquest pla local, que es va elaborar per primera vegada l’any 2003, l’Ajuntament del Prat, no només ha consultat amb personal tècnic i expert, sinó també amb les pròpies persones grans  i també hi han participat els diferents grups municipals . Amb aquest objectiu, es va realitzar el juny de l’any passat una jornada participativa amb gent gran, per tal de contrastar les opinions recollides durant el treball de camp previ -amb entrevistes amb serveis i agents socials del municipi- i recollir propostes concretes per tal d’incloure al pla. El procés d’elaboració del pla també ha implicat l’elaboració d’un mapa de recursos locals per a la gent gran.                                           

La proposta de pla va ser compartida pel passat 3 de juliol amb les entitats i col·lectius de gent gran de la ciutat,  per fer-los retorn de les propostes que elles mateixes havien plantejat. L'acte es va celebrar al Centre Cívic Sant Jordi Ribera Baixa.  En aquesta presentació, hi van intervenir l’alcalde del Prat, Lluís Tejedor, i la tinenta d’alcalde de l’Àrea d’Acció Social, Marga García, acompanyats per d’altres regidors i responsables de l’Ajuntament, així com per representants de tots els grups municipals. La presentació de les línies estratègiques del text van anar a càrrec d’Enric Sampere, de la consultoria Progess, que ha donat suport en l’elaboració del mateix. A més, es va comptar amb la ponència “Noves polítiques per a noves formes d’envellir” de Toni Rivero, cap de consultoria i projectes d’envelliment de la Fundació Salut i Envelliment de la UAB.

Des d'aleshores, s'ha mantingut obert un període per incorporar esmenes al text, abans de la seva aprovació definitiva al ple d'ahir. 

La gent gran del Prat de Llobregat, en xifres

Al Prat de Llobregat, estan empadronades actualment 12.044 persones majors de 65 anys, de les quals el 56,9% són dones i el 43,1% homes, segons el padró municipal. Des de l’any 2000, el nombre de persones grans del municipi s’ha incrementat d’un 60,76%, mentre que el conjunt de la població ha crescut tan sols un 1,98%. Segons l’Idescat, l’any 2021 el nombre de persones grans al Prat de Llobregat s’aproximarà a les 13.000, la qual cosa situaria la taxa d’envelliment (la relació entre les persones majors de 65 anys i les menors de 15) del municipi en el 20,5%.

Descarregar

(2)
(4)

Compartir

A les xarxes