divendres, 3 maig, 2019 - 10:00

Compartim IntersECCions

Centres educatius i culturals del Prat comparteixen projectes per unir educació, cultura i comunitat

Cartell de "Compartim IntersECCions"

“Compartim Interseccions” vol mostrar a la ciutadania el resultat del treball dels diferents centres educatius, culturals i entitats en el marc d’IntersECCions: un programa municipal pioner a Catalunya per promoure la igualtat d’oportunitats educatives i el dret a la participació cultural. 

Hi haurà una jornada sobre el projecte Caçadors i Caçadores de Mirades, amb què alumnes de l’Escola Jaume Balmes relaten les diferents mirades del barri de Sant Cosme a partir del contacte amb veïns i veïnes i entitats del barri, amb el teatre i les arts visuals com a canal d’expressió.

Alumnat de 6è de primària de totes les escoles del Prat protagonitzaran la Ràdio Cantata, una experiència musical amb elements radiofònics en què els nens i nenes transmetran quina és la ciutat que volen per al futur.

 

Sota el lema “Compartim IntersECCions”, més de 6.000 alumnes de 25 centres educatius del Prat  compartiran amb la ciutadania el treball fet a lllarg del curs en el marc d’aquest programa durant el mes de maig. Interseccions és un programa municipal pioner a Catalunya per promoure la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’educació i el dret a la participació cultural, que està en marxa des de 2016 i compta amb el suport del Departament d’Educació de la Generalitat.

IntersECCions entén la ciutat com un context d’aprenentatge per treballar transversalment la cultura i l’educació des d’una visió comunitària mitjançant diferents accions. Per això, impulsa el treball en xarxa i transversal d’agents educatius, socials i culturals per fomentar projectes en diferents àmbits de coneixement (educació en les arts, lectura, coneixement de la ciutat, impuls de l’anglès i coneixement científic, tècnic i digital). Enguany, s’han desenvolupat prop d’una cinquantena de projectes i s’hi han implicat 250 docents.

Caçadors i Caçadores de Mirades a l’Escola Jaume Balmes de St Cosme

Sota el lema “Compartim IntersECCions” (#CompartimIntersECCions), es mostraran diverses activitats al conjunt de la ciutadania. Entre elles, destaca la mostra del projecte Caçadors i Caçadores de mirades, que promou els vincles de l’escola Jaume Balmes amb el barri de Sant Cosme, amb visió comunitària. Durant aquest curs, l’alumnat ha elaborat relats de les diferents mirades de Sant Cosme que tenen els seus veïns i veïnes i ho han fet a partir d’entrevistes amb diferents membres de la comunitat. Per preparar-les van rebre primer capses de diferents entitats, veïnes i veïns, emplenades amb materials sobre les seves vivències i memòries al barri. Els relats s’han construït a partir de metodologies de treball teatral i d’arts visuals i,per això, l’alumnat ha comptat amb el suport de l’Escola d’Arts del Prat i de l’Escola d’Arts en Viu. Aquest treball s’exposarà el 18 de maig a l’Escola Jaume Balmes.

Un grup de recerca de literatura infantil i juvenil de la UAB col·labora al projecte “Converses literàries”

Una segona exposició oberta al públic mostrarà el procés i resultats del projecte “Converses literàries”, del 13 al 30 de maig a la Biblioteca Antonio Martín. La conversa literària és una metodologia de treball de la lectura a l’aula,  que incentiva la participació d’infants i joves, per tal de generar un espai de discussió literària que incentivi una lectura crítica i més rica i on també es busca la implicació de la família. En escoles bressol, facilita uns primers contactes de qualitat dels nens i nenes de 0 a 3 anys amb la literatura infantil.

Aquest projecte neix d’un treball de co-disseny realitzat el curs passat per part dels diferents agents implicats en el denominat “laboratori de lectura”. Els laboratoris són els espais del programa IntersECCions on s’impulsen idees i projectes de nova creació. A més, ha comptat amb l’acompanyament del grup de recerca de literatura infantil i juventil GRETEL de la UAB.

La ciutadania també podrà gaudir d’una actuació musical, impulsada per l’Escola Joan Maragall i l’Escola d’Arts en Viu. L’actuació, que se celebrarà el 4 de maig a la tarda a la Plaça d’En Fondo d’en Peixo, coincidirà amb el festival de cultura popular i tradicional del Prat, el Pratifolk. Protagonitzarà l’acció musical l’alumnat que participa al programa d’IntersECCions per democratitzar l’accés la música (Entreinstruments) i, més concretament, d’una de les seves tres branques (Entretradis), dedicada als instruments de música tradicional.

A més, es podrà gaudir de “La Cercavila del Foc” el 17 de maig a la tarda, on es compartirà amb la ciutadania el projecte d'arts visuals realitzat per l'Escola Pepa Colomer al voltant de la temàtica "El Gall de Foc”: símbol al voltant del qual l’escola ha treballat diversos valors amb l’alumnat. Hi col·laboren l'Associació d'Amics de l'Art del Prat, l'Associació de Veïns Sant Jordi - Ribera Baixa i l'entitat Ball de Diables.

Una experiència musical amb elements radiofònics: Ràdio Cantata

D’altres activitats estaran adreçades a les comunitats (educatives, socials, culturals) implicades en cada projecte. Entre elles, cal destacar la Cantanta Ciutat del Prat, que aplegarà el 10 de maig al CEM Julio Méndez alumnat de 6è de primària, professorat i famílies de les escoles del Prat en una experiència musical compartida per 18è any any consecutiu. Sota el títol “Ràdio Cantata”, enguany estarà carregada d’elements radiofònics, que ajudaran a explicar quin és el Prat en què somnien els alumnes de la ciutat.

Més informació a: https://www.elprat.cat/interseccions/compartiminterseccions

Descarregar

(2)
(5)

Compartir

A les xarxes