Esteu aquí

Primer curs dels Itineraris de Coneixement de la Ciutat

Infants i joves, des de l’Escola Bressol fins a Batxillerat, participaran en diverses activitats que els acostaran a conèixer millor la ciutat del Prat.

Conte de la nit de reis - Escola Jacint Verdaguer

dimecres, 22 desembre, 2021 - 09:00

Descobrir quines són les manifestacions del calendari popular festiu, conèixer la història de la ciutat i els elements, espais i edificis més emblemàtics o aprofundir en la recerca històrica a partir de fonts documentals i tècniques d’investigació d’arxius. Aquests, juntament amb molts altres continguts, són els que pot aprendre l’alumnat participant en els Itineraris de coneixement de la ciutat, que es despleguen per primera vegada en cinc centres educatius del Prat de Llobregat.

Els Itineraris de coneixement de la ciutat són una proposta educativa impulsada per l'Arxiu Municipal del Prat de Llobregat i el programa de cultura popular, en el marc del programa Interseccions, que neix amb l’objectiu de posar a l’abast de tota la comunitat educativa de la ciutat un conjunt d’activitats interrelacionades per acostar-se i conèixer la ciutat, la seva cultura popular i tradicional i la seva història i patrimoni.

En aquest primer curs d’implementació dels Itineraris, hi participen l’Escola Bressol La Granota, l’Escola Jacint Verdaguer, l’Escola Jaume Balmes i els instituts Salvador Dalí i Ribera Baixa. La participació en els Itineraris es coordina directament des de l’Arxiu Municipal.

Com s’han posat en marxa els Itineraris?

Amb l’objectiu d’afavorir un desplegament curricular coherent i d’establir una nova relació amb els centres educatius, el curs 2019-2020 neix la idea dels Itineraris d’aprenentatge, una proposta que havia d’agrupar i reordenar les activitats educatives d’història de la ciutat i de cultura popular que s’havien inclòs anteriorment al catàleg educatiu.

Durant dos cursos, des del grup de coordinació estratègica de l’àmbit de Coneixement de la ciutat , s’ha estat treballant en el disseny dels Itineraris amb l’objectiu d’oferir als centres educatius un conjunt de recursos interrelacionats que facilitessin a l’alumnat tenir una experiència d’aprenentatge significatiu entorn el medi social, la història, el patrimoni i la vida en societat a partir del coneixement de la ciutat del Prat.

Per tal de donar a conèixer aquesta proposta educativa s’han elaborat dos documents informatius: un document de presentació dels Itineraris i un dossier detallat amb la relació de propostes. Aquests documents es van compartir a finals del curs passat en una reunió amb les direccions dels centres educatius en la qual se’ls va presentar aquesta proposta d’Itineraris i se’ls va convidar a participar a partir del curs 2021-2022. Posteriorment, des de l’Arxiu Municipal es van posar en contacte amb els centres educatius per aclarir els possibles dubtes que tinguessin i concretar quins centres estarien interessats a incorporar i desenvolupar el projecte el curs vinent.

Què aporta la participació en els Itineraris als centres educatius?

En total es proposen 25 activitats, algunes d’elles noves, distribuïdes en tres itineraris d’aprenentatge: a) Cultura tradicional i popular; b) Història i Patrimoni; i c) Eines per la recerca. Les diferents activitats se sustenten amb els materials didàctics existents i en nous continguts.

Aquesta proposta d’activitats agrupades en itineraris està pensada per donar resposta a tots els cicles educatius (des de l’Escola bressol fins a Batxillerat) amb una visió de continuïtat i adaptada al disseny curricular de cada cicle, incloent-hi a cada curs o etapa una proposta de l’àmbit, de manera que, al final de la formació l’alumnat hagi adquirit un coneixement ampli del Prat.

Els centres poden decidir fer l’itinerari complet o per etapes educatives. A més, algunes activitats es poden adaptar a partir dels interessos dels centres i també estan obertes a la participació de les famílies i amb activitats fora de l’horari lectiu. Pels centres educatius, aquests itineraris aporten la possibilitat de reforçar els vincles amb la ciutat, tot treballant des de la proximitat amb el territori i l’aprenentatge des dels continguts curriculars de les àrees de socials i de coneixement del medi.

Aquest curs hi participen 5 centres educatius

Durant aquest trimestre s’han dut a terme unes 7 activitats en les quals hi han participat un total de 504 alumnes de 22 grups classe de tres centres educatius: l’Escola Bressol La Granota, l’Escola Jacint Verdaguer i l’Institut Ribera Baixa. Donat que és el primer any d’implementació dels Itineraris, les activitats es van revisant i avaluant contínuament i, per tant, encara estan obertes a possibles millores en els materials didàctics i ajustant-se a les dinàmiques de cada grup classe.

La proposta d’incorporació als Itineraris per part dels centres educatius segueix oberta durant el curs. Els centres educatius del Prat de Llobregat que estigueu interessats a participar dels Itineraris, podeu contactar directament amb l’Arxiu Municipal enviant un correu a patrimonicultural@elprat.cat 

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 25 abril, 2024 - 16:00

Jardins de la Pau, un espai per a la creació, el coneixement i la celebració de la dansa

Aquesta disciplina artística, protagonista durant el mes d’abril al Prat

dijous, 25 abril, 2024 - 14:45

Últim taller del Consell d’Infants a l’Escola Jaume Balmes

Les candidatures per renovar l’òrgan de participació dels infants de la...

dijous, 25 abril, 2024 - 12:00

En marxa el "Connecta Jove" als Centres Cívics de la ciutat

Alumnat de diferents instituts imparteix sessions sobre eines digitals als...