dimecres, 5 maig, 2021 - 19:30

El ple del Prat aprova l’adhesió de la ciutat a la Declaració de Barcelona per a l’alliberament de patents de la vacuna contra la covid

 

  • El ple municipal també ha aprovat per unanimitat una partida inicial de 410.736 € per adquirir 4 habitatges i destinar-los al lloguer públic i assequible.  Fins al 2027, és previst adquirir fins a 70 habitatges pel dret de tanteig i retracte, que s’afegiran als 21 actuals.

  • També s’ha aprovat definitivament l’Ordenança Municipal d’Autoconsum amb Energia Fotovoltaica per unanimitat. El Prat és el primer municipi de tot l’Estat que ha arribat a un acord amb AESA (Agència Estatal de Seguretat Aèria) perquè no calgui demanar permís individualment a l’agència per instal·lar plaques fotovoltaiques, sinó només fer una comunicació prèvia al departament d’urbanisme de l’Ajuntament. Així mateix, s’incentiva la seva instal·lació amb exempcions d’impostos i taxes municipals.

  • El ple també ha aprovat per unanimitat una partida addicional de 130.000 euros per reforçar els ajuts per a activitats d’estiu i extraescolars, atenent a l’impacte de la pandèmia sobre les rendes familiars. En total, es destinaran 474.000 euros amb aquesta finalitat per cobrir la totalitat de la demanda d’ajuts.

 

El ple municipal del Prat, celebrat aquest dimecres 5 de maig a la tarda, ha acordat l’adhesió de la ciutat a la Declaració de Barcelona per a l’alliberament de patents de la vacuna contra la covid. La declaració demana al govern estatal i a la Comissió Europea que s’activin els mecanismes i acords necessaris amb les indústries farmacèutiques corresponents, en condicions de transparència, per tal que alliberin les patents de les vacunes contra la covid. S’ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups excepte de C’s, que s’ha abstingut.

La declaració aposta per facilitar la transferència de coneixement al respecte per accelerar al màxim la capacitat global de producció de les vacunes, i més tenint en compte les inversions públiques multimilionàries concedides amb aquesta finalitat.  També es demana que es deixi d’obstaculitzar la distribució de les vacunes en ciutats i municipis d’arreu del món, per assegurar una cobertura global.

Es tracta d’una declaració promoguda per agències públiques i organitzacions internacionals de la salut global des de la ciutat de Barcelona, davant d’una crisi sanitària global sense procedents. La declaració ha estat signada per Metges Sense Fronteres, Metges de el Món, Oxfam Intermón, Amnistia Internacional, Medicus Mundi, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l'Agència de Salut Pública de Barcelona. Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron; Rafael Vilasanjuan, director d'Anàlisi i Desenvolupament Global d'ISGlobal; i Antoni Trilla, l'epidemiòleg de l'Hospital Clínic i professor de la Universitat de Barcelona,  també s’hi ha adherit a títol individual.

 

Més de 400.000 euros per ampliar d’un 20% el parc municipal d’habitatge destinat a lloguer assequible

El ple municipal d’avui també ha aprovat per unanimitat una partida inicial de 410.736 € per adquirir habitatges, a partir del dret de tanteig i retracte (que dona preferència a l’administració per comprar habitatge). Amb aquest import, s’adquiriran 4 habitatges de la ciutat, per destinar-los al lloguer públic i assequible. Això permetrà d’incrementar d’un 20% els habitatges de propietat municipal, que en aquests moments són 21 i s’elevaran fins a 25.

Segons preveu el Pla local d’habitatge 2021-2027, aprovat inicialment al ple del mes passat, l’Ajuntament té previst adquirir 70 habitatges, invertint un total de 4,25 milions, durant aquest període.  La compra d’aquests primers 4 habitatges, amb la partida de 410.736 € aprovada avui, s’emmarca en aquesta previsió d’inversions global per a l’exercici del dret de tanteig i retracte. A més, el pla local contempla ampliar el parc públic de lloguer assequible mitjançant d’altres mecanismes, com la construcció de noves promocions o les reserves per a habitatge protegit en sòl urbà consolidat, amb una inversió total de 16,5 milions d’euros. Si a aquesta línia d’actuació li afegim la resta d’eixos estratègics del pla, vinculats a la rehabilitació, l’atenció de l’exclusió residencial i el control del bon ús dels immobles i del preu del lloguer, el seu pressupost global arriba a 25 milions.

