Esteu aquí

La jornada “I després de l’ESO, què?” detalla les opcions disponibles en acabar els estudis obligatoris

La sessió va orientar les famílies sobre el paper que han d’assumir en la presa de decisió de l’estudiant

divendres, 22 març, 2024 - 11:30

El Centre Cívic Palmira Domènech va acollir ahir a la tarda la sessió “I després de l’ESO, què?”, adreçada a les famílies de fills i filles en edat de 4t d'ESO. L’acte, que s’emmarca en la Xarxa d'Orientació del Prat i el Programa de Noves Oportunitats Educatives, va donar a conèixer tots els itineraris possibles un cop acabats els estudis d'ESO així com informació relacionada amb el procés de preinscripció i l'elecció d'estudis.

L’orientadora acadèmica i professional Anna Soms va descriure quin hauria de ser el paper de les famílies en la presa de decisió de l’estudiant. Va remarcar la importància de “compartir l’aventura” i “d’acompanyar el fill o filla en la construcció del seu projecte de vida i professional”. Soms va explicar que només un 20% dels joves té molt clar cap a on orientar el futur acadèmic i professional. Després de documentar-se majoritàriament a través d’internet, confien sobretot en la família per resoldre els dubtes que els sorgeixen. L’orientadora va assenyalar que variables com la globalització, la tecnologia i la velocitat del canvi afegeixen incertesa. Posteriorment, Soms va detallar el procés de presa de decisions a partir de tres factors: l’autoconeixement, l’oferta acadèmica i formativa i el mercat de treball. Quant a l’oferta acadèmica i formativa, va posar en el mateix pla el Batxillerat i la Formació Professional i va relativitzar el rol de la universitat com a única sortida d’estudis després del Batxillerat.

Informació sobre el funcionament de les beques del ministeri

A continuació, Dúnia Pellisa, del servei de Joventut del Lloro, va informar sobre el funcionament de les beques del Ministeri d’Educació, que es poden sol·licitar fins al 10 de maig. El Lloro atén personalment, amb cita prèvia, consultes referides a aquest tema.

D’altra banda, cal destacar que qualsevol jove amb dubtes relatius a l’elecció d’estudis o que necessiti suport per elaborar el seu itinerari professional, pot adreçar-se a l’Assessoria d’Orientació Acadèmica i Professional.

Noves Oportunitats Educatives

Finalment, Salvador Lou, referent del Programa de Noves Oportunitats Educatives (NOE), va exposar en què consisteix aquest servei dirigit a l’alumnat que acaba els estudis obligatoris sense obtenir el grau d’ESO o bé que l’aconsegueix amb dificultats, i a aquelles que s’han desvinculat del sistema escolar i no volen continuar estudiant després de l’ESO.

El NOE acompanya els joves durant dos anys i els ajuda a trobar recursos que puguin donar resposta a les seves necessitats acadèmiques, socials i emocionals. Així, es defineixen itineraris formatius personalitzats fonamentats en les potencialitats i els  interessos dels joves. Lou va concretar el tipus d’acompanyament que es fa, de manera coordinada i en xarxa, per part de diferents professionals dels centres d’educació postobligatòria, entitats socials i educadors.  

 

-Tríptic Portes Obertes ensenyaments postobligatoris i idiomes curs 2024-25 

-Preinscripció ensenyaments postobligatoris

Compartir

Noticies relacionades

dijous, 25 abril, 2024 - 14:45

Últim taller del Consell d’Infants a l’Escola Jaume Balmes

Les candidatures per renovar l’òrgan de participació dels infants de la...

dijous, 25 abril, 2024 - 12:00

En marxa el "Connecta Jove" als Centres Cívics de la ciutat

Alumnat de diferents instituts imparteix sessions sobre eines digitals als...

dimarts, 23 abril, 2024 - 13:15

Acte de lliurament de premis del concurs literari de Sant Jordi 2024 del CFA Terra Baixa

El centre entrega també els guardons del concurs GIMPJordi d’elaboració de...