Donem la benvinguda al pessebre de la gent gran a la plaça de la Vila, que aquest any arriba a la seva 20a edició. I no només per això, és un de molt especial.

Perquè aquest 2020 no és un mer pessebre més per un Nadal més. Ara més que mai, aquest pessebre és una mostra de la cura que, també la gent gran, té de la nostra ciutat. Especialment en moments difícils, un grup de persones grans voluntàries a través del programa de lleure per a la Gent Gran, amb el suport de la Cooperativa Obrera de Vivendes (que cedeix l'espai per a la construcció) i del departament de Manteniment i Serveis en el muntatge, s’han esforçat per idear, dissenyar i instal·lar-lo a la plaça per tal que tothom en puguem gaudir.

Aquesta edició, el pessebre està inspirat en l'Exposició Universal de Barcelona de l'any 1888, tot i que també s'han introduït elements d'altres edicions posteriors.

Al segle XIX, les Exposicions Universals atorgaven un gran prestigi internacional ja que es consideraven els majors esdeveniments polítics, econòmics i socials del món. A cada edició, la ciutat organitzadora exposava els seus avenços tecnològics per tal de fer gala del seu potencial econòmic i industrial.

En aquest espai, podeu descobrir alguns dels detalls del pessebre, i conèixer les 11 persones voluntàries que l’han fet. Persones grans que ofereixen els seus coneixements, habilitats i temps per construir un dels elements icònics de les festes i que és l'inici del Nadal a la nostra ciutat. I en aquest altre enllaç, i aprofitant el 20è aniversari del pessebre, podeu recuperar els d’edicions anteriors.

Enguany, el Pessebre no s'inaugurarà

Els monuments del pessebre

El pesebre d’enguany està inspirat en l’Exposició Universal de Barcelona de l’any 1888.

Hi trobem molts elements representatius d’aquell important esdeveniment i també d’altres exposicions universals:

Va ser construït amb motiu de l’Exposició Universal de Barcelona al 1888 i era la porta d’accés del recinte firal. És obra de l'arquitecte Josep Vilaseca i Casanovas. L'Arc té una alçada de 30 metres i està decorat amb una rica ornamentació escultòrica, obra de diversos autors: J.Reynés, J.Llimona, A.Vilanova, T.Tasso, M.Fuxà i P.Carbonell.

Element icònic de l’Exposició Universal de París del 1900, junt amb el Globus Celeste. La Torre Eiffel té  300 metres d'alçada i va ser creada per Alexandre Gustave Eiffel. 

Element icònic de l’Exposició Universal de París del 1900, junt amb la Torre Eiffel. El gran globus es va situar prop de la torre. Tenia la forma d'una esfera blava i daurada, de 45 metres de diàmetre, en la qual estaven pintades les constel·lacions i els signes del zodíac.

La font va ser construïda amb motiu de l'Exposició Internacional de 1929 per l'enginyer Carles Buïgas i Sans al lloc on eren situades les Quatre Columnes de Josep Puig i Cadafalch, enderrocades el 1928. Els tres llacs que la conformen poden contenir un volum d'aigua de més de tres milions de litres.

Única obra d'Antoni Gaudí fora d'Espanya i siutada al poble xilè de Rancagua. Encara no està acabada.

Al Pavelló de les farmàcies hi ha les principals novetats en productes farmacèutics.

Diaris i cartells de l’època componen el Pavelló de la impressió.

Les millors vaixelles i peces de cristalleria les trobarem al Pavelló de porcellana de la Cartuja

Els elements de vidre manufacturat de la Fábrica de Cristal de la Granja també tenen el seu espai a la fira

El Pavelló de tast de vins farà les delícies de tots els amants del vins.

Al Pavelló de Turquia hi trobem làmpades, teteres i taules representatives del país.

Per degustar el millor cafè o tè típic del país hi tenim el Bar Turc.

Al Pavelló del Marroc hi ha ceràmica i calçat del país nord-africà.

Al Pavelló de l’art s’hi poden contemplar grans obres pictòriques.

El principals materials de laboratori per a l’experimentació hi són al pavelló de les ciències.

El Pavelló de París desprèn l’essència de la capital francesa amb perfums, barrets i para-sols d’època.

Al Pavelló de Portugal hi trobem les millors rajoles i porcellana del país.

Els teixits conformen l’eix central del Pavelló de Xile.

El Pavelló de Cuba conté els productes típics del país: puros, rom i plàtans.

La cultura xinesa està representada al Pavelló de la Xina.

Al Pavelló del Japó hi trobem els elements i construccions típics de la cultura japonesa.