Esteu aquí

Feminicidi: l’assassinat de dones pel fet de ser dones

La violència contra les dones es pot manifestar de múltiples formes: violació, esclavitud sexual, maltractament físic i emocional, mutilació genital femenina, esterilització o maternitat forçades, operacions ginecològiques innecessàries, matrimonis forçats, pressió social en els cànons de bellesa…

Per desgràcia, algunes d'aquestes formes poden implicar la mort de les dones, llavors parlem de feminicidis. El feminicidi és l'assassinat de dones pel simple fet de ser dones, perquè les seves vides valen menys que les dels homes en les societats patriarcals. Aquests assassinats no són fets aïllats. Són el resultat d'una cultura que normalitza i tolera la violència contra les dones d'una forma esgarrifosa. Darrere hi ha situacions estructurals de subordinació, dominació i desigualtat que afecten a les dones.

La violència masclista i la seva màxima expressió (el feminicidi) vulneren un dret fonamental en les dones: el dret a la vida.

Graciela Atencio, en el seu llibre “Feminicidio: Feminicidio. El asesinato de mujeres por ser mujeres”. pretén donar a conèixer aquest fenomen, les seves causes, el context i, sobretot, les mesures que es requereixen per poder prevenir i fer front a aquesta realitat.

Graciela Atencio és periodista i editora amb experiència en premsa escrita, ràdio i televisió. Els seus treballs en el periodisme i l'activisme de drets humans de les dones s'han dut a terme a Argentina, Mèxic i Espanya. Des de l'any 2010 dirigeix Feminicidio.net, portal d'informació i plataforma de cursos online sobre violència cap a les dones. També coordina el projecte de documentació i recerca del feminicidio a Espanya.

Beatriz Silva és periodista, va néixer a Xile (durant la dictadura militar) però ha desenvolupat la major part de la seva carrera professional a Espanya i Regne Unit. Activista dels drets de la infància i de les dones. Fundadora de la plataforma Federalistes d'Esquerres. Actualment és diputada pel PSC en el Parlament de Catalunya.

  • Accessible

Activitats relacionades

Ens separem! I ara, què?

Tipus: Conferència Xerrada
Quan: Del 27/10/2021 al 27/10/2021
On: Virtual a través de ZOOM

Nutrició i alt rendiment esportiu

Tipus: Proposta
Quan: 27/10/2021 de 19:00 a 20:30 h
On: Agrupació ciclista del Prat

Webinar amb la defensora dels drets LGBTI+, Karla...

Tipus: Conferència Xerrada
Quan: 28/10/2021 de 9:00 a 10:00 h
On: Activitat virtual