dijous, 15 maig, 2025 - 14:45
El projecte de planejament de l’eixample nord de la ciutat, el barri de la Seda-Paperera, és finalista com a millor desenvolupament urbanístic als premis ASPRIMA-SIMA 2025, unes distincions que reconeixen les iniciatives més destacades del sector urbanístic pels aspectes innovadors, sostenibilitat i desenvolupament d’habitatges i barris. Els finalistes, i posteriorment els premis, han estat triats per un jurat independent configurat per enginyers, arquitectes, juristes i especialistes amb càrrecs rellevants del sector immobiliari i urbanístic.
El nou espai de la ciutat, que es troba encara en fase de gestió, i comporta el plantejament de 41,9 hectàrees del municipi. Preveu un espai públic sostenible, amb carrers pacificats i grans illes per als vianants i amb una aposta clara pel transport públic i sostenible amb connexions intermodals amb Rodalies i Metro.
Al mateix temps, preveu ser una zona residencial que treballi per la transició ecològica, amb mecanismes com ara la producció i autoconsum d’energia fotovoltaica i eines per ser un barri de casi zero emissions. El barri incorporarà, de la mateixa manera que s’està produint a l’Eixample Sud, una doble xarxa d’abastament d’aigua, que permeti reaprofitar, al màxim, tota l’aigua possible. En aquest sentit, es treballa perquè el projecte compti amb la certificació BREEAM, que acredita la sostenibilitat ambiental integral a partir de 10 indicadors sobre la gestió, salut, benestar, energia, transport, aigua, materials, residus, ús ecològic del sòl, contaminació i innovació del desenvolupament urbanístic.
D’altra banda, l’aposta per l’habitatge públic també serà un tret característic al nou barri: dels 6.000 habitatges projectats, més del 40% seran de protecció oficial i d’aquest un 50% de titularitat pública, que seran per augmentar el parc de lloguer assequible municipal.
Finalment, cal destacar que hi haurà serveis i equipaments culturals, educatius i sanitari i s’apostarà per eixos comercials per dinamitzar i promocionar el comerç local i de qualitat.