dimecres, 7 abril, 2021 - 20:00

El ple mobilitza 12 milions per impulsar la reactivació econòmica i la reconstrucció de la ciutat front a la covid

Ple abril 2021

 

 • S’afegeixen als 6 milions invertits l’any passat per fer front a la pandèmia i impulsar l’estratègia de reconstrucció de la ciutat front a la covid.

 • Entre les principals inversions, destaquen les destinades a pacificar els carrers, fer millores a l’espai públic i els equipaments, promoure la transició energètica i la mobilitat sostenible o donar suport social a les persones més afectades per la pandèmia o al fons de contingència per fer front a necessitats sobrevingudes en el context de la covid.

 • El ple municipal també ha aprovat inicialment el Pla local d’habitatge 2021-2027, que consta de 4 eixos d’actuació: promoure l’habitatge assequible i social; rehabilitar i mantenir el parc existent, incorporant criteris d’eficiència energètica; l’accés a l’habitatge i l’atenció a l’exclusió residencial; i el control del preu del lloguer i del bon ús dels immobles.

 

El ple municipal del Prat, que ha tingut lloc aquest dimecres 7 d'abril, ha aprovat destinar 12.073.536 euros més a impulsar la reactivació econòmica i la reconstrucció de la ciutat front a la covid. Les inversions aprovades avui al ple s’afegeixen als més de 6 milions que ja es van destinar l’any passat a fer front a l’impacte de la covid i a impulsar l’estratègia de reconstrucció local front a la pandèmia.

D’aquesta manera, l’Ajuntament del Prat, amb una situació econòmicament sanejada, posa la seva solvència al servei de la reconstrucció, així com al foment d’un model de ciutat més sostenible que avanci en la seva estratègia de transició energètica. La necessitat d’accelerar les inversions en aquesta qüestió ja estava contemplada al Pla d’Acció Municipal (PAM) 2020-2023.

D’entre els més de 12 milions d’inversions aprovats avui, fins a 7,5 es destinen a mesures per pacificar i peatonalitzar carrers i places i millorar l’espai públic i els equipaments de la ciutat, així com el seu mobiliari i equipaments. A l’espai públic, també s’invertirà en millores relacionades amb les condicions d’enllumenat, aslfaltat, senyalització, clavegueram, neteja o jardineria.

També es finançaran mesures per promoure la mobilitat sostenible i avançar en l’estratègia de transició energètica de la ciutat, per exemple amb la instal·lació de plaques d’energia fotovoltaica, així com per a la promoció i millora del sector agrícola.

Mig milió més s’invertirà en reforçar els serveis socials i projectes per donar suport als col·lectius més vulnerables i afectats per la pandèmia, com ara el d’Àpats a domicili i el Punt Solidari, que distribueix ajuda alimentària i bàsica, o diferents actuacions del Pla d’Actuació de Sant Cosme (PASC).  Cal tenir en compte que els serveis socials del Prat han triplicat l’import dels seus ajuts el darrer any per fer front a la pandèmia, passant dels 301.800 euros de 2019 als 950.000 de 2020.

D’altra banda, cal afegir un milió d’euros més que es destinarà al fons de contingència de la covid, per fer front a necessitats sobrevingudes que vagin sorgint en el context de la pandèmia sanitària.

Aquestes inversions de més de 12 milions d’euros s’han aprovat amb el vot a favor de l’equip de govern, l’abstenció de C's i Podemos i el vot contrari d’ERC.

Llum verda al Pla local d’habitatge del Prat 2021-2027

El ple municipal d’avui també ha donat llum verda al Pla local d’habitatge de la ciutat per al període 2021-2027. Aquest pla, que defineix per un període de 6 anys les estratègies i propostes a desenvolupar des del govern local amb l’objectiu de fomentar l’assoliment del dret de la ciutadania a gaudir d’un habitatge digne en condicions assequible, s’ha elaborat a partir d’un procés participatiu del qual han pres part els diferents col·lectius, moviments i agents involucrats en la matèria al Prat.

El Pla local d’habitatge, l’elaboració del qual estava contemplada pel Pla d’Actuació Municipal 2020-2023, recull línies d’actuació relacionades amb els 9 reptes següents:

 • Reforçar l’acompanyament individualitzat de les unitats de convivència en situació d’exclusió residencial o en risc de ser-hi.
 • Atendre els diferents col·lectius en situació de vulnerabilitat en relació a l’habitatge.
 • Generar un parc d’habitatge assequible divers i que faciliti la integració.
 • Gestionar el parc assequible municipal de manera propera i de qualitat.
 • Impulsar la millora dels habitatges i entorns més vulnerables.
 • Impulsar la millora energètica i l’ús d’energies renovables.
 • Reforçar la col·laboració pública, social, comunitària i privada.
 • Coresponsabilitzar a la propietat del bon ús dels seus habitatges.
 • Incorporar la perspectiva de gènere a les polítiques d’habitatge

També es defineixen quatre grans eixos d’actuació per assolir els reptes anteriors: ampliar el parc d’habitatge assequible i social; rehabilitar, mantenir i conviure al parc existent (tot tenint en compte criteris d’eficiència i estalvi energètic); l’accés a l’habitatge i l’atenció a l’exclusió residencial; i el control del preu del lloguer i del bon ús dels immobles. Per al desenvolupament d’aquests eixos d’actuació, es contempla un pressupost total de 25.175.000 euros, dels quals més de 16,5 milions seran per a l’ampliació del parc d’habitatge social i assequible.

