Esteu aquí

Exposició Connexions

Logo connexions

El projecte Connexions, resultat d’un procés de treball col·laboratiu entre els quatre instituts del Prat (Estany de la Ricarda, Baldiri Guilera, Salvador Dalí i Ribera Baixa) i coordinat pel Cèntric Espai Cultural en el marc del programa IntersECCions.

L’eix temàtic d’enguany ha estat la diferència. Agafant aquesta temàtica com a punt de partida, cada institut ha construït un projecte amb identitat pròpia posant en diàleg obres i plantejaments d’artistes i pensadors amb les seves pròpies experiències i reflexions.

Prop de 80 alumnes han pujat a l’escenari de l’Auditori del Cèntric per compartir tot allò que han anat treballant durant els últims mesos amb la guia i acompanyament dels seus professor i que s’emmarca dintre del Compartim IntersECCions.

Mite de la caverna

La posada en escena de l’alumnat de l’Institut Ribera Baixa ha tingut com a punt de partida el mite de la caverna de Plató. Els i les alumnes han representat uns diàlegs elaborats per ells i elles on han intentat esbrinar quines són les realitats i veritats amagades darrera de les coses, tot posant sobre la taula temes relacionats amb la justícia, la bogeria, el sexe o la llibertat per tal d’establir una diferència entre la humanitat lliure i la dependent.

Diferències socioeconòmiques

Del Salvador Dalí han pujat a l’escenari els i les alumnes dels dos grups de l’assignatura de Cultura Audiovisual. La temàtica sobre la que ha girat el seu projecte han estat les diferències socials i econòmiques. Han comptat amb l’acompanyament de la fotògrafa Inma Quesada i el doctor en filosofia Sergi Morales. A l’auditori del Cèntric han pogut mostrar i explicar els diversos projectes fotogràfics realitzats per les i els alumnes, amb els que han volgut plasmar les diferències que existeixen en la nostra realitat geogràfica i social més propera.

Diversitat sexual i identitat de gènere

El tercer institut en compartir el seu projecte ha estat l’Estany de la Ricarda.  L’alumnat participant d’aquest institut, acompanyat del professorat, ha treballat el seu projecte sobre la diversitat sexual i la identitat de gènere. A l’escenari, han compartit un vídeo realitzat per l’Òscar Solsona on s’han mostrat reflexions dels propis alumnes i del grup després d’haver treballat la temàtica escollida a partir de diferents textos, visionats de peces audiovisuals i una visita al centre LGTBi de Barcelona. A més, han fet una petita representació teatral on han apropat al públic diferents escenes sobre la construcció social del gènere i la sexualitat. Durant el procés de construcció del projecte l’alumnat de 2n d’ESO del mateix institut ha tingut un paper molt important donat que han participat a varies sessions de treball dinamitzades pel grup d’alumnes de batxillerat.

Freaks

Per finalitzar, l’alumnat del batxillerat d’escèniques del Baldiri Guilera ha representat una peça teatral de creació col·lectiva que portava com a títol “One of us: Gooble Gobble”, fent referència la pel·lícula Freaks  (1932). L’obra s’ha presentat en forma de freak show. Els freak showseren espectacles, sovint ambulants, on s’exhibien persones amb característiques físiques inusuals i que van tenir el seu punt àlgid a finals del segle XIX i principis del XX. L’objectiu de la proposta ha estat reflexionar sobre l’exclusió actual que pateixen els “diferents” de la nostra societat a través d’igualar-la amb la crueltat amb què altres tipus de “diferents” van ser tractats en el món occidental, no fa tant de temps.

Activitats relacionades