Consumim de forma responsable i fem compra de proximitat

Reduir el consum és el primer pas cap a un món amb menys residus. Per aquest motiu, la millor estratègia per viure un Nadal més sostenible és prioritzar els regals immaterials i comprar únicament allò que necessitem o que consumirem.

 

Si comprem productes de proximitat generem menys diòxid de carboni i estalviem energia en evitar els desplaçaments motoritzats. A més, ajudem a mantenir viva la xarxa de l'economia local i podem participar a les activitats familiars organitzades pels eixos comercials de la ciutat o visitar algun dels mercats d'artesans de Nadal.

 

Al Prat tenim una pila d'opcions per demanar als Reis regals sostenibles i molt originals!  Algunes idees:

 

  • Saps que la molsa és un organisme organisme viu i  que agafar-la del bosc posa en perill l'ecosistema del qual forma part? Al pessebre, fem servir materials com serradures, palla, llavors, fulles o sorra en comptes de molsa.
  • Si fem servir avets, comprovem que provinguin de plantacions certificades.
  • Fem servir guarniments reciclats i fets a casa. El procés de creació pot ser un joc per a tota la família!

 

Sabies que un terç dels aliments que es produeixen al món acaba al cubell de la brossa? En aquesta guia hi trobaràs consells molt útils perquè això no passi.

Recorda optar per joguines que no facin servir piles. Si és inevitable, fes servir piles recarregables. En aquest bloc hi trobaràs algunes bones idees per fer joguines autoconstruïdes i reciclant materials!

En aquestes 4 guies editades per l’Ajuntament hi trobaràs idees, consells i propostes que ens ajuden a reflexionar sobre el nostre dia a dia, els nostres hàbits i les nostres decisions de consum. També t'ajudaran a conèixer el funcionament de la facturació de les companyies,  els recursos i dotar-te de bons consells que poden ajudar a reduir fins a un 40 % la despesa de la llar.  

 

Fem servir embolcalls amb materials re aprofitables com bosses de tela, mocadors o caixes de cartró i cordills que hagin tingut un altre ús.

Aquí teniu algunes ideees originals, com la tècnica japonesa Furoshiki, per fer embolcalls amb mocadors.  

Estratègies per consumir millor i cuidar els nostres drets com a consumidors

Conèixer els nostres drets com a consumidors és molt important per a fer una bona tria dels productes que comprem.

Si teniu dubtes, al  Servei Públic de Consum del Prat us podran ajudar a resoldre les vostres preguntes:

 

  • Planificar les vostres compres: 
    • Feu una llista dels productes que necessiteu que s'ajusti al vostre pressupost.
    • Compareu els preus i la qualitat dels productes i dels serveis.
    • Compreu amb antelació, trobareu millors preus.
    • Controleu la despesa amb targeta de crèdit i les compres finançades. Evitareu sobreendeutar-vos.
  • Informeu-vos sobre les condicions per fer possibles canvis o devolucions. Els establiments no estan obligats a acceptar-los, són una deferència comercial (excepte que el producte no estigui en bon estat).
  • Conserveu:  
    • Les factures o tiquets de compra fins al final de la garantia, els necessitareu si heu de reclamar.
    • Els catàlegs i les ofertes comercials fins que hàgiu revisat la compra: són vinculants i podeu exigir-ne el compliment.
  • En cas de disconformitat amb el producte, demaneu el full oficial de reclamació a l’empresa o contacteu-hi per un mitjà que en deixi constància (formulari web, telèfon amb número d’incidència, etc.). Si en el termini de 30 dies no heu obtingut resposta, o bé la resposta no és satisfactòria, contacteu amb el servei públic de consum que us correspongui segons el vostre municipi (per a més informació consulteu l’apartat Consultes i reclamacions).