dilluns, 13 març, 2023 - 18:45

El Prat acull una jornada tècnica de la Generalitat amb agents del territori sobre els usos ambientals i agrícoles del Delta del Llobregat

Flamencs al delta febrer 2022

Flamencs al Delta del Llobregat, en una imatge d'arxiu d'aquest febrer (foto: Consorci dels Espais Naturals del Delta del Llobregat).

  • La Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i l’alcalde Lluís Mijoler inauguraran la jornada
  • La trobada té la voluntat d’aplegar els diferents agents involucrats en el desenvolupament i la preservació d’aquesta àrea per debatre i trobar un equilibri dels seus usos ambientals i agrícoles

El Prat de Llobregat acollirà aquest dimecres, 15 de març, la jornada tècnica ‘Territori Delta’, organitzada per la Conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. L’acte, que tindrà lloc al Cèntric Espai Cultural a partir de les 9.30 h, té la voluntat d’aplegar els diferents agents involucrats en el desenvolupament i la preservació d’aquesta àrea per debatre i trobar un equilibri dels seus usos ambientals i agrícoles.

La jornada marca així el tret de sortida d’un procés deliberatiu sobre la gestió i els recursos que han d’acompanyar l’ampliació de les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) al Delta del Llobregat que està actualment en tràmit. La consellera Teresa Jordà i Roura i l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, inauguraran l’acte, en què participaran representants de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, el Port de Barcelona, AENA, la Comunitat d’Usuaris d’Aigües de la Vall Baixa i Delta de Llobregat, sindicats agraris, el Parc Agrari del Baix Llobregat, el Consorci per la Protecció i la Gestió dels Espais Naturals del Delta del Llobregat i entitats ecologistes. 

En el primer col·loqui, a les 10 h, s’abordaran les qüestions vinculades a infraestructures i territori, mentre que en el segon, a les 11.45 h, es tractarà tot allò relatiu a la producció d’aliments i la biodiversitat. El director de Projectes Ambientals de Barcelona Regional, Marc Montlleó, serà l’encarregat de compartir les conclusions de la jornada, que moderarà la periodista ambiental Cori Calero.

Manca de protecció i compensació per l’impacte de les infraestructures

Aquesta jornada se centrarà en els usos de l’interior de la ZEPA, després que la consellera Jordà, acompanyada de l’alcalde Mijoler, presentés el juny de l’any passat el projecte d’ampliar aquesta zona protegida del Delta del Llobregat, que preveu passar de les 935 hectàrees protegides actualment a 2.372 hectàrees. D’aquest manera, es donava resposta a la carta que la Comissió Europea havia adreçat a l’Estat instant-lo a reforçar les mesures de protecció del delta davant l’impacte de les ampliacions del port de Barcelona i de l’aeroport del Prat, i advertint que el no compliment d’aquesta obligació de protegir més i millor el Delta pot comportar sancions.

La jornada es produeix, a més, pocs dies després que la Fiscalia de Medi Ambient hagi alertat de l’estat de degradació greu en què es troba el Delta del Llobregat. El fiscal en cap de Medi Ambient de Barcelona, Toni Pelegrín, ha afirmat que algunes de les  infraestructures en aquest territori s'han fet sense la correcta execució i seguiment de les mesures compensatòries corresponents.

En aquest context, el Prat serà l’escenari d’una trobada entre tots els agents implicats en la gestió d’aquest territori per avançar en una agenda pel Delta que combini la protecció ambiental amb la promoció agrícola, en un equilibri que faci possible la convivència dels espais naturals i agraris en un territori metropolità complex que allotja també grans ciutats i infraestructures.

 

CONVOCATÒRIA MITJANS

Dia: dimecres 15 de març de 2023

Hora: 09.30 hores

Lloc: Cèntric Espai Cultural. Pl. Catalunya, 39-41. El Prat de Llobregat

Nota: en els parlaments inaugurals, hi haurà servei de rac a disposició dels mitjans. Així mateix, duran la jornada el director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, també estarà disponible per atendre els mitjans que ho desitgin.

Compartir

A les xarxes