 

Aprovada l’Ordenança d’autoconsum amb energia fotovoltaica: simplificació de tràmits i exempcions fiscals per instal·lar plaques solars

D’altra banda, el ple d’avui també ha aprovat definitivament l’Ordenança Municipal d’Autoconsum amb Energia Fotovoltaica per unanimitat. Aquesta ordenança servirà per regular el desenvolupament a la ciutat d’un model energètic net, sostenible i democràtic, basat en l’autoconsum energètic, és a dir, en la capacitat de la ciutadania de produir l’energia que consumeix mitjançant plaques fotovoltaiques.

Per facilitar la seva instal·lació, l’Ajuntament del Prat és el primer de tot l’Estat espanyol que ha arribat a un acord amb AESA (Agència Estatal de Seguretat Aèria) per tal que cada persona, empresa o organització que vulgui instal·lar plaques fotovoltaiques al terrat de l’edifici corresponent no hagi de demanar individualment un permís a aquesta agència. Per norma general, aquest és un requisit necessari en el cas de les localitats amb un aeroport al seu terme municipal, però, per tal de simplificar i facilitar el tràmit, aquest acord permetrà instal·lar-se plaques fotovoltaiques al terrat només fent una comunicació prèvia al departament d’Urbanisme de l’Ajuntament, sempre i quan l’edifici compleixi la resta de condicions necessàries per fer-ho.

A més, l’ordenança contempla diverses bonificacions per a les persones que s’instal·lin plaques fotovoltaiques, del 50% de l’IBI durant tres anys o l’exempció del 95% de la quota de l’impost sobre construccions i obres. En el marc de l’estratègia de transició ecològica del Prat, la Casa de l’Energia també està donant assessorament a la ciutadania i al teixit social i comercial en aquesta matèria.

 

S’amplien fins a 474.000 euros els ajuts per activitats d’estiu i extraescolars

Així mateix, el plenari també ha acordat per unanimitat dotar de més recursos diversos programes i accions en l’àmbit de l’educació, principalment per ampliar els ajuts per a activitats d’estiu durant la temporada 2021 i les extraescolars del curs 2021-2022. Tenint en compte l’impacte de pandèmia sobre les rendes familiars, enguany l’Ajuntament ha decidit ampliar el suport econòmic per cobrir el cost de les activitats d’estiu i extraescolars i cobrir tota la demanda d’ajuts sol·licitats per les llars de la ciutat. Això ha comportat ampliar en  130.000 euros els ajuts previstos amb aquesta finalitat, que sumats als 344.000 euros ja aprovats a principis d’any, ascendeixen a un total de 474.000 euros.

 

Bases de la convocatòria d’ajuts per a ensenyaments d’educació superior

En la mateixa línia d’invertir en facilitar l’accés a l’educació i la cultura per part de la ciutadania, entre els punts aprovats pel ple d’avui també figura l’aprovació inicial de les bases de la convocatòria de subvencions per facilitar l’accés a ensenyaments d’educació superior (cicles formatius de grau superior, estudis universitaris, etc.) dels  cursos 2021-2022, 2022-2023 i 2023-2024. Per al curs 2021-2022, també s’ha aprovat una despesa de 20.000 euros amb aquesta finalitat. Aquest punt s’ha aprovat amb el vot favorable de tots els grups, excepte l’abstenció de C’s.

En el ple d’avui, l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, també ha avançat que l’Ajuntament preveu organitzar un acte en record de les persones que han perdut la vida per la covid a la ciutat i de suport al seu entorn familiar i social durant el proper mes de juny.

Descarregar

(2)
(1)

Compartir

A les xarxes