Així mateix, el pla consta de mesures específiques adreçades a cobrir les necessitats d’habitatge de diferents col·lectius:  les persones grans, les joves, les famílies monomarentals, les persones sense llar, les dones que pateixen violència masclista, la població nouvinguda, les persones amb diversitat funcional o les persones que ocupen habitatges.  El pla s’ha aprovat avui inicialment amb el vot favorable de tots els grups, excepte de C’s, que s’hi ha abstingut.

Declaració institucional pel 90è aniversari de la II República

També cal destacar l’aprovació de la declaració institucional en motiu del 90è aniversari de la proclamació de la II República, que es commemora el proper 14 d’abril. La declaració, presentada pels grups de El Prat En Comú, PSC i Podem, contempla la instal·lació d’una placa al saló de plens de l’Ajuntament en memòria de les persones membres del consistori que van ser represaliades pel feixisme. S’hi recordarà nominalment l’alcalde del Prat, Lluís Serra Giribert, així com els regidors Joan Nadal Guixà, Moisés Orcol Elía i Joan Reixach Prat, que van ser afusellats pel franquisme per defensar democràticament les seves idees i la legalitat de la II República.

També es referma la voluntat de seguir penjant la bandera republicana en un lloc visible de la Casa de la Vila cada 14 d’abril, així com el compromís d’elaborar una proposta des de la regidoria de Memòria històrica, en col·laboració amb persones de reconegut prestigi en l’àmbit de la historiografia local, per seguir recordant i refermant anualment els valors publicans. ERC també ha votat a favor de la declaració i C’s hi ha votat en contra.

Lluís Serra Giribert dona nom al fins ara Passeig de Joan Carles I

A més, al ple d’avui s’ha aprovat canviar el nom del fins ara Passeig de Joan Carles I, que passa a denominar-se Passeig de Lluís Serra Giribert, en homenatge a l’alcalde del Prat afusellat per la Dictadura franquista. Així mateix, també s’han aprovat d’altres canvis del nomenclàtor. La plaça de la Cerdanya passa a denominar-se plaça de Xavier Ruiz Millán, en homenatge a qui va ser fundador de la Colla de Diables i del Ball de Diables del Prat, per la seva contribució fonamental a la cultura popular de la ciutat.

Així mateix, s’assigna la denominació de carrer Pratenc cent vuit al vial corresponent a l’antic carrer E. Així mateix, s’han aprovat modificacions de caràcter tècnic de l’Ordenança municipal reguladora del procediment de numeració de les vies públiques i denominació de les vies i d’altres espais i equipaments públics. Un dels canvis més destacats és que es prendran en consideració els criteris de discriminació positiva envers els noms femenins pel que fa al nomenclàtor. Tant els canvis d’aquesta ordenança com dels noms dels tres carrers i places anteriors s’han aprovat amb el vot favorable de l’equip de govern, ERC i Podemos i el vot contrari de C’s.

En l’apartat de mocions, també cal destacar l’aprovació d’una en defensa dels drets humans i de solidaritat i suport al poble sahrauí. Després de  la ruptura de l’alto al foc entre les parts del passat mes de novembre, la moció demana accions polítiques i diplomàtiques tant al govern espanyol com al marroquí per garantir el respecte dels drets humans i democràtics del poble sahrauí i la retirada immediata del desplegament militar a la zona de El Guerguerat. També apel·la a la responsabilitat de les parts implicats per respectar l’acord i accelerar el procés negociador per a la recerca d’una solució pacífica, entre d’altres qüestions. Tots els grups hi han votat a favor, excepte C’s que s’hi ha abstingut.

També cal destacar que, durant la sessió d’avui, s’ha seguint avançant en les mesures d’innovació i transparència per facilitar l’accés i seguiment del ple municipal. Per primera vegada, s’ha pogut seguir a través del sistema de videoactes a través del canal de Youtube de l’Ajuntament del Prat, on també es pot recuperar el vídeo de la sessió complet una vegada finalitzada. També s’ha retransmès en directe, com ja venia sent habitual, a través de Elprat.tv.

Descarregar

(2)

Compartir

A les xarxes