Nom: Bobina

Procedència: La Seda de Barcelona

Cronologia: segona meitat segle XX

Dimensions: 30 x 17 x 17

Matèria: fil de raió

Registre: 554

La Seda de Barcelona, constituïda com a societat el 1925, va adquirir els terrenys que ocupà l’antiga Compañía Española de Industrias Químicas i l’any 1926, un cop concedida la llicència municipal, es va iniciar la construcció de la fàbrica. Les obres van trigar més de dos anys i fins al 4 de febrer de 1928 no es va obtenir el primer fil de raió.

El 1940 s’inicien les investigacions sobre una nova varietat de raió d’alta tenacitat, apte per a se utilitzat en la fabricació de pneumàtics. Cinc anys després es posa en funcionament, per primer cop a Espanya, una planta experimental dedicada a la fabricació d’aquest tipus de raió. L’any 1947 es comença a comercialitzar amb la marca “Rayofil”.

L’any 1959 la societat va adquirir uns terrenys de 30 ha per construir-hi una nova fàbrica, la futura Enkalene, dedicada a la producció de polièster. El 1964 s’autoritza l’ús del nom comercial Terlenka. L’any 1982 inicià la fabricació de polímers PET.

L’any 2000, amb la darrera crisi, l’antiga fàbrica de La Seda tancà definitivament les portes i s’enderrocaren les antigues instal·lacions. De l’antic complex industrial, se'n conserva una xemeneia.

La Seda va tenir altres marques al llarg dels anys, com Cyanenka, Courtelle, Catalana de Polímers, etc.